Vladimir Putin a ordonat ca firmele de stat din Rusia sa isi "curete portofoliile", informeazaReuters. Insa, fara reforme fundamentale, aceasta initiativa poate doar sa "zgarie" suprafata unei economii dominate de coruptie si conflicte de interese.

Astfel de reforme sunt cerute de Putin pentru a demonta un sistem al coruptiei cronic si cu radacini adanci, dar multi din aliatii sai au legaturi cu companiile gigante de stat, principalele vizate de aceste masuri.

"Problema este ca toate aceste companii de stat sunt foarte conectate si nu sunt bine controlate", a spus Elena Panfilova, directorul biroului anti-coruptie din Moscova.

Primul ministru se concentreaza si pe o intoarcere triumfatoare la presedentie, dupa alegerile din 4 martie. Putin are ca obiectiv restructurarea companiilor gigantice de stat care domina sectorul energetic, infrastructura si sectorul bancar.

"Desigur, aceasta este o actiune pre-electorala, pentru a arata un program efectiv care sa lupte impotriva coruptiei. Insa nu este doar o miscare de PR, este o actiune reala care afecteaza mii de manageri ale acestor companii si furnizorii lor", a sustinut consultantul politic Dmitry Orlov, care este consilier al Frontulului miscarii pro-Putin.

Putin a insarcinat toate companiile de stat sa furnizeze detalii asupra fiecarei firme cu care fac tranzactii. De asemenea, a transmis auditorilor sa investigheze marile firme detinute de stat, inclusiv producatorul de gaz Gazprom, operatorul Transneft, compania feroviara RZhD si bancile Sberbank si VTB.

Initiativele vin in urma protestelor populatiei impotriva fraudarii alegerilor parlamentare din decembrie, care au ilustrat frustrarea publica in fata esecului lui Putin de a combate coruptia.

Cel mai popular lider de opozitie, bloggerul si activistul Alexei Navalni, si-a castigat faima dezvaluind contractele financiare "dubioase" ale companiilor de stat. Acesta a cauzat un scandal public in 2010, publicand un raport guvernamental confidential in care a detaliat costurile mari ale Transneft in constructia unei conducte de petrol spre coasta Pacificului si care, spune acesta, ar fi totalizat 4 miliarde de dolari.

In timp ce Putin are un interes electoral pentru a lupta impotriva acestor scandaluri - sau cel putin asa lasa sa se vada - scepticii au dubii.

Coruptia este perceputa in general ca un element negativ in atragerea investitiilor straine. Rusia a avut anul trecut iesiri de fluxuri de capital in valoare de 84 miliarde de dolari, in timp ce investitiile au o pondere de 20% in PIB, ceea ce reprezinta o valoarea semnificativ mai mica decat in majoritatea pietelor emergente.

Reactia primului ministru a fost dura la o intalnire cu oficiali, in decembrie, el "condamnand" managerii si acuzandu-i ca abuzeaza de pozitia pe care o au. Putin a citat asfel un sondaj al guvernului care arata ca, din 352 de manageri numiti de stat si intervievati in aceasta analiza, nu mai putin de 169 erau implicati in afaceri private.

Aceste societati, in general producatori, contractori si intermediari - au luat sute de milioane de dolari, spune premierul. "Nu este un secret ca acest lucru creaza riscuri serioase de coruptie sau un minim conflict de interese. Trebuie sa facem ordine aici".

Mai multi oficiali nominalizati de catre Putin si-au dat demisia, inclusiv sefi regionali din energie, doi directori generali de la compania federala de retele FSK si un director general de la MRSK Holding, unde guvernul detine 11 distribuitori regionali de energie.

Un semn ca aceste actiuni se extind si in alte sectoare - numerosi alti manageri au demisionat din companiile de stat in ultimele saptamani, inclusiv seful productiei de la Gazprom, precum si seful achizitiilor de la Rosneft.

Insa, Vladimir Milov, un fost ministru al energiei aflat acum in opozitie, a spus ca schimbarile de personal au legatura cu batalia pre-electorala si nu reprezinta o incercare serioasa de a combate conflictele de interese.

"Este mult mai important sa se investigheze cazuri evidente decat sa provoace o operatiune de suprafata si pretinzand ca suntem in cautarea unor beneficiari ascunsi. Il atentionez ferm pe Putin sa priveasca in oglinda. Pentru ca prietenii sai fac contractele majore cu companiile detinute de stat", a mentionat acesta.

Milov a citat astfel exemplul lui Arkadi Rotenberg, partenerul de judo al lui Putin, care este unul dintre cei mai mari furnizori de conducte de otel catre Gazprom - o afacere care a crescut averea acestuia cu 1,1 miliarde de dolari, conform revistei Forbes. Rotenberg si Gazprom au negat incalcarea regulilor, insistand ca toate ofertele au fost competitive.

Desi in principiu guvernul doreste sa reduca rolul economic al statului prin privatizari, in practica marile companii de stat au crescut sub conducerea lui Putin. Cota de actiuni detinute de stat a crescut pe bursa de la 24% in anul 2004 la 50% in anul 2010.

Un alt element important este slaba supraveghere publica. Campaniile anti-coruptie au avut un progres mic fara o presa libera, un Parlament mai independent si fara un rol mai mare al societatii civile. Fara rezolvarea acestor chestiuni, multi investitori, autohtoni si straini, nu vor fi convinsi de ultimele initiative ale lui Putin.

"Am vazut numeroase campanii anti-coruptie in Rusia in ultimele decenii. Fiecare campanie a fost urmata de o si mai mare coruptie", a mentionat Steven Dashevski, director al firmei de investitii Dashevski & Partners, in Moscova.