Cea de-a 69-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, unul dintre cele mai importante din Europa alături de Cannes şi Veneţia, îşi anunţă sâmbătă seară palmaresul într-o gală îndoliată de moartea actorului elveţian Bruno Ganz, considerat cel mai mare artist de limbă germană de după război, relatează Agerpres.

Bruno GanzFoto: Captura YouTube

Directorul festivalului, Dieter Kosslick, i-a adus un omagiu actorului decedat sâmbătă la 77 de ani la Zurich, oraşul său natal, şi devenit celebru pentru interpretarea lui Adolf Hitler în filmul german "Der Untergang", dar şi a unui înger în "Wings of Desire" (Cerul deasupra Berlinului), în regia lui Wim Wenders.

În acest film, Bruno Ganz este un înger care supraveghează activitatea oamenilor şi care se îndrăgosteşte de o tânără muritoare. Acum dorinţa lui cea mai mare este să devină muritor pentru a putea fi cu persoana iubită.

"Am sentimentul că nimic nu-l mai împiedică acum să ajungă în cerul de deasupra Berlinului", a spus Dieter Kosslic.

Juriul Berlinalei, prezidat de actriţa franceză Juliette Binoche, va trebui să aleagă între cele 16 filme aflate în competiţie pentru a decerna Ursul de Aur. Decizia este aşteptată sâmbătă seara în jurul orei 19:00 GMT.

Bruno Ganz a murit sâmbătă, la 77 de ani

Actorul elveţian Bruno Ganz, cunoscut din rolul lui Adolf Hitler în controversatul film german "Der Untergang/Ultimele zile ale lui Hitler", a murit sâmbătă, la 77 de ani, în oraşul său natal Zurich, a informat agentul său, potrivit EFE, citează Agerpres.

Născut la 22 martie 1941, din tată elveţian care lucra ca mecanic şi mamă italiană, Bruno Ganz a avut o carieră artistică în televiziune, cinema şi teatru de limbă german desfăşurată pe parcursul a jumătate de secol.

Alături de rolul principal din "Der Untergang", unde l-a interpretat pe Führerul învins trăindu-şi ultimele zile în buncărul său din Berlin, Ganz s-a remarcat mai în filmele regizorului german Wim Wenders "The American Friend", "Wings of Desire", sau "The Million Dollar Hotel".

În afara cinematografiei germane el a lucrat cu regizori reputaţi precum Francis Ford Coppola sau Ridley Scott şi a avut roluri secundare în filme celebre ca "The End of Violence", "The Reader" sau "Unknown" şi a apărut în mai multe producţii de de cinema franceze sau italiene.

Bruno Ganz era deţinătorul actual al Iffland-Ring, un inel care se acordă celui considerat cel mai bun actor de limbă germană al momentului, şi care după moartea sa va trece la un alt actor pentru care va trebui să se caute un succesor.

Anul trecut, medicii l-au diagnosticat cu cancer intestinal, astfel încât actorul a fost nevoit să înceapă şedinţele de chimioterapie care l-au ţinut departe de scenă.

Ultima sa participare a fost în calitate de narator al operei "Flautul Fermecat" a lui Mozart, la Festivalul de la Salzburg (Austria).