Regizorul Bobby Paunescu a primit premiul pentru cel mai bun debut international la Festivalul de Film East End din Londra (22 - 30 aprilie), pentru lungmetrajul "Francesca", informeaza Institutul Cultural Roman din Londra, citat de Mediafax.

Membrii juriului - Riina Sporring Zachariassen, director al Festivalului de film de la Copenhaga, Jason Wood, director de programe la Curzon Cinemas din Marea Britanie, si cineastul britanic Andrew Kotting - au avut de ales castigatorul dintre zece productii internationale nominalizate, din Franta, SUA, Canada, Austria, Iran, Polonia, Ungaria si Estonia.

Filmul "Francesca", produs de Anca Puiu, Cristi Puiu si Bobby Paunescu, cu Monica Barladeanu in rolul titular, spune povestea unei educatoare care decide sa emigreze in Italia, pentru a avea o viata mai buna. Ea reuseste sa obtina o slujba langa Milano, ii convinge pe parintii sai sa o sustina, iar iubitul ei o va urma in Italia.

Lucrurile devin din ce in ce mai complicate, deoarece se dovedeste ca iubitul Francescai are necazuri legate de un imprumut pe care nu l-a putut returna.

Din distributie, alaturi de Monica Barladeanu, fac parte, printre altii, Doru Boguta, Luminita Gheorghiu, Teodor Corban, Doru Ana, Mihai Dorobantu, Dana Dogaru.

Filmarile au avut loc in iulie - august 2008, iar postproductia a fost finalizata in aprilie 2009. Filmul "Francesca" a starnit controverse in Italia, dupa ce a avut premiera mondiala la Festivalul de Film de la Venetia, in septembrie 2009. Prima proiectie a peliculei a starnit protestele deputatei Alessandra Mussolini, care a cerut interzicerea filmului in Peninsula, pentru ca ar contine insulte la adresa ei. In final, justitia italiana a decis in favoarea realizatorilor romani.