Atat presedintele american, Barack Obama, cat si cel rus, Dimitri Medvedev, au recunoscut luni, in urma discutiilor de la Seul din cadrul Summitului pe tema Securitatii Nucleare, ca in pofida imbunatatirii relatiilor diplomatice dintre cele doua tari, continua sa existe tensiuni cauzate de scutul antiracheta din Europa, relateaza RIA Novosti. Cu toate acestea, cei doi sefi de stat sustin ca vor continua negocierile pentru gasirea unei pozitii comune.

"Am discutat despre faptul ca timpul nu ar trebui sa fie irosit, cooperarea si discutiile pe tema tuturor aspectelor legate de implementarea ideii sistemului de aparare antiracheta din Europa ar trebui sa fie mai active," a declarat Dmitri Medvedev, presedintele in functie pana la investirea lui Vladimir Putin pe 7 mai, scrie agentia de presa de la Moscova.

"Ne-am pus de acord ca este timpul sa fie adusi expertii tehnici. In orice caz, pozitiile noastre, de ambele parti, raman neschimbate insa dialogul pe acest subiect nu este doar posibil, ci si necesar. In termeni foarte clari, inca mai avem timp sa negociem si sa ajungem la o decizie echilibrata, avand in vedere experienta buna pe care Barack si eu am acumulat-o in timpul pregatirii Tratatului START [n.r. acord ce vizeaza reducerea armelor nucleare strategice]", a adaugat liderul rus dupa intalnirea cu presedintele american.

Presedintele american Barack Obama a precizat si el ca SUA si Rusia "mai au mult de munca" pentru a depasi diferentele dintre ele, printre probleme numarandu-se nu doar scutul antiracheta ci si pozitia fata de Siria, relateaza Star Tribune.

"In ceea ce priveste cooperarea dintre cele doua tari, aceasta este extrem de importanta pentru pacea si stabilitatea mondiala, iar in aceasta privinta nu mi-as putea dori un partener mai bun decat Dmitri, care contribuie la consolidarea relatiei dintre noi. […] Nu ma indoiesc ca, din noua sa pozitie, va continua sa influenteze pozitiv ceea ce se intampla in luma si va continua sa munceasca la consolidarea relatiilor dintre tarile noastre", a declarat Barack Obama dupa intalnirea cu liderul rus, scrie Ria Novosti.