Seful grupului parlamentar al partidului Uniunii Crestin Democrate (CDU) din Germania, Volker Kauder, a cerut, marti, Marii Britanii sa fie mai putin egocentrica in relatiile cu Europa, in ciuda faptului ca tara insulara nu este membra a zonei euro, titreaza Reuters.

Norbert Lammert (Presedintele Parlamentului), Angela Merkel si Volker KauderFoto: Reuters

"Britanicii nu sunt membri ai zonei euro insa sunt membri ai Europei si au si ei o responsabilitate in succesul acesteia", a declarat liderul conservator Volker Kauder, cu ocazia congresului anual al CDU, partidul cancelarului Angela Merkel, organizat in Leipzig.

Angela Merkel si ministrul de Finante german, Wolfgang Schaeuble, au indemnat Uniunea Europeana sa grabeasca modificarea tratatelor pentru a intari legaturile dintre cei 27 de membri si a sprijini moneda unica. Premierul britanic David Cameron, cunoscut drept un eurosceptic, a fost pus in dificultate de aceasta perspectiva, dupa ce proprii ministri i-au cerut luna trecuta sa organizeze un referendum pe tema apartenentei la UE.

Simultan, Cameron, care se va intalni vineri, la Berlin, cu cancelarul german, trebuie sa incurajeze integrarea celor 17 membre ale zonei euro pentru a preveni colapsul monedei unice, eveniment ce ar afecta si Marea Britanie. Cu toate acestea, prim-ministrul britanic a declarat luni ca se impotriveste unei Europe prea "rigide".

Marea Britanie este ingrijorata, in special, de dorinta Germaniei de a impune o taxa pentru tranzactiile financiare, taxa despre care Kauder a afirmat ca ar pune sectorul financiar pe picior egal cu alte sectoare.

"Britanicii nu doresc asta si inteleg, cand 30% din PIB provine de pe piata financiara din City of London", a subliniat liderul conservator adaugand ca nu este acceptabil ca Marea Britanie sa "isi apere doar propriile interese", mai degraba decat cele comune ale UE. Acesta a explicat ca, daca intreaga Europa ar respinge implementarea unei taxe pe tranzactiile financiare, zona euro ar fi distrusa.

Kauder a facut referire, in cadrul discursului, si la pozitia Turciei in Uniunea Europeana avertizand tara majoritar musulmana ca, daca vrea sa devina membru al Uniunii, trebuie sa tina cont de "sistemul de valori european bazat pe radacinile noastre iudeo-crestine". "Asa cum turcii si altii pot sa isi construiasca institutii religioase aici, ne asteptam ca persoanele crestine sa isi poata construi biserici in Turcia", a precizat Kauder.