Fostul sef al KGB pentru Osetia de Sud, Leonid Tibilov, a castigat cel de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale din teritoriul separatist, cu 54,12% din voturi, informeaza agentia rusa RIA Novosti, citata de Mediafax.

Leonid TibilovFoto: Agerpres/AP

"Leonid Tibilov este considerat ales in postul de presedinte al republicii Osetia de Sud", a declarat presedinta Comisiei electorale, Bela Plieva, citata de agentia rusa de presa.

"Vom dezvolta relatia cu Rusia pe toate planurile. Vrem sa aducem la realitate un vis mai vechi - reunificarea Osetiei de Sud cu cea de Nord", a declarat Tibilov, citat de Reuters.

Potrivit rezultatelor, contracandidatul lui Tibilov, David Sanakoev - delegatul pentru drepturile omului - a obtinut 42,65% din voturi. Leonid Tibilov, in varsta de 60 de ani, s-a clasat pe primul loc si la primul tur de scrutin, desfasurat la sfarsitul lui martie.

Format, potrivit RIA Novosti, la scoala KGB din Minsk (Belarus) in perioada sovietica, Tibilov are gradul de general si a fost ministru al Securitatii Statului in Osetia de Sud - seful KGB local - in anii 1990.

Georgia a calificat votul din Osetia de Sud drept ilegitim. Uniunea Europeana si SUA au anuntat si ele ca nu vor recunoaste legitimitatea alegerilor pe motiv ca Osetia de Sud face parte din Georgia.

Alegerile din Osetia de Sud, republica recunoscuta de Rusia si alte cateva tari, au loc dupa anularea scrutinului din 27 noiembrie, castigat Alla Djioeva in fata unui candidat ales de presedintele in exercitiu, Eduard Kokoiti, cu acceptul Kremlinului. Motivul oficial al invalidarii alegerilor din noiembrie a fost prezenta neregulilor.

Dupa invalidarea votului, Alla Djioeva a preluat conducerea unei miscari de protest, marcate de zece zile de manifestatii. In februarie, Djioeva a fost spitalizata dupa ce a fost lovita de politistii veniti sa o aresteze, potrivit sustinatorilor ei. Djioeva a fost acuzata de putere ca vrea sa organizeze o lovitura de stat.

Alla Djioeva nu a candidat la noile alegeri si urmaririle demarate impotriva ei au fost, pentru moment, abandonate.