De ce am scris despre Munch azi, pe 2 mai? Am pornit de la un fapt: versiunea “Strigatului” lui Munch a fost vanduta in cursul unei licitatii Sotheby's, pe 2 mai 2012, pentru o suma record (91 milioane de euro) si am descoperit cum teoriile lui Munch despre pictura enuntate la inceput de secol XX au devenit in 2017 un simplu filtru pe Instagram. Bun, pentru asta trebuia sa ne amuzam cum zilnic parodiem "Strigatul", cand ne tuguiem buzele in Selfie. Repetam inconstient si fara anxietate tabloul lui Munch.

Munch The ScreamFoto: Google

Sa fie clar. “Strigatul” lui Munch detine si alte recorduri: al doilea cel mai cunoscut tablou din istoria picturii (primul e Mona Lisa) si unul dintre cele mai viralizate tablouri pe net.

Prima Intelegere

Un pod. O vietuitoare umanoida (ET?). Are linii curbe precum Cumintenia Pamantului, dar, in fapt, este Disperata Pamantului.

Munch a amestecat lucrurile in mintea lui:

mumia din Peru vazuta la expozitia Mondiala de la Paris,

figura obsedanta a surorii moarte la numai 13 ani,

pictura lui Francis Bacon care imortaliza un preot.

Primul impuls a fost acesta:

"Ma plimbam cu doi prieteni la apus de soare. Cerul a devenit rosu ca sangele. M-am oprit si m-am sprijinit de un gard, simtindu-ma, in mod inexplicabil, extrem de obosit. Limbi de foc si sange seintindeau pe fiordul albastru. Prietenii mei au continuat sa se plimbe, in timp ce eu am ramas in urma, tremurand de spaima. Atunci am auzit tipatul enorm, infinit al naturii."

Interpretare

Omul lui Edvard Munch isi elibereaza frustarile prin tipat. Auzi vocea personajului si accesul de furie de la finele secolului al XIX-lea. Omul se descoperea in mijlocul unei epoci mai tehnice ca niciodata, luandu-i locul lui Dumnezeu si se descoperea singur si ii era frica de sine. De aceea, Strigatul lui Munch a reusit. Era strigatul acelei generatii.

Ce-a ramas din Strigat astazi?

1. Astazi ce-a ramas din Tipat? Doar buzele tuguiate. O poate face oricine intr-un Selfie, nu?

Tuguiatul acesta de buze face din “Strigat” o virala. Urletul e o comicarie. L-a defaimat internetul pe Munch? Nicidecum. Netul a facut “Strigatul” pictorului accesibil pentru publicul larg.

2. Teoria picturii la Munch, filtru de Instagram astazi

Munch credea ca un pictor nu trebuie doar sa transcrie realitatea externa, ci ar trebui sa inregistreze impactul pe care o scena rememorata o avea asupra sensibilitatii sale. A vrut, deci, sa trasmita emotie. Culorile intense evoca senzatii acute. Userii de azi fac la fel pe Instagram, in jurnalul vizual de toate zilele. Cum dai tu culoare emotiei? Cu filtrul de pe Instagram, care-ti intensifica senzatia. Pozele tale sunt viata: anxietatea, tristetea & veselia. Putem spune ca Munch a pictat pentru ca tu sa poti posta propriul tau avatar in 2017.