Cel mai bogat om din China, Liang Wengen, ar putea deveni primul om de afaceri care va fi ales in Comitetul Central al Partidului Comunist, potrivit unor surse media de stat citate de AFP.

Liang WengenFoto: Reuters

Magnat al constructiilor, Liang Wengen a fost plasat in acest an pe primul loc in topul celor mai bogati oameni din China realizat de revista Forbes, cu o avere de 9,3 miliarde de dolari.

Daca va fi ales la congresul din luna octombrie al partidului, Liang va deveni primul om de afaceri care se va alatura Comitetului Central, care este format din circa 300 de membri de partid de rang inalt din toata tara.

Publicatia China Times a anuntat ca Organizatia Centrala a partidului, care controleaza numirile de personal, a finalizat examinarea lui Liang Wengen.

In cazul in care va fi ales, cel mai probabil, omul de afaceri va fi membru supleant in Comitetul Central al Partidului Comunist. Membrii supleanti nu se pot exprima prin vot cu privire la problemele de ordin politic, insa pot fi promovati ca membrii deplini ai CC in cazul in care un membru se retrage sau moare.

Economia Chinei a crescut rapid in ultimii ani, insa majoritatea marilor companii sunt in continuare controlate de catre stat sau sunt conduse de Partidul Comunist si adesea sunt favorizate, in defavoarea companiilor private.

Liang Wengen este presedintele si co-fondatorul companiei constructoare de masini Sany.