O călătorie în străinătate poate fi costisitoare, dar acest lucru nu e valabil pentru orice destinație. Sunt țări ale căror monedă a scăzut considerabil în fața leului în ultimii doi ani, ceea ce face ca o excursie acolo să fie avantajoasă financiar, cel puțin față de acum doi ani.

Bancnote euro, dolariFoto: Nicolas Economou/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Clasamentul nostru se bazează pe aprecierea pe care leul a avut-o între cel de-al treilea trimestru din 2023 față de al treilea trimestru din 2021, potrivit datelor BNR.

1. Turcia

Costurile lunare estimate pentru o singură persoană sunt de circa 2.300 de lei (13.981,5 TL) fără plata chiriei, potrivit Numbeo. Costul vieții în Turcia este, în medie, cu 5,2% mai mic decât în ​​România .

Turcia este în topul preferințelor pentru vacanțe, atât la nivel global cât și national, numai anul trecut fiind vizitată de aproximativ 51,4 milioane de turiști. Istanbul atrage o bună parte din acești turiști, ca și Cappadocia.

2. Egipt

Costurile lunare estimate pentru o singură persoană sunt de 1.600 lei fără plata chiriei. Costul vieții în Egipt este, în medie, cu 37,4% mai mic decât în ​​România . Chiria în Egipt este, în medie, cu 60,8% mai mică decât în ​​România, potrivit Numbeo.

Locurile următoare sunt ocupate de Ucraina și Rusia, țări aflate în conflict militar și prin urmare, dificil de recomandat pentru a călători acolo.

3. Japonia

O apreciere de aproape 20% a leului în fața yenului nipot face ca o călătorie acolo să fie mai avantajasă acum față de toamna lui 2021.

Costurile lunare estimate pentru o singură persoană sunt de 3.707,8 lei , fără chirie. Chiar dacă leul s-a apreciat față de yen, costul vieții în Japonia este, în medie, cu 33,2% mai mare decât în ​​România, potrivit Numbeo.

4. Africa de Sud

Ți-ai dorit să mergi într-un safari? Acest vis poate fi acum mai la îndemână decât în urmă cu doi ani. Africa de Sud găzduiește una dintre cele mai faimoase destinații de safari din lume - Parcul Național Kruger - și are o industrie de safari înfloritoare. Dacă nu sunteți un pasionat de safari, nu vă faceți griji, Africa de Sud oferă, de asemenea, alpinism, drumeții și aventură pe Western Cape's Garden Route, podgorii de renume mondial sau orașe minunate și plaje excelente.

Costurile lunare estimate pentru o persoană acolo sunt de circa 2.500 de lei, fără chirie. Costul vieții în Africa de Sud este, în medie, cu 8,3% mai mic decât în ​​România .

Alte state ale căror monede s-au depreciat față de leu: Suedia, Norvegia, Ungaria, Noua Zeelandă, Coreea de Sud, China sau India