Dominique de Villepin, fost premier si fost ministru de externe, a anuntat duminica seara ca s-a "hotarat sa fie candidat la alegerile prezidentiale din 2012" din Franta, transmite AFP.

Dominique de Villepin, in timpul vizitei oficiale de la Bucuresti in 2007Foto: Agerpres

"Intentionez sa apar o anumita idee despre Franta (...), am o convingere: intalnirea din 2012 va reprezenta intalnirea cu adevarul, curajul si disponibilitatea", a declarat la postul de televiziune TF1 fondatorul miscarii Republica Solidara.

El s-a declarat ingrijorat sa vada "Franta umilita de o lege a pietelor care impune din ce in ce mai multa austeritate".

"Am incredere in capacitatea francezilor de a discerne care este interesul general si ca, mai mult ca niciodata, se impune o uniunea nationala care ne priveste pe toti", a subliniat de Villepin, 59 de ani, creditat pentru moment cu 1% din intentiile de vot.

"Am putea continua foarte bine cu acelasi pentru inca cinci ani. Zece ani, este deja prea mult", a mentionat el referindu-se la presedintele Nicolas Sarkozy.

"Nu cred ca adevarul poate fi gasit la dreapta, la stanga sau la centru", a continuat Dominique de Villepin, apreciind ca este necesara o "republica a cetatenilor. Francezii trebuie sa se trezeasca". "In prezent, suveranitatea ne scapa in mare masura. Urmarim niste interese care nu sunt ale Frantei", a mai spus secretarul general al Palatului Elysee sub presedintia lui Jacques Chirac, care nu a candidat niciodata pana in momentul de fata.