Partidul Rusia Unita al presedintelui Dmitri Medvedev nu va acumula cele 55% dorite, reiese dintr-un sondaj realizat de Rusia justa si de centrul de sociologie de pe langa presedintia Rusiei, scrie RBCDaily. Efectuat in perioada 17-22 noiembrie, in 24 regiuni ale tarii, inclusiv la Moscova si Sankt-Petersburg, pe un esantion reprezentantiv de 2500 de oameni, studiul arata ca in alegerile parlamentare din 4 decembrie, Rusia Unita va intruni numai 39,9% din intentiile de vot ale alegatorilor. Locul doi este ocupat de comunistul Ghennadi Ziuganov si oamenii sai, cu 22,1%. Liderul liberal-democratilor, Vladimir Jirinovski, a fost creditat cu 17,2% din sufragii, in timp ce Rusia justa condusa de Sergei Mironov ar acumula 15,1%.

Putin si Medvedev, la congresul Rusia UnitaFoto: Reuters

Expertii cred, totusi, ca aceste cifre sunt, deocamdate, rezultate intermediare, „ingrediente de bucatarie”. „In marile orase, ratingul partidelor este sub 30% in provincii nu depaseste 35%. Lumea nu se gandeste inca la alegeri”, spune Ilia Iashin, de la miscarea Solidaritatea. In opinia lui, momentul determinant in scaderea cotei de popularitate a Rusiei Unite l-a constituit decizia lui Vladimir Putin de a reveni la Kremlin.

„Acolo unde alegerile se vor derula cu mici nereguli, Rusia Unita va marca un scor situat intre 36,75% si 44%, la un rating general de 49%, potrivit sondajului Centrului unional de sondare a opiniei publice din luna martie anul curent”, spune presedinele Fondului Analiza politica, Mihail Tulski.

In acelasi timp, potrivit ratingului intern al partidului, 58,9% dintre membrii sai au evocat presiuni exercitate asupra electoratului din partea organelor municipale si de stat in favoarea unuia sau altuia dintre partidele inscrise in cursa pentru mandatele Dumei de stat. „Medvedev si Putin si-au inmultit aparitiile pe micile ecrane si promisiunile. Acest lucru a inceput sa deranjeze opinia publica, sa o enerveze. Opozitia devine tot mai vizibila si, pe acest fundal, tot mai simpatizata si tot mai prezenta in mass-media”, spune analistul.

Joi seara, la o intalnire cu fractiunea Rusiei Unite din Duma de stat, Vladimir Putin a avertizat ca in cazul unui esec al partidului in alegerile parlamentare, tara se va ingloda in datorii, va fi cuprinsa de criza si isi va pierde capacitatea de supravietuire cu forte proprii. „Daca vom permite o destabilizare a parlamentului si Rusia se va inscrie pe un drum similar celui urmat de Europa, daca nu vom fi capabili sa luam deciziile necesare si corecte la momentul potrivit si ne vom limita la promisiuni, pentru ca apoi sa traim pe spinarea generatiilor urmatoare, toate astea ne vor impinge spre situatia in care se afla acum partenerii si prietenii europeni”, a avertizat Putin.