Anul care vine se anunta interesant in privinta productiilor cinematografice care vor ajunge in salile din Romania. O parte dintre ele sunt „restante” din 2009, altele sunt premiere la zi. Iata un top 20 cu cele mai asteptate premiere ale anului care sta sa inceapa. Din nou, ordinea e aleatorie. O singura exceptie, insa: probabil ca cel mai asteptat film in 2010 este „Inception” de Christopher Nolan.

„Sherlock Holmes” de Guy Ritchie

Intra in mod sigur in prima zi a anului 2010. Succesul de casa din SUA poate fi o buna recomandare? Cert e ca presa americana a fost de la calduta in sus. Reputatul critic A.O.Scott de la „The New York Times” scrie ironic: „Guy Ritchie n-a fost niciodata un regizor inteligent, ci unul care a vrut sa faca filme cool. Ei bine, Sherlock Holmes e un film cool.”

„Nine” de Rob Marshall

Teoretic, ar trebui sa-l vedem din 29 ianuarie si probabil ca distribuitorul roman nu va modifica aceasta data. Daca va aduceti aminte, acum cateva luni ajunsese si in Romania vestea ca Lauren Bacall, vaduva lui Humphrey Bogart, are cont pe Twitter. Pe urma s-a dovedit ca era un fals. Cert e ca asa-zisa Lauren Bacall recomanda la un moment dat noul film al autorului musicalului „Chicago”. Acest nou musical are o distributie eclatanta: Daniel-Day Lewis, Marion Cotillard, Penélope Cruz, Judi Dench, Fergie, Kate Hudson, Sophia Loren si Nicole Kidman. Criticii americani au avut la premiera opinii impartite, dar filmul are mai multe nominalizari la Globurile de Aur.

„Up in the Air” de Jason Reitman

Dupa „Thank You for Smoking” (2005) si „Juno” (2007), Jason Reitman semneaza una dintre surprizele placute ale anului 2009. Comedia sa dramatica ii da lui George Clooney un rol de Oscar (sau, cel putin, de o nominalizare; oricum are una si la Globul de Aur) in postura angajatului unei corporatii care calatoreste in interes de serviciu 300 de zile pe an, dar duce o viata singuratica. Filmul e adaptarea romanului scris de Walter Kirn, care s-a inspirat dintr-o persoana reala pe care a cunoscut-o in avion. Vera Farmiga, Anna Kendrick si Jason Bateman completeaza distributia.

Trailer Up in the air de Jason Reitman:

„Antichrist” de Lars Von Trier

Vrem sa credem ca va mai intra pe ecranele romanesti, desi a schimbat distribuitorul si deocamdata situatia lui e neclara. Dar, dupa cum spune deja proverbiala vulpe din film „Domneste haosul”.

„The Man who Stare at Goats” de Grant Heslov

Ar trebui sa-l vedem incepand din februarie. Inspirat din cartea cu acelasi titlu scrisa de jurnalistul Jon Ronson pe marginea unor experimente facute de armata americana pentru cultivarea talentelor parapsihologice. Aproape toti cei care au scris despre aceasta satira au scos in evidenta interpretarea lui George Clooney. Alti interpreti: Ewan McGregor, Kevin Spacey, Jeff Bridges.

„Fantastic Mr Fox” de Wes Anderson

Adaptarea - reusita, se spune - de catre Wes Anderson a cartii pentru copii scrisa de Roald Dahl, intr-un film de animatie stop-motion care foloseste vocile lui George Clooney (din nou!), Meryl Streep, Bill Murray si Michael Gambon, precum si coloana sonora compusa de francezul Alexandre Desplat era asteptat in Romania in 2009, dar premiera lui a fost amanata pentru ... nu se stie cand. L-am trecut pe lista pentru ca vrem sa il vedem la cinema in 2010.

„Das weisse Band” de Michael Haneke

Anuntat pe site-ul de specialitate cinemagia.ro ca avand data de premiera 19 februarie, filmul austriacului Michael Haneke investigheaza intr-un alb-negru stilizat, dar cu tente de gri felul in care doctrina national-fascista si-a facut loc in Germania. Povestea nu are legatura vizibila cu fascismul - tocmai asta e interesant. Nu este, totusi, cel mai bun film al lui Haneke (nu e mai bun si mai inovator ca „Funny Games”), dar Palme d'Or-ul si premiile Academiei Europene de Film (si, probabil, Oscarul pentru film strain) vin ca recunoastere suprema a unei cariere solide.

„Dr. Parnassus”/”The Imaginarium of Dr. Parnassus” de Terry Gilliam

Ultimul film in care a jucat Heath Ledger a avut premiera mondiala la Cannes, dar intrarea in sali a intarziat mult. Noi il vom vedea probabil catre sfarsitul lui februarie. Urmand universul obisnuit al imaginarului filmelor lui Gilliam, Parnassus te transporta de-o parte si de alta a oglinzii, intr-o realitate paralela aproape hipnotica. Pentru ca Heath Ledger a murit in timpul filmarilor, Gilliam s-a vazut obligat sa rescrie filmul si sa ofere partitura ramasa a lui Ledger altor trei actori: Colin Farrell, Johnny Depp si Jude Law. Felul in care filmul s-a reasezat e surprinzator si multe lucruri filmate inainte de tragicul eveniment devin acum premonitorii.

„Shutter Island” de Martin Scorsese

Trebuia sa iasa pe ecrane in 2009, dar premiera a fost amanata. Scorsese revine cu un thriller a carui actiune se petrece in 1954, cand doi procurori militari investigheaza disparitia unui pacient dintr-un spital-penitenciar situat pe o insula pe care o loveste in plus si un uragan. Distributie: Leonardo DiCaprio, Mark Ruffalo, Ben Kingsley, Michelle Williams

„Invictus” de Clint Eastwood

A avut premiera americana in 11 decembrie si teoretic ar trebui sa ajunga la noi la inceputul lunii martie. E un film biografic. Morgann Freeman il interpreteaza pe Nelson Mandela, iar povestea se leaga de anul 1995 si de Cupa Mondiala la Rugby, desfasurata in Africa de Sud la un an dupa ce Nelson Mandela a fost ales presedinte si la cinci ani dupa eliberarea sa din inchisoare. Matt Damon e capitanul echipei de rugby a Africii de Sud.

„The Lovely Bones” de Peter Jackson

In noul film al lui Peter Jackson, adaptare a bestsellerului lui Alice Sebold, Saoirse Ronan joaca rolul unei fete violate si ucise in 1973 de un criminal in serie si care ramane intre lumi, privind la ce se intampla pe pamant, unde criminalul se pregateste de o noua lovitura. Rachel Weisz si Mark Wahlberg sunt parintii, iar Stanley Tucci - criminalul. Filmul ofera o viziune interesanta a spatiului dintre lumi, dar subiectul il face greu de urmarit. Premiera probabila din Romania - 12 martie.

Trailer The lovely bones de Peter Jackson:

„Alice in Tara Minunilor”/”Alice in Wonderland” de Tim Burton

Era inevitabil ca Tim Burton sa nu atace la un moment dat cartea lui Lewis Carroll. Dar nu oricum, ci in 3D si IMAX. Premiera mondiala - si, se pare ca e valabil si pentru noi - e 5 martie. Johnny Depp, Anne Hathaway si Helena Bonham Carter in persoana, respectiv Stephen Fry, Alan Rickman si Michael Sheen cu vocile se alatura tinerei Mia Wasikowska, care o joaca pe Alice. O data cu premiera filmului va fi lansat si un joc video.

Trailer Alice in wonderland de Tim Burton:

„Un profet”/”Un prophète” de Jacques Audiard

Nu e un film american, nu are buget mare si nu are atat de multe premii in buzunar (doar Marele Premiu al Juriului la Cannes si Premiul „Actorul european al anului” oferit de Academia Europeana de Film lui Tahar Rahim), dar trebuie vazut. Plecand de la o problema sociala - situatia penitenciarelor din Franta, Audiard construieste istoria unui tanar magrebian pentru care puscaria functioneaza ca scoala a vietii. Filmul are forta unui film de Scorsese, dar e indulcit de irizari metafizice si de o sensibilitate pe care cineastul francez o tradeaza cu cat incearca s-o ascunda mai bine. Filmul ar trebui sa intre pe ecranele noastre in 12 martie.

„Green Zone” de Paul Greengrass

Scris dupa scenariul lui Brian Helgeland („LA Confidential”, „Mystic River”), noul film al britanicului Paul Greengrass pleaca de fapt de la cartea „Imperial Life in the Emerald City” (2006) a jurnalistului indiano-american Rajiv Chandresakaran, care a fost corespondent de razboi din Zona Verde a Bagdadului. Matt Damon e protagonist, iar Greg Kinnear, Brendan Gleeson, Amy Ryan ii stau aproape. De precizat ca, desi distribuit de Universal Studios, filmul e produs de o companie independenta americana, Relativity Media, de una franceza - Studiocanal, si de una britanica - Working Title. Premiera sa romaneasca va avea loc probabil in 16 aprilie.

„Wall Street 2: Money Never Sleeps” de Oliver Stone

E foarte probabil ca aceasta continuare a lui „Wall Street”, la 23 de ani dupa succesul acestuia, sa aiba loc si in Romania in sincron cu premiera americana, 23 aprilie. Michael Douglas reia rolul lui Gordon Gekko, iar plotul se concentreaza pe momentul caderii Bursei, anul 2008. Contrar asteptarilor, se pare ca inchisoarea l-a schimbat pe Gekko, iar acesta va incerca sa salveze Wall Street-ul. Din distributie mai fac parte Shia LaBeouf, Josh Brolin si Carey Mulligan.

„Iron Man 2” de Jon Favreau

Partea a doua a filmului bazat pe celebrele benzi desenate de la Marvel Comics il readuce pe ecran pe Robert Downey Jr. Alaturi de el, o intreaga echipa de fotbal: Gwyneth Paltrow, Don Cheadle, Scarlett Johansson, Sam Rockwell, Mickey Rourke si Samuel L. Jackson.

„Robin Hood” de Ridley Scott

Unul dintre cele mai asteptate dintre cele mai asteptate filme ale anului, mai ales ca in rolul principal Ridley Scott l-a distribuit pe fostul Gladiator Russell Crowe. Cate Blanchett e Lady Marion, iar bugetul a fost de numai 130 milioane de dolari. Scenarist e tot Brian Helgeland. Ridley Scott anunta ca cel mai simpatic „Robin Hood” de pana la el i s-a parut „Barbati in izmene”, lucru care ne sporeste curiozitatea. Se pare ca din nou premiera romanesca e aproape sincron cu cea de peste Ocean, adica in jurul datei de 14 mai.

„Shrek Forever After” de Mike Mitchell

E facut Shrek pentru viata casnica? S-ar spune ca nicicum nu e linistit. In partea a patra a seriei, pe care o asteptam in Romania in 16 iulie, Shrek tanjeste dupa existenta de capcaun (sau de burlac?) si ajunge printr-un personaj decupat din Fratii Grimm intr-o lume paralela unde printesa Fiona e capcaunita, Motanul Incaltat e obez, iar magarul Dunkey nu-l cunoaste. Aceleasi voci cu care ne-am obisnuit - Mike Myers, Cameron Diaz, Eddie Murphy, Antonio Banderas, plus cea a lui Walt Dorn.

„Inception” de Christopher Nolan

Thrillerul SF produs, scris si regizat de Christopher Nolan, il aseaza pe Leonardo DiCaprio intr-o complicata arhitectura a mintii. Ceva de genul asta e tot ce au putut gasi fanii pe net luni bune din 2009. Lansat acum cateva zile, trailerul nu doar ca ridica putin valul de pe mister, dar promite un film de o arhitectura stilistica deosebita. Ar putea fi surpriza anului. Premiera romaneasca e posibil sa fie 30 iulie.

Trailer Inception, de Cristopher Nolan:

„The Way Back” de Peter Weir

Nu putem omite filmul lui Peter Weir, pentru ca alaturi de Colin Farrell si Ed Harris, doi actori romani - Dragos Bucur si Alexandru Potocean -, au roluri importante. Este primul film pe care Weir il face de la „Master and Commander” (2003) incoace. Punctul de plecare e povestea reala a unui polonez, Slawomir Rawicz, care e capturat de Armata Rosie in 1939 si care evadeaza din Siberia impreuna cu mai multi tovarasi. Filmul e povestea incredibila a acestei calatorii spre libertate a unui grup de oameni care au traversat Siberia, Desertul Gobi si Himalaya pentru a ajunge in Tibet. Am preferat sa includem filmul lui Peter Weir in aceasta lista in locul lui „Harry Potter and the Deathly Hallows: Part One” sau „The Chronicles of Narnia: The Voyage of the Dawn Treader”, amandoua asteptate spre sfarsitul anului.

„The Twilight Saga: Eclipse” de David Slade

Filmul are premiera americana in 30 iunie 2010, deci e posibil ca premiera romaneasca sa nu intarzie foarte mult peste aceasta data. Aceasta a treia parte a sagai are un nou regizor, britanicul David Slade (autorul lui „Hard Candy”). In conditiile unor crime misterioase care apar in Seattle, Bella va fi pusa in fata dificultatii de a alege intre iubirea lui Edward si prietenia lui Jacob.