Frontul National (extrema dreapta) a provocat duminica un seism politic in Franta, castigand alegerile europene cu un rezultat istoric de aproape 25%, potrivit estimarilor, depasind de departe opozitia de centru dreapta UMP, in timp ce socialistii isi continua degringolada, scrie AFP.

Alegeri europene Franta, estimari rezultateFoto: IPSOS

Frontul National a realizat un scor de patru ori mai bun decat cel din 2009, devansand UMP (20 - 21%), potivit estimarilor concordante oferite de cinci institute de sondare. Pe locul trei, PS nu obtine decat 14 - 15% din voturi.

Presedintele FN, Marine Le Pen, i-a cerut imediat presedintelui socialist Francois Hollande "noi alegeri" nationale.

"Ce poti face decat sa revii din nou la popor, pentru a aplica proportionalitatea, astfel incat fiecare francez sa fie reprezentat" in Adunarea Nationala", s-a intrebat ea, in conditiile in care FN nu are decat doi deputati in actualul parlament.

Premierul Manuel Valls a recunoscut ca alegerile europene au provocat in Franta "un soc, un cutremur".

Fost candidat la prezidentialele din 2007 si fosta prietena a lui Francois Hollande, ministrul Ecologiei, Segolene Royal, a calificat rezultatul FN drept un "soc la scara mondiala".

FN a beneficiat de lipsa de popularitate record a socialistilor dar si de diviziunile si discreditarea opozitiei de dreapta.

Rezultatele traduc astfel cresterea euroscepticismului in randul francezilor, din ce in ce mai neincrezatori fata de Europa, la noua ani dupa ce au spus nu tratatului constitutional european.

Cu acest rezultat, Marine Le Pen se pozitioneaza intr-o pozitie de forta pentru prezidentialele din 2017, mai ales pe fondul derute de pe dreapta scenei politice.