Europa critica Ucraina pentru procesul fostului premier Iulia Timosenko, dar in acelasi timp ignora cazuri similare din state ale Uniunii Europene, precum cel al fostului premier roman Adrian Nastase, a declarat un parlamentar ucrainean, citat de agentia Interfax-Ucraina in pagina electronica, potrivit Mediafax.

"Multe proceduri in cazul lui Timosenko au fost lansate in timpul guvernarii precedente. Ganditi-va la decretul presedintelui Viktor Iuscenko emis dupa o reuniune a Consiliului de Securitate Nationala si Aparare in 2009, care a ordonat Parchetului General sa investigheze semnarea contractelor pentru gaze", a declarat miercuri parlamentarul Partidului Regiunilor Leonid Kojara, vicepresedinte al Comisiei pentru Afaceri externe din Verhovna Rada (Parlament).

Conform lui Kojara, in Europa predomina opinia ca rezultatul cazului lui Timosenko depinde de actualul preseidnte, Viktor Ianukovici.

"Pe de o parte, presedintele este garantul drepturilor constitutionale si libertatilor cetatenilor. Dar pe de alta parte, este gresit sa-l fortezi pe Ianukovici sa intervina intr-un proces care a inceput cu mult inainte de presedintia sa. Cred ca rezolvarea acestei situatii prin mijloace ilegale cu unicul scop de a respecta cerintele Partidului Popular European (PPE) va face mai mult rau Ucrainei", a adaugat parlamentarul.

"Inca de la inceput, reprezentantii PPE nu erau pregatiti sa ne asculte, ei au aparat Blocul Iulia Timosenko in calitate de aliati politici. Situatia referitoare la fostul premier al Romaniei Adrian Naastase, care a fost acuzat de aceleasi lucruri ca Timosenko, adica abuz de putere, este un exemplu clar", a apreciat Kojara.

"Europa s-a concentrat pe Ucraina si nu observa Romania, deoarece crede ca tara care nu este membra UE este o prada mai usoara pentru partidele politice europene. Socialistii europeni incearca sa-l protejeze pe Nastase, dar acest lucru se petrece in tacere", a adaugat el.

"Europa da lectii Ucrainei, in timp ce noi incercam sa facem pe plac Europei. Parlamentul European considera ca UE este mai buna si mai democratica decat Ucraina si, prin urmare, nu respecta legile noastre, in timp ce ignora procese similare din state membre. Asta nu este altceva decat standarde duble", a conchis politicianul ucrainean.