"Concertul", de Radu Mihaileanu, a fost inclus in topul celor mai bune 10 "filme spirituale" din 2010 - productii ce prezinta marile probleme ale oamenilor, precum libertatea, iertarea, acceptarea celorlalti, frumusetea, lupta impotriva raului, curajul de a trai, alcatuit de cinemanet.info, anunta Mediafax. "Concertul" s-a situat pe locul al saptelea in topul condus de lungmetrajul "Neinfrant/ Invictus", semnat de Clint Eastwood.

In top se mai regasesc filmele "Povestea unui campion/ The Blind Side", de John Lee Hancock, pe locul al doilea, "Brendan si secretul din Kells/ The secret of Kells", de Tomm Moore si Nora Twomey, pe locul al treilea, "Lourdes", de Jessica Hausner, pe locul al patrulea, "Cronicile din Narnia - Calatorie pe mare cu Zori de Zi", de Michael Apted, pe al cincilea loc, "La ultima cima", de Juan Manuel Cotelo, pe locul al saselea, "Viziunea - Viata lui Hildegard von Bingen", de Margarethe Von Trotta, pe locul al optulea, "The way", de Emilio Estevez, pe locul al noualea, si "Ways to Live Forever", de Gustavo Ron, pe locul al zecelea.

Filmul lui Radu Mihaileanu a avut premiera pe marile ecrane spaniole pe 12 martie 2010. Publicatia arata ca Mihaileanu a demonstrat ca este un reprezentant al cinematografiei spirituale, cu filmele sale anterioare "Trenul vietii" (1998) si "Traieste!" (2005). Cinemanet mai arata ca stilul regizorului reprezinta o combinatie de "umanitate", "denunt al actelor de violenta la adresa drepturilor omului" si "profunzime antropologica".

Comedia dramatica "Concertul/ Le concert", de Radu Mihaileanu, care a avut premiera romaneasca pe 20 noiembrie 2009, il are in centru pe Andrei Filipov, dirijorul orchestrei Teatrului Balsoi si cel mai mare dirijor din Uniunea Sovietica, concediat in plina glorie pentru ca a refuzat sa se desparta de muzicienii sai evrei. Treizeci de ani mai tarziu, Filipov inca mai lucreaza la Teatrul Balsoi, dar ca om de serviciu, cand, intr-o noapte, in timp ce curata biroul directorului in functie, sustrage un fax prin care orchestra rusa era invitata sa cante la Paris, la faimoasa sala Pleyel. Astfel, el isi cheama fostii colegi pentru ca impreuna sa treaca drept membrii Orchestrei Balsoi.

Lungmetrajul "Concertul" a fost filmat in proportie de aproximativ 60% in Romania, o saptamana la Moscova si restul la Paris, potrivit producatorilor.

Echipa filmului "Concertul" a primit doua premii Cesar, pentru sunet, respectiv pentru cea mai buna coloana sonora. In plus, filmul "Concertul", in regia lui Radu Mihaileanu, a primit patru trofee Gopo, pentru cel mai bun montaj, cea mai buna muzica originala, cea mai buna scenografie si cel mai bun machiaj si coafura. "Concertul" a fost nominalizat la Globurile de Aur 2011, la categoria "cel mai bun film strain".