Cel putin 10 soldati straini au fost ucisi intr-un atentat cu masina capcana produs sambata in Kabul, a declarat o sursa militara occidentala pentru AFP. Trei civili si un politist afgan si-au pierdut si ei viata in urma atacului care a vizat un autobuz ce transporta soldati ISAF, in apropiere de fostul palat Dar-ul-Aman, in sud-vestul capitalei afgane. Alte doua atacuri ale insurgentilor au vizat soldati NATO in sudul tarii si o cladire a serviciului secret afgan, in provincia Kunar.

Atac sinucigas in KabulFoto: Reuters

"Atacul a vizat un autobuz NATO ce transporta americani", a declarat oficialul. "Exista 10 sau 11 victime, majoritatea americani", a adaugat el.

Un purtator de cuvant al politiei a declarat ca atacatorul a detonat o masina Toyota Sedan langa autobuzul NATO.

In prezent, zona este blocata de trupe afgane si internationale, care evacueaza ranitii si incearca sa stinga incendiile izbucnite dupa atac.

In imaginile transmise de postul de televiziune Tolo se poate observa cum soldati din ISAF ofera asistenta cel putin unei victime intinse pe pamant, in timp ce masini de pompieri si ambulante se indreapta spre locul atentatului.

Cel putin un vehicul carbonizat poate fi vazut la locul atacului.

Un purtator de cuvant al International Security Assistance Force (ISAF) a declarat ca a aflat de incident, insa nu poate oferi detalii.

Talibanii au revendicat atacul.

UPDATE: ISAF a anuntat ca in atac si-au pierdut viata 13 soldati americani, in cel mai grav incident in care au fost vizati militari din trupele internationale petrecut in Kabul in ultimii ani.

Atacuri si in alte zone din Afghanistan

De asemenea, tot sambata, un barbat ce purta uniforma armatei afgane a impuscat mortal doi membri ai coalitiei internationale, in sudul tarii. NATO a anuntat ca atacatorul a fost ucis. Nationalitatea soldatilor straini ce au fost victime ale atacului nu a fost precizata.

Pe de alta parte, o femeie kamikaze s-a detonat in apropiere de sediul local al serviciilor secrete afgane din Asadabad, in provincia Kunar. Un purtator de cuvant al guvernatorului provincial a spus ca doi agenti de paza au fost raniti.

Atentatele de sambata au venit la o zi dupa ce talibanii au lansat un atac de patru ore impotriva unei baze americane si a sediului local al serviciilor de informatii afgane din Kandahar.

Potrivit Natiunilor Unite, violentele din Afghanistan sunt in prezent la cel mai inalt nivel de la inceputul razboiului, in urma cu 10 ani, in ciuda prezentei in zona a 130.000 de militari straini.

Intr-unul dintre cele mai indraznete atacuri, insurgenti au lansat un atac asupra ambasadei SUA si a cartierului general al ISAF din Kabul, in luna septembrie. ce putin 12 persoane au fost ucise in urma atacului care a durat 20 de ore.