Un producator de aluminiu din Ungaria a fost amendat cu 472 de milioane de euro in urma deversarii de namol toxic de anul trecut, transmite BBC.

Un voluntar deplasandu-se prin raul de namol rosu din DevecserFoto: Agerpres

Guvernul de la Budapesta a explicat ca amenda reflecta volumul fara precedent de materiale periculoase deversate, dupa ce peretii rezervoarelor s-au rupt. In urma accidentului ecologic, aproximativ 700.000 de metri cubi au fost deversati.

Compania are la dispozitie doua saptamani pentru a plati menda sau pentru a face recurs. MAL Zrt a produs daune serioase mediului inconjurator, iar zece au murit in urma deversarii de namol rosu.

Substantele alcaline, un produs secundar al productiei de aluminiu, au inundat orasele si satele din apropierea fabricii situata in vestul Ungariei, precum si suprafete agricole. Deversarea s-a intins pe o suprafata de 40 de kilometri patrati si a ajuns in Dunare, ranind peste 150 de persoane.

Oficialii au declarat ca este vorba de cel mai grav accident chimic din istoria Ungariei, insa i-au permis firmei sa reia productia la numai doua saptamani de la accident.