Ce face un film sa fie bun? Scenariul? Interpretarile actorilor? Mesajul transmis? Universul Cinematografic Marvel a oferit filme bune, dar si povesti care nu s-au ridicat la nivelul asteptarilor fanilor. Atunci cand s-a anuntat oficial ca fratii Russo vor adapta banda desenata “Civil War” multi au fost sceptici. De astazi, cu totii ne putem convinge daca acesta este cel mai bun film cu supereroi.

Civil War: Captain AmericaFoto: CineMagia

United we stand. Divided we fall.

Trilogia “Captain America” este cea mai reusita serie din Universul Cinematografic Marvel. Dupa primul “Iron Man” continuarile nu au fost la nivelul primului film regizat de Jon Favreau iar “Thor”, dupa introducerea construita de Kenneth Branagh in cheie shakespeariana s-a invartit cu “The Dark World” in zona aprobarilor comitetului Disney/Marvel. Nici “Avengers: Age of Ultron” nu a convins pe foarte multi fani. Prezentat initial drept “Godfather 2” de catre Joss Whedon, productia s-a confruntat cu o problema: lipsa unui personaj negativ convingator. De altfel intreg MCU-ul nu reuseste sa ofere un alt personaj negativ care sa se ridice la nivelul lui Loki (interpretat de Tom Hiddleston).

Fratii Russo au preluat fraiele MCU. Dupa reusita din 2014 cu "Winter Soldier", Anthony si Joe sunt regizorii care vor continua seria aventurilor Razbunatorilor, “Infinity Wars” ( 1 si 2) fiind urmatoarele filme in care vom vedea de ce sunt in stare cei doi si mai ales daca vor reusi sa faca din Thanos un personaj negativ fioros (momentan asteptam sa aflam ce titluri noi vor primi cele doua noi capitole din Avengers).

Seria "Civil War" aparuta in 2006 a fost scrisa de Mark Millar si reprezinta apogeul crossoverurilor Marvel. Povestea ii are in centru pe Iron Man si Captain America aflati in conflict in legatura cu Superhero Registration Act. Iron Man decide sa fie de partea Guvernului S.U.A. si este de acord cu inregistrarea supereroilor care nu ar mai trebui sa actioneze de capul lor, in timp ce Captain America considera ca acestia nu trebuie sa serveasca intereselor politicienilor. “Captain America: Civil War” reia tema conflictului din comics, tema construita treptat inca din “Avengers” si urmareste desfasurarea evenimentelor post-Winter Soldier si Age of Ultron. Captain America este liderul echipei Razbunatorilor din care fac parte Falcon, Black Widow, Wanda, Vision si War Machine, Tony Stark s-a retras dar continua sa-i asiste si sa tina legatura cu guvernul, Clint Barton este alaturi de familie, Thor a plecat acasa iar despre Hulk nu se stie pe unde este.

Tema centrala a trilogiei Captain America o reprezinta prietenia si cat de departe poti sa mergi pentru a fi alaturi de un prieten aflat la ananghie. Cum il poti ajuta cand stii ca a ucis, insa a fost si un pion in mainile HYDRA. Bucky aka The Winter Soldier este factorul care ii arunca pe supereroi intr-un joc pus la cale de misteriosul Helmut Zemo (Daniel Bruhl).

Mentionam faptul ca in MCU, personajele negative nu au avut o cariera stralucita – mai putin Loki, dar si aici sunt destule lucruri de spus. Helmut Zemo reuseste ceea ce Loki si HYDRA n-au fost in stare. Un simplu om, un supravietuitor chinuit de amaraciune este capabil sa distruga din interior echipa Razbunatorilor, fiind capabil sa puna mana pe informatiile necesare pentru a orchestra sfada dintre Iron Man si Captain America si sa-l utilizeze pe Bucky pe post de Cal Troian. 16 Decembrie 1991. Este o zi neagra in Universul Cinematografic Marvel si fara a oferi spoilere mai ceva ca intr-a doua zi de Paste, cand tot Facebook-ul stia de reusita Melisandrei, va recomand sa retineti aceasta data care apare la inceputul filmului.

“Captain America: Civil War” poate sa fie interpretat de fani drept un Avengers 2.5 si asta pe buna dreptate. Mai toti membrii vechi si noi apar in film, sunt introduse personaje noi – Black Panther si Spiderman ca sa mentionam “vedetele” peliculei – si reapare un personaj despre care nu mai auzisem de la “The Incredible Hulk” incoace. Ce se poate spune despre actori? Mai toti sunt deja veterani ai francizei. Chris Evans, Robert Downey Jr, Jeremy Renner, Sebastian Stan sunt convingatori si dedicati seriei, fanilor si ofere cu fiecare ocazie cand apar pe ecran, nuante noi la capitolul interpretare. Chadwick Boseman aka Printul T’Challa aka Black Panther este imaginea perfecta a unui print si lider al Wakandei. Demn, destept, carismatic, un razboinic de temut, fratii Russo ii fac o introducere in MCU care nu va dezamagii fanii iar Tom Holland, noul Peter Parker este cea mai buna alegere care se putea lua pentru rolul lui Spiderman.

S-a spus de multe ori ca puzderia de personaje din filmele – eveniment Marvel ar putea sa incurce spectatorii, iar scenariul sa nu reuseasca sa-i puna in evidenta asa cum trebuie (ramane de vazut ce se va intampla cu Infinity Wars unde se vehiculeaza prezenta a peste 60 de personaje). Cu toate acestea, regizorii si scenaristii au reusit sa ofere scene puternice fiecarui actor.

Aducerea lui Daniel Bruhl in rolul lui Helmut Zemo a fost una inspirata, ancorand personajul in suita evenimentelor post-Age of Ultron reprezinta o reusita atat din punct de vedere al constructiei dar si in ceea ce priveste doza de realism adusa povestii lui Zemo. Sebastian Stan va oferi un moment de mandrie romanilor intr-o scena cheie, iar despre romanul din MCU trebuie spus ca de la First Avenger incoace a demonstrat ca este un actor versatil, un actor bun pentru roluri dramatice dar si de actiune si speram sa-l vedem cat de curand intr-un rol principal – fanii benzilor desenate Marvel stiu ca la un moment dat Bucky va prelua identitatea unui personaj indragit.

Trebuie sa ramaneti in sala dupa ce se termina filmul. Dupa fiecare film Marvel exista doua scene cheie la final si am observat ca spectatorii au “bunul obicei” sa o ia la goana imediat cum se deruleaza end credits. Repet. Ramaneti in sala sau daca chiar este nevoie sa plecati, incercati sa nu-i deranjati pe cei care doresc sa savureze pelicula.

Este “Captain America: Civil War” cel mai bun film cu supereroi? Este cel mai bun Marvel de pana acum. Ramane de vazut ce parere aveti si voi.

Ioana, cand ia o pauza si nu mai e workaholica, se uita la filme si seriale cat e ziua de lunga si scrie despre ele pe www.edgeandback.ro.

Citeste si Batman vs. Superman: Zorii Dreptatii - Se ridica la nivelul asteptarilor noastre?

Despre liste si cautarea unui nou James Bond