Anders Behring Breivik a pastrat discretia miercuri, in a treia zi a procesului in care este judecat pentru masacrarea a 77 de persoane in Norvegia, in privinta contactelor pe care le-a avut cu alti militanti nationalisti cu care ar fi creat Cavalerii Templieri, organizatie mistica din care pretinde ca face parte, relateaza AFP.

UPDATE Ora 16:50 Anders Behring Breivik afirma ca pedeapsa cu moartea sau achitarea sa sunt singurele solutii corecte in procesul in care este judecat pentru masacrarea a 77 de oameni.

"Exista doar doua cai corecte in acest dosar: achitarea sau pedeapsa cu moartea", a spus extremistul.

"O pedeapsa de 21 de ani de inchisoarre este patetica. Nu o doresc (pedeapsa cu moartea), dar voi respecta verdictul", a adaugat el.

Intrebat ulterior daca celelalte doua "celule" pe care le evoca in mod regulat exista intr-adevar si daca exista motive sa se creada ca ele pot lovi Norvegia in orice moment, Breivik a raspuns afirmativ de fiecare data.

"Nu doresc sa ma exprim asupra acestor lucruri", a repetat Breivik, in mai multe randuri, drept raspuns la intrebarile insistente ale procurorului Inga Bejer Engh legate de contactele sale cu alti nationalisti.

In manifestul de 1.500 de pagini difuzat in ziua atacurilor, extremistul in varsta de 33 de ani afirma ca era membru al unei retele de militanti nationalisti, Cavalerii Templieri, pe care ar fi fondat-o impreuna cu alte trei persoane, la Londra, in 2002.

Politia norvegiana nu a reusit niciodata sa demonstreze existenta acestei retele.

Miercuri, Breivik s-a multumit sa explice ca a intrat "intamplator" in contact, pe internet, cu o persoana din strainatate in anul 2001, un contact care ar fi fost un factor declansator pentru crearea Cavalerilor Templieri.

El a confirmat ca s-a deplasat in Liberia pentru a se intalni cu un militant nationalist sarb, refuzand insa sa precizeze numele acestui barbat si motivele intalnirii, evocand doar un "proces de selectie".

"Nu doresc sa furnizez informatii susceptibile sa conduca la arestari suplimentare", a precizat acesta.

El sustine ca autoritatilor liberiene le-a spus ca efectueaza o misiune pentru UNICEF iar prietenilor sai ca negociaza achizitionarea de diamante.

Desi marti se aratase cooperant in ceea ce priveste intrebarile legate de educatie si de activitati profesionale - acuzarea incercand sa scoata la lumina motivele care au condus la radicalizarea lui - Breivik a refuzat de aceasta data sa raspunda la numeroase intrebari ale procurorului.

"Inteleg ca o sa incercati sa ma delegitimati", i-a spus el procurorului Bejer Engh, care punea sub semnul intrebarii realitatea acestei calatorii in Liberia.

In fata acestui schimb de replici dintre acuzare si acuzat, judecatoarea Wenche Elizabeth Arntzen a parut sa-si piarda rabdarea.

"Nu putem sa avem genul acesta de discutii la infinit", a spus ea, reamintindu-i lui Breivik ca si absenta unui raspuns poate fi retinuta impotriva sa.

In 22 iulie 2011, Breivik a ucis opt persoane detonand o masina in apropierea sediului guvernului.

Imediat dupa aceea, deghizat in politist, a impuscat cu sange rece, timp de peste o ora si jumatate, 69 de membri ai Tineretului socialist, in majoritate adolescenti, pe insula Utoeya.

Breivik pledeaza nevinovat, afirmand ca a actionat in legitima aparare, in fata amenintarii marxiste si islamiste.