Zilele Filmului Polonez - CinePolska se vor desfasura in perioada 26 martie - 6 aprilie, în șapte orașe din România - la Galați, Brașov, Cluj, Iași, Oradea, Târgu Mureș și Timișoara - și la Bălți, în Republica Moldova. Institutul Polonez din Bucuresti, împreună cu partenerii săi locali a selectat patru dintre cele mai bune filme poloneze ale anului 2013, iar spectatorii din Bălți vor putea viziona și „Ida” lui Paweł Pawlikowski – laureat al Premiului Oscar 2015.

CinePolskaFoto: Institutul Polonez

Festivalul va fi deschis de „Păpuşa”, o biografie neobișnuită și neliniară, care ne va prezenta prin imagini deosebit de artistice viața primei poete rrome din Polonia şi preţul plătit pentru talentul său. „Să vrei să trăieşti” ne va duce în lumea unui tânăr care, deşi suferind de paralizie cerebrală, îi învaţă pe cei din jur ce înseamnă să trăieşti o viaţă cu adevărat liberă. Deși atinge un subiect sensibil, filmul aduce spectatorului o stare de optimism. „Baby blues” - o peliculă despre o mamă adolescentă care învaţă ce este responsabilitatea, păstrându-și în acelaşi timp bucuria de a trăi. Buna dispoziţie e garantată de comedia „Un bilet spre lună” - un road movie şi o poveste despre maturizare în Polonia anilor '60.

„CinePolska - Zilele Filmului Polonez” este un eveniment organizat de Institutul Polonez din București și Asociația Cineaștilor Polonezi, cu sprijinul Institutului Polonez de Artă Cinematografică. Parteneri: Asociația Fanzin și Cinematograful Patria din Brașov, Muzeul de Artă Vizuală din Galați, Biblioteca Centrală Universitară „Eugen Todoran” din Timișoara, Asociația K’Arte și Cinematograful Arta din Târgu-Mureș, Asociația Metrion și Universitatea Creștină Partium din Oradea, Asociația Victoria Film și Cinematograful Victoria din Cluj Napoca, Casa de Cultură a Municipiului Iași „Mihai Ursachi”, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți (Republica Moldova).

Institutul Polonez din București funcționează din anul 2001. Misiunea lui principală este diplomația publică și culturală, adică promovarea imaginii Poloniei în România și Republica Moldova prin organizarea de evenimente deschise publicului larg. În decursul celor 14 ani de existență și-a câștigat reputația unei instituții dinamice și creative. A adus în România și Moldova cele mai mari nume ale culturii poloneze, neuitând totodată de colaborarea cu tinerii artiști. Toate evenimentele Institutului Polonez din București sunt organizate în colaborare cu partenerii locali și cei din Polonia.

Potrivit siteului Institutului Polonez din București programul proiecțiilor este urmatorul:

PĂPUȘA / Papusza

Polonia, 2013, 126 min.

Regia şi scenariul: Krzysztof Krauze, Joanna Kos-Krauze

Distribuția: Antoni Pawlicki, Jowita Miondlikowska, Andrzej Walden, Zbigniew Walerys ș.a.

subtitrare în limba română (și rusă pentru proiecția de la Bălți)

GALAȚI …………………… 26.03., ora 18.00

TIMIȘOARA ……………… 26.03., ora 18.00

BRAȘOV …………………. 26.03., ora 20.00

CLUJ NAPOCA …………... 2.04., ora 18.00

TÂRGU MUREȘ ………….. 2.04., ora 18.30

IAȘI ………………………... 2.04., ora 19.00

ORADEA ………………….. 2.04., ora 19.00

BĂLȚI ………………………. 3.04., ora 13.00

Filmul urmărește viața Păpușei - prima poetă de etnie rromă - de la naștere până la bătrânețe: căsătoria aranjată când era încă minoră, viața ei într-o tabără de rromi înaintea, în timpul și după cel de-al Doilea Război Mondial, apoi domiciliul forțat în Polonia comunistă și viața în sărăcie. Întâlnirea cu poetul Jerzy Ficowski, care i-a descoperit marele talent pentru poezie și i-a publicat operele, a dus la un paradox tragic: Păpușa ajunge o poetă celebră, respinsă de comunitatea de rromi pentru că le-a trădat secretele.

Filmul, asemenea versurilor Păpușei, povestește despre libertatea vieții în apropierea naturii, libertate nedelimitată nici de materialism, nici de politică. Aceste lucruri au fost absorbite de realitatea schimbătoare în care rromilor le era dat să trăiască. - Ewelina Świeca

SĂ VREI SĂ TRĂIEȘTI / Chce się żyć

Polonia, 2013, 107 min.

Regia și scenariul: Maciej Pieprzyca

Distribuția: Dawid Ogrodnik, Kamil Tkacz, Dorota Kolak, Arkadiusz Jakubik ș.a.

subtitrare în limba română

BRAȘOV …………………... 27.03., ora 20.00

GALAȚI …………………… 28.03., ora 18.00

TIMIȘOARA ……………… 28.03., ora 18.00

ORADEA …………………… 3.04., ora 19.00

IAȘI ………………………….. 3.04., ora 20.00

CLUJ NAPOCA ………….. 4.04., ora 18.00

TÂRGU MUREȘ …………... 4.04., ora 18.30

BĂLȚI ……………………….. 4.04., ora 13.00

Istoria lui Mateusz, un tânăr cu paralizie cerebrală, considerat de medici și societate ca fiind o „legumă”. După mulți ani, se dovedește că el este un om complet normal și inteligent. Pofta sa de viață și împăcarea cu sine l-au ajutat să-și învingă limitele.

Filmul este inspirat din fapte reale.

Maciej Pieprzyca a reușit un lucru extraordinar. A făcut un film de ficțiune ca un basm, cu o poveste miraculos de optimistă. „Să vrei să trăiești” este povestea unei lupte pentru demnitate și înțelegere - a unei lupte grele, de lungă durată și marcată de căderi, dar în același timp plină de umor și optimism. - Grzegorz Fortuna

BABY BLUES / Bejbi blues

Polonia, 2012, 101 min.

Regia și scenariul: Katarzyna Rosłaniec

Distribuția: Magdalena Berus, Nikodem Rozbicki, Klaudia Bułka, Michał Trzeciakowski ș.a.

subtitrare în limba română

TIMIȘOARA ……………… 27.03., ora 18.00

BRAȘOV …………………... 28.03., ora 17.00

GALAȚI …………………… 29.03., ora 18.00

CLUJ NAPOCA ………….. 3.04., ora 18.00

TÂRGU MUREȘ …………... 5.04., ora 18.30

IAȘI …………………………. 5.04., ora 19.00

ORADEA …………………… 5.04., ora 19.00

BĂLȚI ……………………… 6.04., ora 13.00

Natalia este o mamă de doar 17 ani. A născut un copil pentru că asta și-a dorit, nu a fost o întâmplare. Să ai un copil este cool, poți să-l îmbraci în haine de designer. Dar cel mai important este că ai pe cineva care-ți aparține doar ție și care te va iubi toată viața.

„Baby Blues" de Kasia Rosłaniec nu este un film despre adolescenți polonezi tipici. Inspirat de blogul americancei Tavi Gevinson, cu rădăcini în cultura hipsterilor din cluburile berlineze și marcat profund de stilistica pop, aflată sub semnul Lady Gaga și Alison Goldfrapp, este un film despre pierderea controlului asupra propriei vieți într-un stil rock’n’roll. - Anna Bielak

UN BILET SPRE LUNĂ / Bilet na księżyc

Polonia, 2013, 118 min.

Regia și scenariul: Jacek Bromski

Distribuția: Filip Pławiak, Mateusz Kościukiewicz, Bożena Adamek, Krzysztof Stroiński ș.a.

subtitrare în limba română

GALAȚI …………………… 27.03., ora 18.00

BRAȘOV …………………... 28.03., ora 19.30

TIMIȘOARA ……………… 29.03., ora 18.00

TÂRGU MUREȘ ………….. 3.04., ora 18.30

IAȘI ………………………….. 4.04., ora 19.00

ORADEA …………………… 4.04., ora 19.00

CLUJ NAPOCA ………….. 5.04., ora 18.00

BĂLȚI ……………………… 5.04., ora 13.00

Iulie 1969. Adam este chemat în armată, fiind repartizat la Marină. Împreună cu fratele lui mai mare, Antoni, pleacă înspre Świnoujście. Planul lui Antoni, în zilele rămase până la înrolare, este acela de a-l pregăti pe Adam pentru viața de militar și, implicit, de a-l introduce în „tainele” vieții.

Filmul uimește de la bun început prin personajele sale, dar devine cu adevărat interesant atunci când pe ecran apare Mateusz Kościukiewicz. Personajul lui spune cele mai multe replici amuzante și propulsează acțiunea, fiind persoana care, spre deosebire de fratele lui mai mic și neexperimentat, știe să se descurce în orice situație. - Dorota Kostrzewa

IDA

Polonia, 2013, 79 min.

Regia: Paweł Pawlikowski

Scenariul: Paweł Pawlikowski, Rebecca Lenkiewicz

Distribuția: Agata Kulesza, Agata Trzebuchowska, Dawid Ogrodnik, Joanna Kulig ș.a.

subtitrare în limbile română și rusă

BĂLȚI ………………………… 2.04., ora 13.00

Polonia, 1962. Anna este novice, o orfană crescută de călugăriţe la mănăstire. Înainte de a se călugări, Anna trebuie să o întâlnească pe Wanda, singura ei rudă în viaţă, care îi va spune că este evreică. Cele două femei încep o călătorie pentru a descoperi nu doar povestea tragică a familiei lor, ci şi pe ele însele. Îşi pun sub semnul întrebării religia şi toate ideile în care au crezut până atunci.

„Ida” lui Pawel Pawlikowski este un film răvășitor. Un film de o puritate desăvârșită, cu imagini care îți rămân pe veci încrustate în amintire. Un film despre memorie, traumă, adevăr și căutarea sinelui. (…) Psihologic, este o reflecție asupra diferitelor fațete ale libertății umane, despre ceea ce înseamnă să fii femeie, creștin, evreu și om într-un secol marcat de genocid și ideologii distructive. - Vladimir Tismăneanu