Turcia ar putea cere NATO sa actioneze pentru a-i proteja frontiera cu Siria - premierul Recep Tayyip Erdogan
"NATO are responsabilitatea de a proteja frontierele Turciei", a spus primul ministru unui grup de ziaristi care il insoteste in vizita in China.
Articolul 5 al tratatului Atlanticului de Nord stipuleaza ca daca o tara membra a NATO este victima unui atac fiecare membru al Aliantei trebuie sa considere acesta actiune drept un atac impotriva tuturor membrilor si sa ia masurile necesare pentru a ajuta tara aliata atacata.
"Avem multe optiuni", a spus el, potrivit ziarului pro-guvernamental Sabah, in momentul in care a fost intrebat ce actiuni are in vedere guvernul de la Ankara in cazul in care vor continua tirurile spre Turcia.
"Avem drepturi care decurg din violarea frontierelor. Exista optiunea de a invoca articolul 5 al cartei NATO. Vom decide in functie de dezvoltari", a spus el.
In ceea ce priveste o posibila convocare a unei reuniuni a Consiliului, organul suprem de adoptare a deciziilor in cadrul NATO, pentru a invoca articolul 5, Erdogan a raspuns: "Confruntata cu o situatie (in care violarile frontierei vor continua), Turcia va lua o astfel de decizie".
NATO a precizat ca ia "foarte in serios" protejarea statelor membre. "Ne asumam foarte serios responsabilitatea de a apara aliatii din NATO", a declarat un purtator de cuvant al Aliantei, Carmen Romero.
"Urmarim situatia foarte indeaproape si vom continua sa o facem", a adaugat ea.
NATO a anuntat in mai multe randuri ca nu are intentia sa intervina in Siria.
Ministrul Afacerilor externe, Ahmet Davutoglu, s-a aratat insa mai prudent, afirmand ca aceasta optiune nu este pentru moment de actualitate.
"Frontiera turca este o frontiera a NATO. Protectia acestei frontiere ii priveste pe toti aliatii din NATO", a subliniat el, adaugand: "Nu este de actualitate, acum actualitatea este incetarea focului" in Siria, in conformitate cu planul emisarului international Kofi Annan.
Pe teren, la frontiera turco-siriana, noi tiruri de arma dinspre Siria s-au facut auzite joi, potrivit agentiei de presa oficiale Anatolia.
Soldatii sirieni au deschis focul impotriva unui grup de aproximativ 15 sirieni, printre care femei si copii, care au trecut frontiera prin Kilis (sud-est), iar gloantele au atins o tabara de refugiati aflata in apropiere. Nicio persoana nu a fost ranita.
Citeste mai multe despre nato turcia revolta in siria


Invocarea art 5 pentru un foc de arma la frontiere, risca sa decredibilieze IMENS, aceasta garantie de securitate forte a NATO.
Pai, atunci SUA, ar fi trebuit demul sa ceara atacarea Mexicului de exemplu.
Draga Turcie, un mesaj onest pentru tine: Dati jos de la putere pe tampitii pe care i-ati pus in fruntea tarii.
Daca se va lua intr-adevar aceasta optiune in calcul (nu s-a luat inca, nu scrie asa ceva niciunde) reprezinta un motiv viabil pentru atacul Siriei, pe modelul Libiei.
Nu vad problema.
Iar al meu sa vad una, mare.
O excursie in Turcia te-ar putea elucida mai bine ( nu e totul economie).
Turcii acorda usor cetatenia turca pentru romani, poate iti incerci norocul, desi...eu cred ca o ai deja.
Adica Rusia si China sa fie sarite din schema in cazul invaziei Siriei.
E doar o supozitie si un scenariu care se poate intampla.
Totusi nu inteleg, ce ar avea de castigat Turcia daca s-ar implica NATO in aceasta chestiune, din cate vad eu armata siriana este si asa foarte slabita, deci o interventie "umanitara" turceasca ar avea foarte mari sanse de reusita. Pretextul ar fi apararea frontierelor turcesti, deci nimeni nu ar avea nimic de obiectat.
Dar nici NATO nu poate fi la infinit tatal bun al tuturor. Dupa ce face ordine pe propria cheltuiala, toti critica si cred ar fi trebuit procedat altfel. Cind au probleme, toti solicita ajutor in lacrimi. Cind n-au probleme stringente, cica NATO poarta vina pentru toate nenorocirile. Asa nu mai merge.
dupa ipoteza ta e ca si cum ai vrea sa omori niste muste in bucatarie....cu tunul.
In 50 de ani si ceva, art 5 nu a fst niciodata invocat. Si doar era razboiul rece ca Siberia.
Doar n-or sa inceapa acum pentru gainarii.
Ce e ingrijorator, e "war mangering attitude" a "capeteniilor" turce.
Astia sunt mai aroganti decat francezii, in ultima vreme.
bine ce nu sunt in UE, ca se alegea colbul Anatoliei de ea cu asa membru.
se pregateste acelasi scenariu si pentru siria
in plus litoralul sirian ca si cel din zona gaza contine mult gaz metan. asa ca mai incet cu democratia
Asad va pierde puterea fara doar si poate, macar ca putea sa ramana in functie inca fara probleme daca ar fi vrut sa ajunga la un acord cu opozitia.
Va pierde pe propria lui prostie si nu va fi nici o mare adunare nationala in fata careiea sa raspunda.
De aici ii pornita deja toata treaba pentru urmatoarea mare ciomageala.
Asta inseamna sa nu deschizi urechile la ce se intampla cu altii (Ceausescu, Gadafi, Amin, Mubarak, Sadam et company).
Vai de Siria, pentru cine mai poate place de acolo ii bine sa plece la timp.