​Presedintele sirian Bashar al-Assad a declarat, marti, intr-un discurs televizat, ca puterile straine "au incercat sa destabilizeze" Siria, potrivit AFP. Acesta a mai adaugat ca armata nu a primit ordin sa traga in cetateni si ca va actiona impotriva "teroristilor, cu un pumn de fier". Presedintele sirian sustine ca este dispus sa accepte o solutie care sa puna punct crizei in care s-a aflat Siria in ultimele zece luni, insa o astfel de intelegere trebuie sa respecte suveranitatea statului, relateaza Reuters.

"Puterile regionale si internationale care au incercat sa destabilizeze Siria nu pot sa falsifice fapte si evenimente", a declarat Assad intr-un discurs difuzat de televiziunea de stat.

Assad a acuzat si "mass-media internationala care a incercat din greu sa impinga Siria in colaps, insa a esuat".

"Au vrut sa ajunga la capul (n.r. Siriei) falsificand interviul meu cu postul american" ABC, a declarat Assad.

In discursul sustinut la Universitatea din Damasc, primul discurs public al presedintelui sirian dupa mai mult de jumatate de an de tacere, Bashar al-Assad a mai declarat ca "victoria se apropie" daca poporul sirian ramane neclintit, relateaza Reuters.

Presedintele sirian a afirmat ca tara sa nu va "inchide usile" solutiilor arabe la criza siriana de 10 luni, atat timp cat o astfel de intelegere "respecta suveranitatea Siriei".

Referindu-se la violentele care au marcat tara in ultimele luni starnind reactii internationale, Assad a declarat ca armata nu a primit ordine sa impuste cetatenii: "Nu acoperim pe nimeni. Nu au existat ordine ca cineva sa deschida focul asupra cetatenilor."

Assad a salutat ideea unui guvern care sa includa "toate puterile politice", adaugand ca, in luna martie, este asteptat un referendum pe tema unei noi constitutii.

O miscare de protest fara precedent a inceput in 15 martie in Siria, in urma unui apel lansat pe o pagina Facebook, intitulat "Revolutia siriana impotriva lui Bashar al-Assad 2011", in care se incurajau manifestarile pentru "o Sirie fara tiranie, fara lege de urgenta (in vigoare din 1963) si fara tribunale exceptionale".

Assad a ajuns la putere in iulie 2000, dupa moartea tatalui sau, Hafez al-Assad, care a guvernat tara timp de 30 de ani.

Inegalitatile s-au accentuat in tara, saracia afectand 14% din cei 22 de milioane de locuitori. Rata somajului, care afecteaza in principal tinerii, este evaluata de experti la 22%.

La 2 septembrie, Uniunea Europeana a hotarat sa impuna sanctiuni impotriva exporturilor petroliere siriene, afirmand ca presedintele Bashar al-Assad isi masacreaza propriii cetateni.