La cea de-a noua editie, care debuteaza in 4 decembrie la Film Society of Lincoln Center, Romanian Film Initiative invita publicul din New York nu doar la o doza intensa de cinema romanesc, ci si la o reflectie pe teme controversate ale momentului si la revizitarea unor repere culturale esentiale. Evenimentul Hedda Sterne Rediscovered este dedicat artistei de origine romana Hedda Sterne, ale carei lucrari de tinerete vor fi prezentate in premiera publicului american. Pentru al treilea an consecutiv, Making Waves continua programul special Creative Freedom through Cinema dedicat relatiei dintre arta si politica si libertatii de expresie in Europa de Est.

Hedda Sterne - Fara titlu circa 1938. Credit PostModernism MuseumFoto:

Daca in 2012 Creative Freedom through Cinema a explorat shimbarile sociale si culturale petrecute recent in Romania si Ungaria, iar anul trecut a avut ca tari invitate Cehia si Slovacia intr-un dialog despre film si propaganda, la aceasta editie tara invitata este Rusia. Tema curajoasa propusa de Making Waves o constituie drepturile omului. In contextul in care, in 2013, noua legislatie rusa interzice asa-numita "propaganda a relatiilor non-traditionale cu minori", comunitatea LGBT locala se confrunta cu abuzuri grave, iar libertatea de expresie este dramatic amenintata. In ciuda ostilitatii instaurate de statul rus la adresa minoritatilor sexuale, artistii continua sa sustina si sa documenteze pulsul comunitatilor LGBT, luptand pentru respectarea drepturilor acestora.

In cadrul programului Creative Freedom through Cinema, realizat cu sprijinul Trust for Mutual Understanding, vor fi prezentate doua filme extrem de controversate: Calatorie de iarna (r. Serghei Taramajev si Liubov Lvova) si Copii 404 (r. Pavel Loparev si Askold Kurov). Selectia celor doua titluri rusesti a fost realizata in parteneriat cu Evgheni Gusyatinskiy, critic de film si selectioner la Festivalul de Film din Rotterdam. "Fragilitatea drepturilor persoanelor gay a fost din plin demonstrata de brutalitatea pe care regimul Putin a indreptat-o impotriva noastra," spune celebrul autor Andrew Solomon, specialist in psihologie si activist pentru drepturile LGBT, care va participa la discutia organizata de Romanian Film Initiative in cadrul acestui program. "Acesti regizori curajosi ii ajuta pe cetatenii Rusiei sa afle ca exista multi altii asemenea lor, iar pe noi, cei din alte tari, sa aflam ce chipuri poate lua suferinta in interiorul Federatiei. Implicatiile locale si globale sunt deopotriva inspaimantatoare si extrem de relevante," e de parere Solomon, care a fost invitat recent si la Bucuresti, unde si-a lansat cartea Demonul amiezii. Anatomia unei depresii. Alaturi de el, la discutia care va avea loc pe 6 decembrie la Film Society of Lincoln Center, vor participa regizorul Pavel Loparev si Masha Gessen, jurnalista ruso-americana si activista, recunoscuta pentru criticile aduse regimului Putin. Dezbaterea, care va trece in revista situatia minoritatilor sexuale in Rusia, Romania si SUA, va fi moderata de Mona Nicoara, realizatoare de film documentar si activista pentru drepturile omului.

Cel de-al doilea program special propus anul acesta de Romanian Film Initiative pentru cel mai relevant eveniment de promovare a filmului romanesc in SUA este un exercitiu de recuperare a memoriei culturale. Hedda Sterne Rediscovered invita publicul american duminica, 7 decembrie, la o intalnire in premiera cu lucrari inedite ale artistei Hedda Sterne, prezenta deja in colectiile unor institutii importante, cum sunt Museum of Modern Art, National Gallery of Art si National Museum of Women in the Arts. Sterne, nascuta in Romania, in 1910, s-a afirmat pe scena artistica a lumii la inceputul anilor '40, fiind singura femeie din celebrul grup supranumit "Irascibilii", din care faceau parte, printre altii, Jackson Pollock, Willem de Kooning si Mark Rothko.

Lucrarile pe care artista le-a lasat in urma la Bucuresti, oras pe care a fost nevoita sa-l paraseasca ca urmare a persecutarilor etnice - Hedda Sterne era evreica - au fost descoperite recent de Cosmin Nasui, directorul PostModernism Museum din Bucuresti. Nasui a reconstruit povestea lui Sterne cu ajutorul artistei Medi Wechsler Dinu, prietena apropiata a artistei recunoscute pentru independenta ei fata de stiluri si curente. Mai bine de 50 de ani, Wechsler Dinu, acum in varsta de 106 ani, a ingrijit lucrarile de tinerete ale Heddei Sterne, care a incetat din viata in 2011. Cosmin Nasui, impreuna cu Radu Stern, fost director de programe educative la Musee d'Elysee din Lausanne, Elvetia, si autor al cartii De la Dada la suprarealism: Artisti avangardisti din Romania, vor prezenta publicului american primele lucrari ale lui Sterne si povestea artistei prin ochii prietenei sale, Medi Wechsler Dinu, al carei destin a fost la randul sau marcat de persecutiile antisemitismului. Acest program special a fost realizat in colaborare cu PostModernism Museum.

"In fiecare an, incercam sa oferim cu prilejul Making Waves si o platforma cat mai vizibila si altor domenii artistice complementare filmului si relatiei intre Romania si SUA," arata Corina Suteu, presedintele festivalului. "Hedda Sterne, prin povestea pe care o spune parcursul ei artistic si personal, incarneaza perfect destinul acelul artist pe care marile muzee ale lumii il descriu drept born in Romania. Originara dintr-o parte a lumii care s-a zguduit sub tulburarile istoriei, Hedda isi gaseste patria artistica peste ocean. Redescoperirea unui corpus important de lucrari ale ei ramase in tara recupereaza fericit originile si parcursul sau de inceput, dand argumente substantiale in favoarea faptului ca Hedda Sterne este unul dintre acei creatori care fac punte intre Romania si valorile artei universale."

Programul complet MAKING WAVES: New Romanian Cinema 2014 este detaliat in brosura festivalului, biletele fiind deja in vanzare la Film Society of Lincoln Center si Jacob Burns Film Center.

Si in acest an, trailerul festivalului a fost realizat de compania Jump Cut din New York, specializata in realizarea de trailere pentru numeroase productii cinematografice si evenimente de gen, printre care New York Film Festival.

Cea de-a noua editie MAKING WAVES beneficiaza, in premiera, de sustinerea celor mai importante asociatii profesionale din domeniul cinematografiei romanesti, Uniunea Cineastilor din Romania si Centrul National al Cinematografiei. Festivalul este posibil cu ajutorul Trust for Mutual Understanding, HBO Romania, Stefania Magidson - Blue Heron Foundation, ICON Production, Lark Play Development Center si John Eisner, precum si a numerosi donatori si sustinatori individuali. Printre acestia, se numara Lucian Pintilie, Adrian Ghenie, Serban Savu, Dan Perjovschi, Marie-France Ionesco, Corneliu Porumboiu, Daiana Voiculescu, Mihai Pop, Marius Bercea, Tim Nadasan, Radu Jude, Vladimir Tismaneanu, Ovidiu Sandor, Mona Nicoara, Tania Radu, Dan C. Mihailescu, Anca Fronescu, Anda Onesa, Miruna Coca-Cozma, Marius Stan, Vlad Iftinca, Ana Maria Sandu, Alexander Nanau, Andreea Valean, Radu Ciorniciuc, Cristian Neagoe, Luiza Vasiliu, Florin si Svetlana Mihailescu, Domnica Nasta, Mica Ertegun, Andrei Both, Daniela Codarcea, Andrew Solomon, Eva-Maria Preiswerk si Freundschaftsverein Schweiz-Rumanien, Richard Pena, Uberto Pasolini si multi altii.