Ministrul Apararii din Israel, Ehud Barak, a refuzat sa spuna daca Israel planuieste un atac preventiv impotriva Iranului, relateaza RIA Novosti.

"Nu cred ca acesta este un subiect de discutie publica", a spus Barak, intr-un interviu ce urmeaza sa fie difuzat duminica de CNN, dupa ce a fost intrebat daca Israelul va ataca Iranul.

"Dar pot sa va spun ca raportul AIEA (Agentia Internationala pentru Energie Atomica) este un puternic semnal de trezire pentru multi din aceasta lume, atat lideri cat si public, iar oamenii inteleg ca a venit vremea", a continuat el.

Puterile occidentale si Israelul suspecteaza Iranul ca incearca sa-si construiasca arme nucleare. Iranul neaga, sustinand ca programul sau nuclear este unul de natura civila si are ca scop producerea energiei electrice. Insa, in ultimul timp au aparut tot mai multe speculatii privind intentia Israelului de a lansa un atac preventiv asupra instalatiilor nucleare ale Iranului.

"Oamenii inteleg acum ca Iranul este hotarat sa obtina arme nucleare. Nu poate fi conceputa o alta posibila explicatie cu privire la ce fac de fapt. Iar acest lucru trebuie oprit", a spus ministrul israelian al Apararii.

Consiliul guvernatorilor Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA) a adoptat vineri o rezolutie impotriva Iranului, pe care il suspecteaza ca incearca sa produca o bomba atomica. Guvernatorii si-au exprimat ingrijorarea tot mai serioasa legata de programul nuclear al Iranului. Rezolutia nu presupune insa masuri punitive concrete.

Rezolutia, sustinuta de "grupul celor sase" tari implicate in dosarul nuclear iranian (SUA, Rusia, China, Marea Britanie, Franta, Germania), solicita Iranului sa permita expertilor ONU accesul la instalatiile sale nucleare si sa coopereze cu AIEA, organismul de supraveghere nucleara al ONU.

"Grupul celor sase" incearca inca din 2003 sa convinga Teheranul sa-si stopeze programul de imbogatire a uraniului.