Social-democratii fostului premier Robert Fico, care au castigat alegerile legislative de sambata, in Slovacia, vor avea majoritatea absoluta in Parlament, potrivit rezultatelor definitive comunicate duminica de oficiul pentru statistica si citate de AFP.

Partidul social-democrat Smer-SD a obtinut 44,41% din voturi si vor avea 83 de deputati din totalul de 150 al parlamentului.

Pentru prima oara de la declararea independentei acestei tari cu 5,4 milioane de locuitori, aparuta in 1993 dupa dezintegrarea amiabila a Cehoslovaciei, va exista o majoritate absoluta in Parlament.

Cinci alte partide au intrat in parlamentul unicameral. Crestin-democratii KDH si noul partid "Oameni simpli' vor avea fiecare cate 16 deputati. Partidul minoritatii ungar Most-Hid va avea 13, peste SDKU-DS al actualului premier, Iveta Radicova, sau partidul liberal SaS cu cate 11 deputati fiecare.

Participarea la vot a fost de 59,11%, fata de o rata de 58,83% la legislativele precedente, din 2010.

"Esential este ca am reusit cu un program pe care l-am oferit slovacilor, si care este o alternativa la dreapta", a declarat Robert Fico, duminica.

"Ne pronuntam pentru consolidarea finantelor publice, dar nu in detrimentul oamenilor cu venituri mici", a adaugat el.

"Programul nostru este clar pro-european. Traim in sanul UE, suntem pentru salvarea Zonei Euro in calitate de moneda europeana puternica", a subliniat Fico.