Ministrul de Interne, Traian Igas, a afirmat joi, la Scoala de vara a tinerilor PDL, care are loc la Eforie, ca in anii 2007 si 2008 in structurile MAI au fost angajate persoane pe "usa laterala", fara a avea pregatirea necesara, transmite Mediafax.

"In anii 2007 si 2008 multi oameni au fost incadrati in structurile MAI printr-o usa laterala, chiar daca nu aveau pregatirea necesara. Nu este o tragedie daca nu sunt 100% pregatiti si vor sa invete, dar nu vor. Sunt tineri protejati de unii si de altii", a declarat Igas.

El a spus ca oamenii bine pregatiti nu trebuie sa se teama de disponibilizarile din structurile MAI si ca daca "nu existau acesti angajati pe usa laterala" acum nu se punea problema concedierii unui numar important de angajati.

"Daca esti absolvent al Academiei si iti faci datoria, ai incredere ca ramai in structurile statului. Daca nu existau acesti angajati pe usa laterala, nu am fi ajuns sa disponibilizam un numar important de angajati", a explicat Igas.

El a afirmat ca doreste ca politistii sa fie cat mai aproape de cetatean si ca numarul politistilor din Romania este mai mare decat in alte state europene.

"Numarul politistilor si al celor care asigura ordinea publica in Romania este mult mai mare decat in alte state europene. Incercam sa-i scoatem pe cei care astazi au activitate nevazuta de dumneavoastra, fara mare implicare, si sa-i aducem mai aproape de cetateni", a mai spus Igas.

El a mentionat ca Academia de Politie trebuie sa produca politisti doar atat cat este nevoie.

"In Academia de Politie si in scolile de subofiteri din acest an pregatim atat cat avem nevoie, nici mai mult, nici mai putin. Am produs peste capacitate, sa spun asa, pentru ca aveam cativa profesori pensionari care trebuiau sa-si mentina locurile caldute in scolile noastre", a declarat ministrul de Interne.

El a mai spus ca de la inceputul anului si pana in prezent de la Academia de Politie s-au economisit 11 milarde de lei, dupa ce a fost schimbata vechea conducere.

"Am vrut sa vad ce se intampla la Academia de Politie si am ordonat un control pe fond, iar rezultatul a fost dezastruos. Am schimbat conducerea, iar pe noul managament s-au economisit 11 miliarde de lei. Sana la sfarsitul anului mai economisim 11 miliarde de lei, iar acesti bani se intorc in investitii", a mai spus Igas.

Ministrul Internelor, Traian Igas, a declarat, la inceputul lunii august, la o emisiune TV, ca aproximativ 30.000 de oameni din MAI au intrat "pe pile", iar in ultimii 13 ani au fost angajate 63.500 de persoane care nu au pregatire militara, 10.000 dintre acestia urmand sa plece pana la sfarsitul lunii septembrie.

Ulterior, Igas a anuntat ca 5.500 de angajati din structurile ministerului vor fi disponibilizati in luna octombrie, precizand ca procesul de reorganizare a MAI "nu se va opri aici".