Fostul sef de stat major al armatei turce Ilker Basbug a negat marti in bloc acuzatiile de conspiratie si terorism vizand rasturnarea guvernului islamo-conservator, in cadrul procesului care a inceput ieri in fata unui tribunal din apropierea Istanbulului, relateaza AFP.

Generalul Ilker Basbug, in 2008Foto: Agerpres/AP

"Sunt suprins sa fiu acuzat ca as conduce o organizatie terorista. Aceasta acuzatie nu este indreptata impotriva mea, ci impotriva fortelor armate", a spus generalul, in fata judecatorilor tribunalului din Silivri, o localitate de langa Istanbul, unde a luat pentru prima oara cuvantul, marti.

Argumentand ca acest tribunal nu are competenta de a-l judeca, Ilker Basbug a precizat ca nu se va apara si nu va raspunde la nicio intrebare.

"A incerca sa acuzi un sef de stat major al armatei cu alegatii de acest gen dovedeste o comedie a incompetentei. Actul de acuzare nu are nicio credibilitate din punctul meu de vedere", a subliniat el.

Judecatorii au respins luni o cerere a avocatului sau ca acest dosar sa fie studiat de Curtea suprema.

Generalul Basbug, in varsta de 68 de ani, s-a aflat in fruntea armatei in perioada 2008 - 2010 si este ofiterul cu cel mai inalt grad acuzat de conspiratie si terorism, dintre sutele de persoane vizate de justitie sub aceleasi acuzatii.

Este arestat preventiv din 6 ianuarie.

El a aparut luni in fata tribunalului in cadrul unui proces declansat in 2008 pentru diverse prezumtive comploturi create de "organizatia terorista" Ergenekon si care ar fi vizat rasturnarea guvernului Partidului Justitiei si Dezvoltarii (AKP, provenit dintr-o miscare islamista), aflat la putere din 2002.

Generalului i se reproseaza ca ar fi instigatorul unei propagande anti-guvernamentale pe internet.

"In viata mea nu am tolerat niciodata ilegalitatea. Iar dedicatia mea pentru democratie este cunoscuta", a afirmat acuzatul, imbracat intr-un costum de culoare inchisa.

El a respins si acuzatia potrivit careia ar fi condus o organizatie terorista, subliniind ca a luptat "fara incetare" impotriva rebelilor kurzi ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), miscare considerata de Ankara si de numeroase alte tari ca fiind terorista.

Armata turca este garantul laicitatii statului si a preluat de trei ori puterea, incepand cu 1960.

Ancheta privind aceste prezumtive comploturi a provocat o controversa in Turcia, in conditiile in care multe persoane se indoiesc de realitatea acuzatiilor, dar premierul turc Recep Tayyip Erdogan, un fost islamist, se bucura de o puternica sustinere din partea populatiei, inclusiv in ceea ce priveste lupta pe care o conduce impotriva institutiilor militare, altadata de neatins.

Armata a efectuat trei lovituri de stat in perioada 1960 - 1980 si a constrans un premier islamist, Necmettin Erbakan, sa demisioneze in 1997.

Inca un semn al faptului ca generalii si-au pierdut orice imunitate: in data de 4 aprilie se va deschide la Ankara procesul, fara precedent in Turcia, al pucistilor din 1980, in care sunt acuzati fostul presedinte si sef al armatei Kenan Evren, in varsta de 94 de ani, si un alt membru inca in viata al juntei militare din acea vreme.