Astra Film Festival

INTERVIU. Documentarul care arată cum au reușit comuniștii să vândă „prosperitatea” din România anilor 60-70

de Marius Ghenț     HotNews.ro
Miercuri, 8 septembrie 2021, 19:03


Filmul „Certitudinea probabilitatilor” despre reclamele din anii 60-70
Foto: Facebook
„Certitudinea Probabilităților”, primul lungmetraj realizat de Raluca Durbacă, prezintă, cu ajutorul imaginilor de arhivă de la studioul cinematografic „Alexandru Sahia”, România din 1968, când regimul comunist promitea că pe Dunăre va curge lapte și miere. Am vorbit cu Raluca Durbacă despre documentar, propagandă, ideologie și nostalgia pentru apartenența la un grup.

Documentarele despre comunism sunt, de obicei, foarte critice cu regimul ceaușist. Pe bună dreptate, a fost o sărăcie cruntă și o supraveghere în masă care îl transforma și pe cel mai lucid om într-un paranoic. E o poveste pe care am auzit-o și văzut-o de prea multe ori.

De aceea am fost surprins de „Certitudinea Probabilităților”, un documentar care scoate în evidență viața de zi cu zi din 1968.E un colaj de materiale de propagandă, deci e multă făcătură, dar asta contează mai puțin, pentru că discursul e foarte atipic pentru doctrina comunistă. Sunt multe reclame, unele foarte haioase, sau imagini cu oameni simpli la muncă. Apare și dictatorul, evident, dar nu mai e în centrul atenției.

E o schimbare binevenită într-un subgen de documentar românesc în care discursul audio-vizual se tot repetă. „Certitudinea Probabilităților” va fi proiectat joi, 9 septembrie, și sâmbătă, 11 septembrie, în cadrul Astra Film Festival. Raluca Durbacă va fi prezentă pentru două sesiuni de Q&A.

Înainte de proiecțiile de la Astra, am vorbit cu regizoare despre documentar, asemănările dintre comunism și capitalism și rolul propagandei în răspândirea unei ideologii.


Raluca Durbacă. FOTO: Arhiva personală

De ce ți s-a părut important să faci un documentar despre România din 1968?

Îmi doream să trec prin arhiva unei instituții, să văd un an întreg de producții, tot ce au scos. Să pot să am o idee mai clară despre reprezentarea claselor sociale în perioada respectivă. Ce m-a interesat a fost să găsesc subiectele mărunte, despre viața de zi cu zi a fiecăruia.

Când e adus în discuție comunismul în audio-vizual sunt prezentate anumite momente sau decenii, se discută despre anumite personalități, se pune accent pe anumite narațiuni. Dar temele mai ambigue, cum e perioada anilor 60-70, mult mai relaxată, sunt date la o parte.

Am ales 1968 pentru că e un moment de glorie pentru partid, de legitimare pentru lideri, vârful relaxării ideologice și economice. A fost cel mai fericit moment al perioadei comuniste.

Cât a durat procesul de selecție a imaginilor?

A fost o cercetare exhaustivă. Am văzut și cele mai neinteresante filme. De la filme despre protecția muncii sau științifice până la producții puternic ideologizate. Să văd ce pot desprinde din astea.

Am început să merg la arhiva națională de filme în octombrie 2018 și am terminat în decembrie anul trecut. Nu mergeam zilnic dar cred că am văzut în jur de 300 de scurtmetraje.

Și din punct de vedere tehnic a fost un proces lung și destul de dificil. Pelicula trebuia scanată, am montat, am lucrat, la final am mai făcut o scanare în 2K, la o calitate mai bună. Deci a fost un proces foarte lung și obositor.


Imagine din filmul „Certitudinea Probabilităților”. FOTO: Facebook

În prima parte a documentarului apar foarte multe reclame. E mult consumerism în clipurile alea, o caracteristică mai degrabă capitalistă decât comunistă.

Da, într-un mod total paradoxal. Pe de altă parte nu e nimic rău în asta. E normal ca un stat care investește mult într-o industrializare masivă să-și promoveze produsele.

A fost o alegere conștientă pentru că sunt vesele, incitante, amuzante, colorate, luminoase. Am vrut să încep într-o notă pozitivă, să dezarmez spectatorul, care probabil se așteaptă să vadă propagandă. Am vrut să fie ceva familiar.

Toate politicile consumeriste sunt familiare pentru spectator. E înconjurat în totalitate de reclame. E un teritoriu pe care îl cunoaște. Am vrut să fie un punct de plecare pentru documentar.

Ai văzut peste 300 de scurtmetraje. Care e cea mai incredibilă bucată de propagandă pe care ai descoperit-o în realizarea filmului?

Nu știu dacă am văzut ceva care chiar m-a surprins. Am tot văzut imagini de arhivă din perioada respectivă, nu a fost nimic care să mă șocheze. Știam limbajul, ideologia, ce își doreau să transmită. În schimb mă oboseau foarte mult imaginile cu vizitele lui Ceaușescu la diferite uzine, fabrici, marșuri, parade.

Cât de importantă a fost propaganda audio-vizuală pentru succesul regimului comunist?

La fel de importantă cum e pentru succesul regimului capitalist. Vezi reclame peste tot. Valorile, normele, ideile sunt propagate prin aceste reclame. La fel a fost și atunci.

Dacă vrei să-ți faci cunoscute ideile despre cum ar trebui să se comporte oamenii e important să le transmiți într-un pachet audio-vizual. Cu cât e mai nedetectabilă și seducătoare intenția ta de a educa, de a struni, clasifica și defini, cu atât e mai eficientă propaganda. În orice regim.

Dar trebuie analizată dintr-o perspectivă critică. Asta am încercat să fac și eu, să pun o distanță între mine și imagini, să pot să mă uit critic dar nu în același tip de narațiune obișnuită despre comunism.

Există cultul personalității în zilele noastre?

Da. Bine, nu la nivelul ăla din comunism, dar mi se pare că fiecare partid încearcă să-și construiască un lider. Uită-te cum a fost cu Băsescu, la un moment dat s-a ajuns la un cult al personalității destul de grav.

La fel în timpul campaniei lui Klaus Iohannis, momentul cu pseudo-dezbaterea când era pe scenă cu jurnaliștii. Aia trebuia să dea de gândit multora. A fost Cântarea României pro-Iohannis. La fel a fost și cu Barack Obama.

Dar cultul personalității nu l-am moștenit de la comunism, așa a fost și în perioada interbelică. Nu știu de unde vine mesianismul ăsta. E un tip de sindrom mesianic, așteptăm să vină cineva să ne salveze.

Nu ai trăit în perioada comunistă. Ai înțeles mai bine regimul după ce ai văzut imaginile de arhivă?

Eu sunt din 83, deci am prins un pic din comunism. Țin minte frig și cozi la lapte. În rest nu-mi amintesc multe, eram mică, mergeam la bunici. Ar trebui să am o distanță obiectivă și să înțeleg mai bine dar e complicat.

Și eu sunt un om al timpului meu, hrănită cu alte ideologii și alte narațiuni. Dar am vrut să fie ceva destul de îndepărtat, familiar și nefamiliar în același timp.

Fără să dau foarte multe detalii despre final, sunt curios dacă ești de părere că sentimentul de nostalgie pentru comunism vine din lipsa apartenenței la un grup?

Da, adică sentimentul de colectivitate a dispărut. Societatea construită după 89 valorifică individualismul. Și comunitățile rezistă mai bine decât indivizii. Dacă e ceva care m-a surprins vizionând arhivele a fost să găsesc filmul pe care l-am ales pentru final, cu marinarii care au lucrat la Bumbești-Livezeni.

M-a surprins raportarea pe care o aveau cu acel moment. Aveau o nostalgie pentru 1948-1949, un regim trecut, regimul lui Dej. Când vezi imaginile alea cu tinerii care fac muncă de voluntariat, nu-i prea crezi, te gândești că i-au pus să zică asta, dar când îi auzi pe ăștia cum își trag o linie, fac un bilanț, vorbesc liber către cameră, dintr-o parte, nu frontal, îi iei mai ușor în seamă.

Oamenii chiar trag niște concluzii. Mi s-a părut interesant că finalul poate nuanța sentimentul de nostalgie. Pentru propria ta tinerețe, indiferent de regim, și pentru că au construit ceva palpabil, ceva vizibil.

Noi trăim în blocurile făcute de părinții și bunicii noștri. Totul e făcut de o generație anterioară. Și noi le explicăm cât de oribil a fost comunismul. Mi se pare că le negăm munca de o viață. De asta a fost important să introduc la final felul ăsta de raportare la trecut. Să încerc să nuanțez discursul.

Și da, chiar cred că sentimentul de colectivitate a dispărut. E atât de important să facem parte dintr-un grup. Sper să se schimbe acest individualism feroce din capitalism, deși suntem crescuți cu mentalitatea asta.

Ai văzut și alte materiale de propagandă din anii care au urmat? Ce se întâmplă după 1968?

Mai întâi au venit faimoasele teze culturale de la Mangalia din 1971. Când Ceaușescu vine și spune că trebuie să punem biciul pe cultură, asta apropo de ideologie.

Am mai văzut parțial materiale care au urmat. Se schimbă destul de dramatic propaganda. Dispare mult din lirismul șaizecist. Se concentrează mai mult de producție, export, fabrici, uzine.

Propaganda devine mai dură, mai stridentă, dispare total umorul. Nu ai cum să mai râzi pe burta goală

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9352 vizualizari

 • +10 (20 voturi)    
  heh (Miercuri, 8 septembrie 2021, 19:08)

  sentenced [utilizator]

  Macar frumusetea romancelor a ramas constanta in timp.
  • -4 (6 voturi)    
   Felicitari dnei Durbaca pt interes si efort (Joi, 9 septembrie 2021, 3:58)

   animatron [utilizator] i-a raspuns lui sentenced

   "Cu cât e mai nedetectabilă și seducătoare intenția ta de a educa, de a struni, clasifica și defini, cu atât e mai eficientă propaganda."

   Asta se intampla cu mai toate filmele produse de Hollywood, cu platforme ca Netflix sau Amazon, cu emisiuni de divertisment ale majoritatii televiziunilor americane si europene.

   Cu remarca ca rareori e "nedetectabila" propaganda (ieri marxista, azi "progresista"), de obicei e la nivel bazic, grosiera si fara jena, violent partizana.

   "A fost Cântarea României pro-Iohannis. La fel a fost și cu Barack Obama."

   O alaturare amuzanta de "cult al personalitatii", corecta afirmatia doar pt Obama (a luat chiar si un Nobel absolut fara nici un merit), insa dl presedinte Iohannis nu a avut niciodata vreun "cult" de genul asta, cred ca singurul a fost dl Iliescu pentru stanga politica si dl Basescu pt dreapta romaneasca.

   "E un tip de sindrom mesianic, așteptăm să vină cineva să ne salveze."

   Fix asta e comportamentul pe care s-a grefat parazitar mesianismul USR, un "salvationism" care ne vrea "binele" fara sa-i pese de ce vrem noi in mod real ca majoritate si care eventual ne si injura virtos daca nu gandim sau votam "salvationist".

   "Și comunitățile rezistă mai bine decât indivizii."

   Da, China, Rusia, tari asiatice de succes precum Japonia sau Coreea de Sud, puteri regionale ca Turcia, unele state islamice, tari europene ca Ungaria sau Polonia, promoveaza valori si politici care dau intaietate rezilientei colective si amplificarii sentimentului de apartenenta la o comunitate nationala/etnica.

   Mare parte a Occidentului e blocat in individualismul toxic al relativismului moral (fac ce vreau, eu decid ce identitate am, nu accept reguli sau autoritate, nu ma intereseaza istoria sau cultura, nu exista model sau norma de referinta, totul se poate contesta si schimba/rescrie, etc.).

   "Totul e făcut de o generație anterioară..Mi se pare că le negăm munca de o viață."
   Un sadism generational, de la noi si pana in USA.
 • +12 (32 voturi)    
  Nu am incredere (Miercuri, 8 septembrie 2021, 19:14)

  victor L [utilizator]

  in cei care nu au trait in comunism ca au o perspectiva corecta.
  • 0 (28 voturi)    
   Exact (Miercuri, 8 septembrie 2021, 19:38)

   Gelu Balsam [utilizator] i-a raspuns lui victor L

   De asemenea nici in cei care descriu holocaustul fara sa fi fost omorati in el.
   • 0 (22 voturi)    
    e o difernta: (Miercuri, 8 septembrie 2021, 20:25)

    victor L [utilizator] i-a raspuns lui Gelu Balsam

    Holocaustul il iau asa cum e descris deoarece nu l-am trait. Dar comunismul l-am trait pe toata perioada. Si, repet: nu am incredere in progresistii de azi ca vor sa-l descrie cu adevarat. Caci unii spun ca marxismul e o ideologie buna, dar a fost prost aplicata :D
    • +1 (9 voturi)    
     si istoria asta (Miercuri, 8 septembrie 2021, 21:29)

     Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui victor L

     depinde cine o (de)scrie ;)
    • -5 (9 voturi)    
     Baaai (Miercuri, 8 septembrie 2021, 22:35)

     Costi888 [utilizator] i-a raspuns lui victor L

     Victoree, ce ai ma cu progresistii? Nu mai e base in scena si ati casunat toti pe progresisti? Care mai de care, toti inchipuiti arunca toate inchipuirile progresistilor. Nici nu stiti ce inseamna, dar a devenit cuvant la moda
  • -1 (9 voturi)    
   ... (Miercuri, 8 septembrie 2021, 21:57)

   tirolez [utilizator] i-a raspuns lui victor L

   Chiar si 6-7 ani cat avea in '89, mi se pare ca e suficient. Adevarat, ca nu poate spune ce presiuni se faceau sa devii membru de partid sau cum trebuia sa te feresti de turnatori (care surpriza, puteau fi chiar varul "Felix"), dar mai auzeai in casa discutii. Vedeai ca unii aveau portocale, banane si pufarine, desi la cofetarie batea vantul.Vedeai ca elevii incepand cu clasa a 4-a nu vin toamna la ore pana da frigul,dar stau in curte imbracati in trening si cu galetusa in mana asteptand sa-i ia autobuzul si sa-i duca undeva. Daca aveai frati stiai si unde ii duce si cum veneau seara inghetati cand era toamna mai grabita. Si te gandeai cu groaza ca urmezi si tu cat de curand.
  • 0 (10 voturi)    
   dar .. (Miercuri, 8 septembrie 2021, 22:08)

   sile1 [utilizator] i-a raspuns lui victor L

   ...in cei care traiesc de 31 de ani in capitalism dar au trait si in comunism ai incredere ...atunci cand iti spun ca exista AZI saracie,pentru prea multi ,ca inechitatile sociale se vad cu ochiul liber ,ca exista copii care abandoneaza scoala ( in special in mediu rural ) pentru ca parintii nu au cum sa-i intretina la scoala,ca inainte iti luai un apartament si-l plateai in 30 de ani fara grija dobanzilor la rate,ca Romania avea o industrie pe care o construise cu mari sacrificii si-au venit unii prosti care au pus umarul la distrugerea ei si altii smecheri care au facut averi din distrugerea acesteia,etc,etc ...lasandu-ne aproape pentru orice la mana altora,inclusiv in domeniu agricol ?
   De aici deficitul enorm de balanta comerciala si imprumutul imens pe care il are de platit Romania!...de-o sa-l platesti si tu si copiii tai daca-i ai.

   Esti constient de toate astea sau ii tragi cu aia care nu au o perspectiva corecta ca nu au trait in comunism dar au avut macar curiozitatea sa inteleaga ce s-a intamplat atunci ?

   Desigur s-au facut si prostii cum se fac si acum
   ( asta-i natia s-ar parea ca nu stim sa ne conducem ,sa ne organizam ) dar vreau sa-ti notezi bine in minte ca in orice regim ai trai exista un pret pe care trebuie sa-l platesti.

   Marimea pretului conteaza.
   Unii inteleg acest lucru altii nu.
 • -5 (9 voturi)    
  Mai e o chestie (Miercuri, 8 septembrie 2021, 22:47)

  Costi888 [utilizator]

  Toate lumea e constienta ca ai nostri comunistii erau niste nenorociti, si ca sistemul comunist de pretutindeni au deportat si nenorocit o gramada de familii. Deci asta e dovedit, acceptat de “marea” majoritate, bun. Acum sa luam economia Romaniei pana in 82-83 (sa zicem) era net superioara a ceea ce se intampla acum. Imaginea Romaniei era alta in lume si Europa. Hai sa fim seriosi si sa vedem lucrurile asa cum sunt - adica printre cele mai “lesinate” tari din Europa (ca sa nu folosesc vreun termen mai dur).
  Inainte spuneti ca nu se facea carte, si intr adevar, nu prea se facea. Ca erau scosi copii la munca si ce mai spunea un comentator mai sus. Dar acum? Acum de ce nu se face carte? Parintii plecati afara la munca de saracie, iar copiii isi fac de cap. Vom deveni un stat esuat in curand daca nu ne vine mintea la cap
 • +2 (10 voturi)    
  !!! (Miercuri, 8 septembrie 2021, 22:47)

  dinfranta [utilizator]

  Ah, deliciosul "sentiment de comunitate" ! Comunitate in care trebuia sa-ti tii bine gura, ca turnatorii, de, faceau si ei parte din "comunitate"...
 • +4 (8 voturi)    
  Salam contra libertate (Joi, 9 septembrie 2021, 7:48)

  dinfranta [utilizator]

  Pe scurt, un film despre propaganda comunista. Care va sa zica despre cum voiau comunistii sa fie vazuti. Deci in '68, ca niste capitalisti. Dar iata ce nu se vede in filmuletele de propaganda : in '68 studentii capitalisti au iesit in strada cu revendicarile lor. Crezindu-se capitalisti, au iesit atunci si citiva studenti de-ai nostri in Bucuresti cerind zile libere de Paste si Craciun. Nu stiu ce s-a intimplat cu ei, stie cineva ? Stiu doar ca pe noi, cei de la Conservator, ne-au adunat sefii urgent in sala mare si ne-au avertizat ca "daca nu sunteti cuminti..." Si s-a lasat linistea peste Romania comunista. A auzit cineva ceva despre istoria asta ?
  Da, asa a fost "perioada cea mai fericita" a comunismului in Romania.
 • +5 (7 voturi)    
  filmul este inselator (Joi, 9 septembrie 2021, 10:30)

  mongolul [utilizator]

  Nu stiu daca doamna regizor stie si ascuns, sau nu stie. Dusmanul cel mai feroce al lui Ceausescu din tinerete a fost Ceausescu de la batrinete.
  Initial, Ceausescu a venit cu o serie de reforme, care au adus un suflu nou in economie. Impartirea tarii in judete a capacitat multe orasele; alocarea a 30% din venituri pentru investitii in economie a asigurat un salt economic viguros; acceptarea "mandatarilor", dupa model jugoslav a descatusat micul comert; pozitia internationala (RFG, Israel, Cehoslovacia) a asigurat capital si tehnologie occidentala.
  Din iunie '72, insa, totul s-a terminat; dupa faimoasa plenara, am adoptat modelul chinez. In timp ce Ungaria continua reformele, noi le-am inchis brutal si am trecut la un comunism cenusiu, de cazarma, cu un gretos cult al personalitatii liderului. Si a sotiei...
  Filmul trebuie sa explice aceste fenomene. Altfel, nu-i decat o propaganda vicleana pentru comunism.
  • +3 (7 voturi)    
   e simplu, (Joi, 9 septembrie 2021, 14:17)

   dinfranta [utilizator] i-a raspuns lui mongolul

   comunismul daca nu este minciuna, ura si violenta nu e comunism. Cind se moaie risca sa se dizolve. S-a vazut asta cu Gorbaciov, nu ? Se mai poate el muia la suprafata cit sa mai pacaleasca lumea si sa-si mai traga sufletul, dar nu poate dura, comunismul cu fata umana e un mit.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by