Autoritatile de la Teheran au afirmat sambata ca eliberarea de catre marina americana a 13 marinari iranieni, a caror nava fusese capturata de piratii somalezi, reprezinta un "gest umanitar pozitiv", relateaza AFP.

"Consideram ca actiunea fortelor americane care au salvat viata marinarilor iranieni este un gest umanitar pozitiv si salutam aceasta initiativa", a declarat purtatorul de cuvant al ministerului iranian al Afacerilor Externe, Ramin Mehmanparast, la televiziunea Al-Alam.

"Estimam ca toate natiunile ar trebui sa aiba o astfel de atitudine", a adaugat el.

Presa iraniana a pastrat pana in prezent tacerea dupa ce Pentagonul a anuntat vineri eliberarea marinarilor si capturarea a 15 prezumtivi pirati.

"Este ca si cum ati fi fost trimisi de Dumnezeu", le-a spus unul dintre marinarii iranieni, Fazel Ur Rehman, in varsta de 28 de ani, militarilor americani, potrivit ziaristilor de la New York Times, care au putut urca la bordul navei iraniene.

Militarii americani au precizat ca operatiunea a fost efectuata joi de distrugatorul USS Kid, una din navele de razboi care escorteaza portavionul USS John C. Stennis.

Marti, generalul Attaollah Salehi, seful armatei iraniene, lansase un avertisment legat de prezenta marinei americane in Golf, evocand direct portavionul USS John C. Stennis: "Sfatuim portavioanele americane care au traversat stramtoarea Ormuz si se afla in marea Oman sa nu se intoarca in Golful Persic. Iranul nu are intentia sa-si repete avertismentul".

Capitanul John Kirby, purtator de cuvant al Pentagonului, a precizat ca echipajul iranian si-a reluat traseul gratie carburantului si proviziilor furnizate de militarii americani.

Aceasta operatiune intervine pe fondul tensiunilor in crestere dintre Teheran si Washington, dupa ce Iranul a amenintat ca va inchide stramtoarea Ormuz, strategica pentru tracicul maritim petrolier.

In ciuda acestor amenintari, Washingtonul a decis sa-si mentina navele de razboi in Golf, apreciind ca avertismentele Iranului tradeaza de fapt "slabiciunea" sa si dovedesc eficienta sanctiunilor.