​​Politicile proaste din domeniul pieței muncii au făcut ca numărul românilor care nu-și găsesc de lucru acolo unde locuiesc să depășească 2 milioane. Românii care fac naveta înafara țării la muncă se apropie de 300.000, cu aproape 100.000 mai mult decât acum 10 ani, arată datele INS consultate de HotNews.

Muncitori straini in BucurestiFoto: HotNews.ro / Adrian Vasilache

Anul trecut, totalul oamenilor care lucrau în altă parte decât orașul în care locuiau reprezentau aproape 30% din forța de muncă ocupată, mai arată datele INS.

Cei care fac naveta în altă localitate din județul în care locuiesc a crescut cu circa 150.000 de oameni, iar cei care fac naveta în alt județ decât cel în care stau a crescut cu aproape 300.000 de persoane, asta în condițiile în care forța de muncă ocupată a scăzut.

Dacă ne uităm pe etnii, situația se nuanțează. Croații, rușii lipoveni și polonezii cu rezidență în România au cele mai mari segmente de populație care declară jobul în altă țară.

De ce se mută românii în străinătate?

Potrivit sondajului Expat Insider realizat de InterNations, majoritatea românilor care lucrează în străinătate au fost recrutați prin diverse agenții (20%), urmați de 16% care și-au găsit singuri un loc de muncă și 8% care au fost trimiși în străinătate de către angajator.

În afară de motivele legate de muncă, unii s-au mutat în altă țară în principal pentru că doreau să locuiască în țara de origine a partenerului lor/din dragoste (12% față de 10% la nivel global) sau pentru că căutau o calitate mai bună a vieții (10% față de 6% la nivel global).

Cel mai comun domeniu în care lucrează românii este zona de IT (19% față de 11% la nivel global). Alte domenii includ finanțele (9%) și transportul și logistica (8%), precum și asistența medicală, producția și inginerie și educația (câte 7% fiecare).

În timp ce ponderea românilor care lucrează în transport și logistică este dublă față de media globală (8% față de 4% la nivel global), românii sunt sub-reprezentați în domeniul educației (7% față de 12% la nivel global).

Nivelul de educație în rândul românilor care lucrează în străinătate este similar cu media globală. De asemenea, ponderea românilor care dețin o diplomă postuniversitară/master (sau similară) este aceeași cu media globală (47%).

Antreprenoriatul pare a fi neobișnuit pentru românii care declară cu au jobul în altă țară: doar 2% au propria afacere (vs. 7% la nivel global), în timp ce 8% sunt lucrători independenți/independenți (vs. 11% la nivel global), arată sondajului Expat Insider al InterNations

Românii care lucrează în străinătate sunt în principal nemulțumiți de echilibrul dintre viața profesională și viața privată

În general, românii nu sunt atât de mulțumiți de viața lor profesională: doar 66% sunt mulțumiți de jobul lor în general (vs. 73% la nivel global), în timp ce 17% sunt ușor nemulțumiți iar 7% spun că sunt foarte ne mulțumiți de jobul lor

O privire mai atentă arată că românii care lucrează în străinătate sunt în principal nemulțumiți de echilibrul dintre viața profesională și viața privată. Doar 62% sunt mulțumiți de acest factor (față de 68% la nivel global), în timp ce 20% sunt nemulțumiți (față de 16% la nivel global). De asemenea, ei se plâng de lipsa oportunităților lor de carieră (50% față de 49% la nivel global), ore multe de lucru (71% față de 70% la nivel global) și securitatea locului de muncă (70% față de 67% la nivel global).