Bulgaria va abandona planul de constructie a noii centrale nucleare de la Belene, de 2000 de megawatti, pe Dunare, centrala pentru care fusese contractata firma de stat ruseasca Atomstroyexport, a anuntat vineri primul ministru bulgar, Boiko Borisov, citat de Reuters.

Borisov a spus la postul public de televiziune BNT ca a anuntat deja Moscova despre faptul ca Sofia nu va mai construi centrala nucleara de la Belene, insa va plati suma corespunzatoare reactorului nuclear de 1000 de megawatti, care a fost deja construit.

Din momentul in care a ajuns la putere, in iulie 2008, guvernul de centru-dreapta a amanat decizia asupra centralei de la Belene, incercand sa isi gaseasca investitori din Europa de Vest pentru realizarea proiectului si sa obtina un pret mai bun pentru constructia centralei nucleare, estimata la un cost total de 8 miliarde de euro.

Premierul Borisov a spus ca o decizie finala asupra proiectului va trebui sa fie luata, pana acum statul bulgar cheltuind 1,4 miliarde de leva (935 milioane de dolari) pe acest proiect. "O astfel de decizie poate fi luata doar dupa o dezbatere publica. Voi vedea daca putem initia un referendum asupra proiectului Balene", a afirmat Borisov.

Guvernul bulgar a abandonat deja proiectul referitor la conducta petroliera transbalcanica ce viza transportul petrolului rus catre Grecia, spunand ca acesta nu este viabil din punct de vedere economic. SUA a cerut in februarie Bulgariei sa caute sa-si diversifice sursele de energie pentru a obtine o mai mare independenta energetica fata de Rusia.

Atat UE, cit si SUA - aliatii occidentali ai Bulgariei - si-au exprimat de mai multe ori ingrijorarile cu privire la faptul ca prin noua centrala nucleara construita de Rusia, Bulgaria isi va creste dependenta fata de Moscova.

In februarie, reprezentantul SUA pentru energia din zona Eurasiei, Richard Morningstar, a sfatuit autoritatile de la Sofia sa caute diversificarea in energia nucleara si productia de gaze pentru a sprijini securitatea energetica.