Noul tratat START - acord istoric ce vizeaza reducerea armelor nucleare strategice, semnat pe 8 aprilie 2010 de Barack Obama si Dmitri Medvedev, a intrat in vigoare sambata, dupa schimbul de instrumente de ratificare dintre sefii diplomatiei de la Washington si Moscova, anunta AFP.

"Astazi am finalizat schimbul de instrumente de ratificare ale acestui tratat care diminueaza pericolele nucleare pentru poporul rus si american si pentru intreaga lume", a declarat secretarul de stat american Hillary Clinton in timpul unei ceremonii la care a luat parte si omologul sau rus, Serghei Lavrov, in cadrul Conferintei anuale pe probleme de Securitate, care are loc la Munchen.

Noul tratat va reduce plafonul maxim pentru ambele natiuni la 1550 de focoase nucleare, in scadere fata de plafonul actual de 2200 de focoase. Tratatul a fost semnat de catre presedintii celor doua tari, Barack Obama si Dmitri Medvedev in luna aprilie a anului 2010.

Noul tratat START este numit si START II, fiind o continuare a unei intelegeri semnate in anul 1991, dupa prabusirea Uniunii Sovietice. Primul tratat START a intrat in vigoare in decembrie 1994 si a expirat in decembrie 2009.