Proaspat premiat la Cannes pentru scenariu si interpretare feminina ex-aequo, filmul lui Cristian Mungiu nu va fi aratat la Festivalul Transilvania, care incepe in 1 iunie, si nu va avea nicio proiectie pana la lansarea lui oficiala in sali, la toamna. Pentru Cristian Mungiu aceasta e o miscare gandita sa mentina treaz interesul pentru film.

Cristian Mungiu alaturi de Cristina Flutur (st.) si Cosmina Stratan la CannesFoto: Agerpres/Xinhua

Decizia regizorului roman e o premiera pentru ca pana acum ne obisnuiseram ca dupa premiera mondiala de la Cannes, filmele romanesti sa fie imediat vazute in cadrul Festivalului Transilvania (TIFF) de la Cluj-Napoca. Cristian Mungiu a explicat la Cannes pentru HotNews.ro, cu cateva zile inaintea anuntarii palmaresului festivalului, ca dat fiind faptul ca "Dupa dealuri" va fi foarte greu de distribuit in Romania, a luat decizia sa amane orice proiectie pana la premiera.

"Cel mai rau imi pare pentru actori, dar le-am explicat motivele mele si au inteles ca, daca prezentarea filmului mai incolo va face ca el sa fie vazut de cat mai multa lume, atunci e OK sa facem sacrificiul asta. Daca ei m-au inteles, sper sa ma inteleaga şi spectatorii de la TIFF", a spus Cristian Mungiu.

Cineastul, care e si producatorul filmului, a explicat o modalitate de lansare pe care inca o studiaza, pentru ca varianta caravanei care a dus "4 luni, 3 saptamani si 2 zile" prin Romania nu se mai poate relua:

"Americanii lupta impotriva acestei presiuni in felul urmator: concentreaza toata campania de promovare la un moment dat, dar nu au mijloace sa scoata copii in atatea orase cate sunt in America. Prin urmare, scot cateva copii in cinematograf, insa filmul poate fi vazut in acelasi timp pe internet concomitent cu premiera, parolat, in toate locurile unde s-a facut promovarea.

Acesta e modelul pe care incerc si eu sa il studiez pentru Romania, pentru ca acel model de caravana de data trecuta, tinand cont de faptul ca filmul n-o sa mai suscite acelasi interes, nu se mai potriveste. N-o sa mai gasesc aceiasi bani ca sa organizez o caravana.

Mi-ar fi placut, in schimb, foarte mult sa pot pastra decorul si sa fac o proiectie acolo. Pe dealul unde am filmat era o pasune si am promis ca o lasam curata. Cand am terminat, am strans, am maturat, s-a tras cortina si acum e pasune la loc", a declarat la Cannes Cristian Mungiu pentru HotNews.ro.