Dupa "Pescuit sportiv" (2007) si "Din dragoste cu cele mai bune intentii" (2011), mult premiate de festivaluri internationale de prestigiu, Adrian Sitaru a inceput zilele acestea filmarile la cel de-al treilea lungmetraj, "Domestic", cu Adrian Titieni, Gheorghe Ifrim, Ioana Flora, Clara Voda si Sergiu Costache in rolurile principale.

Domestic, regia Adrian Sitaru/ foto: Catalin GeorgescuFoto: 4 Proof Film

O poveste despre oameni obişnuiţi şi animalele alături de care îşi trăiesc viata. Un iepure, o găină, o pisică, un câine şi un porumbel trec prin viaţa personajelor principale, influenţându-le evoluţia. Un proiect care mixează umorul negru şi drama, o poveste cu elemente absurde, la care râzi si te emotionezi în aceeasi măsură, într-un decor stilizat si plin de culoare, anunta comunicatul de presa remis Hotnews.ro.

Filmul urmăreşte povestea a trei personaje principale – Domnul Lazăr (48 de ani, profesor şi actualul preşedinte al asociaţiei de locatari a blocului său), Domnul Mihăeş (40 de ani, taximetrist) şi Toni (un tip de 25 de ani) – şi a animalelor lor, toti forţaţi să locuiască împreună în aceeaşi comunitate a blocului. Fiecare dintre cele trei personaje completează povestea celuilalt, influenţând-o într-o anumită măsură.

„Îmi doresc un film simplu, usor de digerat, amuzant si emotionant, spune regizorul Adrian Sitaru. „Toti am avut animale si le-am iubit. Toti avem familii mai mult sau mai putin disfunctionale”, spune Adrian Sitaru despre motivul pentru care vrea să facă povestea aceasta. “Toti am fost copii si majoritatea avem copii. Toti avem responsabilităti fată de cei pe care-i iubim si alături de care convietuim, si toti facem greseli. Toti suntem oameni si suntem amuzanti chiar si când ne comportăm defectuos.”

Primele idei ale filmului „Domestic” apăreau în 2007, iar scenariul a fost finalizat în 2009. În 2010, proiectul a câştigat concursul de finanţare al Centrului Național al Cinematografiei, fiind de asemenea selectat în cadrul programului Cinelink al Festivalului Internaţional de Film de la Sarajevo, unde a primit un feedback foarte bun, atrâgând atenţia prin potenţialul sugestiv al poveştii şi maniera de abordare a regizorului.

«„Domestic” este un proiect care se încadrează numai bine stilului inconfundabil al lui Sitaru, sensibilităţii sale neevidente faţă de personajele pe care le crează. Tema principală a filmului este responsabilitatea, fie în familie, fie fată de cei dragi sau fată de animalele pe care le aducem în casă», spune producătoarea Monica Lăzurean-Gorgan despre proiectul la care lucrează în prezent.

Filmările la lungmetrajul „Domestic” au început pe 3 noiembrie şi se vor încheia pe 3 decembrie. Director de imagine este Adrian Silişteanu, scenografia îi apartine lui Cristian Niculescu, iar montajul este semnat de Andrei Grogan. Realizat în Studiourile MediaPro si în câteva locatii de filmare în Bucuresti, „Domestic” este o productie româno-germană, sustinută de Centrul National al Cinematografiei si realizată cu finantare din partea Eurimages, TVR si HBO România.

Adrian Sitaru este regizor, scenarist şi producător. Cel de-al doilea lungmetraj al său, „Din dragoste cu cele mai bune intenţii”, a primit în vara aceasta premiul pentru cel mai bun regizor si premiul pentru cel mai bun actor (Bogdan Dumitrache) la Festivalul Internaţional de Film de la Locarno. Festivalul internaţional de film de la Salonic a acordat, în 2008, două distinctii lungmetrajul său de debut, „Pescuit sportiv”: Premiul special al juriului si Premiul pentru cea mai bună actrită (Ioana Flora si Maria Dinulescu, ex-aequo), iar Festivalul internaţional de Film de la Palm Springs, premiul New Voices, în 2009. Sitaru a câştigat, printre altele, Leopardul de Aur al secţiunii "Leopards of Tomorrow", la cea de-a 60-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Locarno, în vara lui 2007, pentru scurtmetrajul „Valuri” şi premiul DAAD la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin din 2010, pentru „Colivia”.