Proiecţii de filme documentare, de ficţiune şi de animaţie, workshopuri de scenaristică, de actorie şi de muzică de film, lansări de carte, vernisaj de expoziţie de fotografie şi afişe vor avea loc, în perioada 5-9 decembrie, la cea de-a XXI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Studenţesc CineMAiubit.

Potrivit Agerpres, la ediţia din acest an a festivalului vor fi prezente filme din regiuni şi continente diferite, din culturi şi limbi diferite, din Argentina, Belgia, Bulgaria, China, Columbia, Croaţia, Anglia, Franţa, Georgia, Ungaria, Islanda, Israel, India, Iran, Polonia, Republica Moldova, Rusia, Spania, Turcia, Statele Unite ale Americii şi România.

În competiţia festivalului filmele vor fi împărţite în trei categorii - documentare, ficţiune şi animaţie experimentală.

"Este nu numai o cavalcadă de film, este o cavalcadă de evenimente şi de tot felul de ateliere educaţionale şi prezentări, de astăzi până sâmbătă, inclusiv, aici, la UNATC, şi la CINETic, la centrul nostru de cercetare. Avem cele trei secţiuni tradiţionale competitive - ficţiune, documentar şi animaţie experiment. Aici este un paradox, eu unul nu cred foarte mult în competiţie în artă, cred că o operă de artă este în primul rând în competiţie cu ea însăşi şi cu timpul, nu neapărat cu altele de seama ei. De aceea pentru mine contează mai mult selecţia şi caleidoscopul pe care îl formează toate aceste filme din festival. Premiile pot fi uneori subiective, alteori pot fi mai exacte, dar întotdeauna cred că selecţia înseamnă mult mai mult şi posibilitatea ca studenţii noştri, sau studenţii altor facultăţi, sau pur şi simplu publicul larg să vină să vadă această această filme, mi se pare această posibilitate o oportunitate extraordinară, mai ales că în ceea ce priveşte filmul românesc şi studenţii români, realmente aici putem să vedem viitorul cinemaului românesc", a declarat directorul festivalului, conf. univ. dr. Doru Niţescu.

El a amintit şi de clipul festivalului realizat de regizorul Gabriel Achim în perioada când era student la UNATC.

"Este un clip făcut de unul dintre cei mai importanţi regizori actuali români, Gabriel Achim, pe vremea când era student. A fost pur şi simplu o iniţiativă, a zis 'Domne, eu vreau să fac un clip' şi a rezultat această minunăţie de clip, extrem de bine realizat şi cu un concept extrem de bun", a mai spus Doru Niţescu.

Juriile festivalului reunesc personalităţi din lumea cinematografică, atât din România, cât şi din străinătate. Astfel, juriul secţiunii Ficţiune îi are în componenţă pe producătorul de film Anca Puiu - preşedintele juriului, actriţa Diana Cavallioti, regizorul şi profesorul la VGIK (Rusia) Boris Karadzhev, producător, scenaristul şi profesorul la DFFB (Germania) Ellis Freeman, profesorul Bulent Kucukerdodan (Turcia), directorul artistic al ISFFC (Cipru) Ioakim Mylonas, directorul de fotografie Vivi Drăgan Vasile, regizorul Vali Hotea şi monteurul de film Eugen Kelemen.

Juriul secţiunii Documentar îi reuneşte pe Rebekah Jorgensen - regizor şi profesor din SUA, Isabela Ţenţ - dublă laureată a competiţiei de documentar a festivalului şi câştigătoare a Premiului Gopo, şi pe Ioana Grigore - regizor de film documentar şi masterand UNATC la proaspătul înfiinţat program de studii de film documentar. Juriul secţiunii Animaţie-experimental este compus din regizorii de animaţie Constantina Mihăilă şi Octavian Frecea şi criticul de cinema Laurenţiu Brătan.

Festivalul va cuprinde şi cea de-a şasea ediţie a workshopului de scenaristică de scurtmetraj Midpoint Intensive, unde echipe de studenţi cineaşti vor lucra sub îndrumarea lui Csaba Bollok.

În cadrul festivităţii de premiere, care va avea loc sâmbătă, de la ora 19,00, la Sala Atelier a UNATC, vor fi acordate peste 20 de premii printre acestea numărându-se Premiul pentru cel mai bun film, Premiul de regie "Cristian Nemescu", Premiul special al juriului, Premiul Preşedintelui UCIN, Premiul Rectorului UNATC, Premiul de imagine, Premiul de montaj, Premiul de sunet "Andrei (Otto) Toncu" Premiul criticii oferit de Asociaţia criticilor de film din UCIN.

Festivalul este organizat de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L.Caragiale" Bucureşti (UNATC), Teatrul Metropolis şi Fundaţia Cinemaiubit, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC), al Uniunii Cineaştilor din România (UCIN) şi DACIN SARA.