Inaltul Comisariat al ONU pentru drepturile omului a cerut vineri declansarea unei anchete cu privire la circumstantele in care a murit fostul lider libian Muammar Gaddafi, anunta AFP.

"In legatura cu moartea lui Gaddafi, circumstantele sunt inca neclare. Consideram ca o ancheta este necesara", a declarat jurnalistilor purtatorul de cuvant al Inaltului Comisariat, Rupert Colville, referindu-se la inregistrarile video difuzate joi de presa despre capturarea si uciderea fostului lider libian.

"Ar trebui sa existe o ancheta, tinand cont de ceea ce am vazut ieri (joi, n.r.)", a spus el. Potrivit lui Colville, cele doua inregistrari video cu Gaddafi difuzate joi, "una cu el in viata, alta cu el mort (...) sunt foarte ingrijoratoare".

El nu a precizat cine ar trebui sa efectueze aceasta ancheta, dar a amintit ca o comisie de experti a fost mandatata in cursul acestui an de catre Consiliul ONU pentru drepturile omului sa investigheze violentele din Libia.

Colville a mai spus ca moartea lui Gaddafi "pune capat unei perioade de opt luni de extreme violente si suferinte pentru poporul libian".

"O noua era incepe in Libia, una care trebuie sa raspunda aspiratiilor poporului in favoarea democratiei si a drepturilor omului", a adaugat el.

Postul de televiziune Al Jazeera a prezentat joi imagini cu Muammar Gaddafi, filmate imediat dupa arestarea sa. Fostul lider libian pare sa fie ranit, insa este inca in viata. La un moment dat, imaginile arata cum Gaddafi este abuzat de un grup de luptatori din fortele Consiliului National de Tranzitie. Muammar Gaddafi a murit, joi, la putin timp dupa capturarea sa de catre fortele Consiliului National de Tranzitie de la Tripoli. Gaddafi ar fi fost ranit grav la ambele picioare si la cap intr-un atac realizat de avioane NATO asupra unui convoi in care se afla fostul lider libian. Potrivit unei alte variante, Gaddafi a murit intr-un schimb de focuri cu soldatii CNT.