Sapte filme vor concura anul acesta pentru trofeul Bucuresti IFF. Toate titlurile sunt prezentate in premiera absoluta in Romania, iar 90% dintre ele reprezinta debuturi in lung-metraj. Directorul artistic al festivalului, Andrei Cretulescu, a definitivat vineri lista de filme din competitie – din eclectica selectie nu lipsesc cateva dintre cele mai titrate titluri ale anului cinematografic 2010: „Winter’s Bone”, „Exit through the Gift Shop” sau „Animal Kingdom”.

Iata lista completa:

„Abel” – debutul in regie al actorului mexican Diego Luna (devenit celebru cu rolul din filmul lui Alfonso Cuaron, „Y tu mama tambien”) este povestea unui baietel foarte special care, estompand granita dintre realitate si fantezie, preia, in absenta tatalui sau, responsabilitatile de cap al familiei; filmul a fost lansat la Sundance 2010 si a facut parte din selectia oficiala a Festivalului International de Film de la Cannes din acelasi an.

„Animal Kingdom” – primul film al australianului David Michod (de asemenea autor al scenariului) analizeaza lupta surda dintre un clan matriarhal de infractori si politia din Melbourne; filmul a primit Marele Premiu al Juriului la Sundance 2010, iar Jacki Weaver care, in rolul sefei clanului de mai sus, a transformat-o pe Lady Macbeth intr-un soi de Alba ca Zapada, a fost nominalizata la Oscar si Globul de Aur pentru Cea mai buna actrita in rol secundar.

„Beyond” – debutul in regie al celebrei actrite Pernilla August este o drama de familie emotionant/viscerala ale carei capete de afis sunt doi dintre cei mai iubiti actori suedezi ai momentului: Noomi Rapace (alias Lisbeth Salander, eroina trilogiei „Millenium”) si sotul ei, Ola Rapace; filmul a castigat premiul sectiunii Settimana de la Critica a Festivalului International de la Venetia 2010.

„Exit through the Gift Shop” – debutul in regie al legendarului artist grafician stradal Banksy expune fara manusi, dar cu extrem de mult umor si ironie, viata din spatele marilor lansari si expozitii de arta dovedind, inca o data, ca talentul si celebritatea nu au nimic in comun; considerat de multi drept un film de fictiune excelent deghizat in documentar, opusul lui Banksy a fost nominalizat la premiul Oscar 2010 pentru Cel mai bun documentar.

„Four Lions” – primul film de cinema al britanicului Chris Morris (devenit actor cult in urma rolurilor din serialele „The Brass Eye” si „The IT Crowd” ) ofera o perspectiva cu totul noua asupra unui subiect fierbinte – ideologia terorismului musulman, prezentata din interior si in nota comic/absurda; lansata la Sundance in 2010, aceasta satira ultra-deranjanta a primit premiul BAFTA 2011 pentru Cel mai bun debut.

„Meek’s Cutoff” – regizat de o cunostinta mai veche a Bucuresti IFF, Kelly Reichardt (anteriorul sau film, „Wendy and Lucy”, a fost selectionat in competitia de acum doi ani a festivalului), este un percutant eseu despre rasism si intoleranta, fixat intr-o epoca in care aceste notiuni nici macar nu existau ca atare – America secolului XIX; filmul a fost prezentat in selectia oficiala a Festivalului International de Film de la Venetia 2010.

„Winter’s Bone” – cel de-al doilea lung-metraj al Debrei Granik (primul ei film, „Down to the Bone”, a primit premiul FIPRESCI la Venetia 2004) a fost caracterizat de Andrei Cretulescu drept „un corespondent cinematografic al curentului alt. country – pe un libret shakesperian”; filmul a primit Marele Premiu al Juriului si Premiul pentru scenariu la Sundance 2010 si a fost de patru ori nominalizat la Oscar.

Juriul din acest an al Festivalului International de Film Bucuresti este compus din cineastul roman Radu Gabrea (presedinte); Necati Sonmez, documentarist de succes debutat in regie cu filmul Theo's Gaze si curator al festivalului Zilele documentarului de la Istanbul; Umberto Rossi, critic de film si cercetator, director al website-ului cinemaeteatro.com si autor al unei serii de eseuri despre cinematografia din Georgia, Iran, Ungaria si Israel; si last but not least, Marian Crisan, regizor premiat cu Palme d’Or pentru scurtmetrajul Megatron (2008) si nominalizat anul acesta la 4 statuete Gopo (Cel mai bun film, Cea mai buna regie, Cel mai bun scenariu si Cel mai bun debut ) pentru Morgen.

“Si anul acesta, ca in fiecare an, Festivalul International de Film Bucuresti 2011 aduce un juriu alcatuit din somitati ale cinematografiei recunoscute pe plan mondial, a caror prezenta alaturi de noi ne onoreaza. Sunt extrem de multumita ca reusim sa provocam astfel intalnirea in acelasi juriu a doua generatii diferite de regizori, maestrul Radu Gabrea si tanarul Marian Crisan. Sunt mandra in egala masura atat de juriul criticii, cat si de faptul ca am reusit sa aduc la festival doi mari regizori, Andrei Konchalovsky si Danis Tanovic, pentru minunatul public cinefil din Romania”, a declarat Dana Dimitriu, director al festivalului.

Cea de-a 7-a editie a Festivalului International de Film Bucuresti are loc in perioada 11-17 aprilie la Cinema Studio, NCRR si Sala Elvira Popescu. Lista completa a filmelor prezentate in afara competitiei va fi facuta publica pe 4 aprilie, informeaza organizatorii.