Ministerul de Finanțe, condus de Marcel Boloș, avertizează în avizul favorabil dat la legea pensiilor adoptată joi de Guvern, că „impactul suplimentar generat de intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor încadrarea într-o traiectorie de ajustare a deficitului bugetar nu mai este posibilă fiind necesare măsuri suplimentare de creştere a veniturilor, respectiv de creştere a taxarii mediului de afaceri și a populației”.

Marcel Ciolacu și Marcel BoloșFoto: Inquam Photos / George Calin

Priectul de lege a fost adoptat de Guvern, iar ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu spune că Ministerul Finanțelor este cel care trebuie să găsească banii pentru creșterea pensiilor. „Este foarte important ca împreună, Guvernul să găsească toate aceste soluții, iar primii care trebuie să le găsească și sunt sigură că le vor găsi, sunt cei de la Ministerul de Finanțe”, a spus ministrul la finalul ședinței de guvern.

Ministerul Finanțelor estimează un deficit de 6,1% pentru anul viitor, dacă noua lege a pensiilor intră în vigoare

Limitele de cheltuieli pentru anul 2024, propuse spre aprobare Guvernului, nu includ impactul suplimentar generat de aplicarea noii legi a pensiilor întrucât aceasta nu este adoptată, se arată în avizul Ministerului de Finanțe.

  • „Având în vedere impactul suplimentar generat de intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor încadrarea într-o traiectorie de ajustare a deficitului bugetar nu mai este posibilă fiind necesare măsuri suplimentare de creştere a veniturilor, respectiv de creştere a taxarii mediului de afaceri și a populației care să aducă un impact bugetar de minim 33 miliarde de lei respectiv un impact bugetar minim de 1,8% din PIB incepând cu anul 2025.
  • De asemenea, începând cu anul 2024, consecința neîncadrării pe o traiectorie de ajustare a deficitului bugetar duce la riscul de suspendare a fondurilor care nu mai poate fi evitat iar in conformitate cu prevederile art. 10 din Regulamentului 241/2020 privind Mecansimul de Redresare şi Rezilienţă şi art. 19 din Regulamentul 1060/2021 privind Politica de Coeziune, Comisia propune Consiliului suspendarea totală sau parțială a angajamentelor dacă constată că un stat membru nu a luat masuri efective pentru corectarea deficitulul bugetar excesiv.”, se arată în avizul Ministerului de Finanțe consultat de HotNews.ro.

Ministerul de Finanțe a transmis Guvernului un document de 36 de pagini cu observații și spune că avizează acest proiect de lege condiționat cu următoarele măsuri:

  • 1. Asumarea de către Guvernul României a unui pachet legislatív de majorare a veniturilor bugetului de stat, începând cu anul 2025, care să asigure un nivel suplimentar minim de 1,8% din PIB, respectiv echivalentul minim a sumei de 33. mid lei, coroborat cu ducerea la indeplinire a jaloanelor 206 şi 207 din PNRR privind microintreprinderile şi reforma fiscală;
  • 2. Asumarea de către Guvernul României a depăşirii țintei de deficit bugetar şi a eventualelor implicații referitoare la depăşirea tintei de deficit bugetar estimată astfel:
    - Deficit bugetar 2024: -5,5% din PIB;
    - Deficit bugetar 2025: -6,1% din PIB;
    - Deficit bugetar 2026: -5,4% din PIB;
    - Deficit bugetar 2027: -4,7% din PIB;
  • 3. În situatia în care după intrarea în vigoare a noii Legi a pensiilor se constată din evoluția execuției bugetare o deteriorare a evoluției deficitului bugetar se va analiza posibilitatea eşalonării/aplicarea etapizată a creşterilor de pensii generate de recalcularea acestora.
  • 4. Asumarea unui pachet legislativ pentru consolidarea capacității instituționale a ANAF, AVR şi MF inclusiv măsuri pentru digitalizarea sistemului finanțelor publice;
  • 5. Asumarea unui pachet legislativ suplimentar pentru combaterea evaziunii fiscale (inclusiv pentru accelerarea încasării prejudiciilor din infractiuni economico- financiare);
  • 6. Continuarea măsurilor pentru reducerea de cheltuieli publice și utilizarea eficientă a fondurilor alocate pentru finanțarea serviciilor publice.

    Fără asumarea acestor măsuri propuse la punctele 1-6 avizul pentru Lege nu poate fi decât negativ întrucât impactul bugetar este nesustenabil pentru Statul român.”, se arată în avizul dat de Ministerul condus de Marcel Boloș.

Ministrul Muncii: Legea e sustenabilă

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, susține că legea ar fi sustenabilă și precizează că Ministerul Muncii, al Finanțelor și Fondurilor Europene au avut un „dialog permament” cu Banca Mondială și Comisia Europeană.

Toate cifrele le-am avut cu toții la dispoziție. Este evident că este un efort comun pe care trebuie să îl facem pentru că românii au nevoie de acest proiect”, a spus ea, arătând spre Ministerul de Finanțe care ar trebui să vină cu soluții.

„Este foarte important ca împreună, Guvernul să găsească toate aceste soluții, iar primii care trebuie să le găsească și sunt sigură că le vor găsi, sunt cei de la Ministerul de Finanțe. O mai bună colectare, o mai mică evaziune fiscală, sigur, și înțelepciune între noi cei care lucrăm împreună în Guvern sunt elementele care ne vor duce la respectarea drepturilor românilor pentru care au muncit o viață”, a spus.

Cât privește sursa de Finanțare, Bucura Oprescu spune că banii vor veni de la bugetul asigurărilor sociale și de la bugetul de stat. Aceasta a exclus posibilă eșalonare sau etapizare a creșterii pensiilor în 2024. „Exclus. În luna septembrie vom avea deja aplicată integral legea”, a spus ministrul, insistând că „am făcut o lege stabilă și sustenabilă”.

Întrebată despre contrele PNL-PSD, Bucura Oprescu a comentat că este binecunoscută la noi zicala: dă-i românului mintea de pe urmă”.

„Important este să avem minte în fiecare zi, important este că astăzi avem un proiect adoptat în guvern și că am ajuns într-un punct, a fost adoptată legea și că anul 2024 va fi primul an în care un Guvern acordă două creșteri ale pensiilor. (...) Noua propunere legislativă adoptată astăzi de Guvern va intra într-o procedură de urgență în Parlament. Ne dorim să fie finalizată până la data de 20 noiembrie, astfel încât să ne încadrăm în termenul agreat cu Comisia Europeană pentru renegocierea PNRR, care vizează inclusiv parametrul de 9,4% impact în PIB, care ar fi dus la înghețarea până în 2070 a pensiilor românilor.”, a mai spus ministrul Bucura Oprescu.

Ciolacu: Am parcurs și avizul Ministerului de Finanțe și categoric în anul 2024 nu va fi nicio mărire de impozite în România

Ca reacție față de acest aviz dat cu greu de Ministerul de Finanțe, premierul Marcel Ciolacu a susținut la începutul ședinței de Guvern că nu vor exista creșteri de taxe în 2024.

  • Azi avem pe masa guvernului proiectul noii legi a pensiilor din sistemul public. Aduce două majorări de pensii în anul 2024. Prima va fi în 2024 când va fi indexat punctul de pensie, cum prevede legea, a doua va veni la 1 septembrie când majoritatea pensiilor vor crește prin recalculare, reparând nedreptăți majore.
  • Vor fi eliminate toate inechitățile din sistemul public de pensii, atât cele dintre femei și bărbați dar și cele dintre persoanele pensionate în baza unor legi diferite.
  • Mai mult, prin aprobarea acestei legi vom elimina pragul de 9,4% din PIB introdus de cei care doreau blocarea creșterii pensiilor până în anul 2070.
  • Am parcurs și avizul Ministerului de Finanțe și categoric în anul 2024 nu va fi nicio mărire de impozite în România. Mai mult, știm cu toții că în cererea de plată numărul 4 (n.a din PNRR) este nevoie de o reformă fiscală.
  • Până la reforma fiscală aștept de la ministrul Finanțelor un plan de măsuri administrativ asumat, atât în ceea ce privește colectarea la bugetul de stat, cât și planul concret, prevăzut și el de altfel, în ceea ce privește digitalizarea ANAF-ului și a sistemului vamal.
  • Vreau să știu termene clar de implementare a sistemului de e-Facturare, sigiliul electronic împreună cu Radarul mărfurilor, facturi electronice pentru toate achizițiile din sistemul public, facturi electronice pentru toate produsele accizabile sau cu risc mare de evaziune - sunt produsele de balastieră, flori, fructe și legume - și un plan de măsuri administrativ și legislativ.
  • Presupun că cel legislativ înseamnă sa fie prezentat cu tot cu avize de la colegii noștri din Guvern.

Ședința de Guvern a fost temporar suspendată joi, în așteptarea avizului consultativ al Consiliului Economic și Social.