Franta se asteapta sa joace un rol de "partener principal" in relatia cu Libia, iar noile autoritati de la Tripoli "stiu ca ne datoreaza mult", a declarat ministrul francez al Apararii, Gerard Longuet, intr-un interviu acordat cotidianului Le Monde si citat de AFP.

Parisul "se va stradui sa joace rolul unui partener principal, intr-o tara in care liderii stiu ca ne datoreaza mult", a declarat Longuet.

Libia producea 1,6 milioane de barili de petrol zilnic inainte de insurectia impotriva colonelului Gaddafi, la inceputul lunii februarie, si reprezinta o piata interesanta pentru numeroase tari. In plus, tara are nevoie de investitii enorme pentru reconstructia infrastructurii. Franta era in 2010 al saselea furnizor pentru Libia, cu o cotat de piata de 6%, fata de 19% pentru Italia si 11% pentru China.

Parisul a fost "partenerul principal al operatiunii" din Libia si, impreuna cu Marea Britanie, a reusit sa creeze masa critica in Uniunea Europeana, permitand astfel adoptarea rezolutiei Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite, a sustinut ministrul francez al Apararii.

Tarile membre NATO urmeaza sa se reuneasca vineri pentru a discuta modalitatile de oprire a operatiunii militare din Libia, dupa uciderea lui Muammar Gaddafi.