Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, a declarat, vineri, la Constanta, ca este multumita de actualul sezon estival, dar ar vrea ca acesta sa nu se incheie la 1 septembrie, "asa cum fac unii hotelieri", precizand totodata ca isi va petrece weekendul pe litoral, relateaza Mediafax.

"Pana acum sunt multumita de actualul sezon estival. Asta arata, pe de o parte ca oamenii s-au mai relaxat in ceea ce priveste presiunea crizei economice si merg in concedii. Statisticile arata ca au crescut cheltuielile pe care le-a facut populatia cu vacanta. Iar pe de alta parte arata si ca aleg turismul romanesc, litoralul romanesc", a spus Elena Udrea, care a precizat insa ca nu ar fi multumita daca sezonul estival s-ar incheia la 1 septembrie.

"Asta nu inseamna ca putem sa ne culcam pe o ureche si sa spunem ca ce bine ca vin oamenii in iulie si august si nu mai este nimic de facut. La 1 septembrie, unii dintre hotelieri vor inchide hotelurile, asa cum stim cu totii, vor pleca acasa cu banii facuti mare parte la negru in aceasta vara si adio cu litoralul romanesc. Lucrurile acestea trebuie sa le combatem. Nu ma satisface foarte mult ca vad acum ca gradul de ocupare este de suta la suta. Sa vedem ce o sa fie in septembrie", a declarat ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului.

Intrebata de unde stie ca hotelierii pleaca acasa cu bani facuti la negru, ea a raspuns ca este o observatie facuta in anii trecuti.

"Este interesant de urmarit un lucru: toata lumea vede acum un grad de ocupare de suta la suta. O sa vedeti cat se declara in luna octombrie ca a fost in vara - 60 la suta, 70 la suta grad de ocupare. Deci pe litoralul romanesc exista din pacate si acest fenoment de evaziune fiscala, dar el este mult mai extins in alte zone, cum ar fi turismul rural. Aici in schimb este o capacitate mare de cazare si se vede mai usor", a precizat Udrea.

Elena Udrea a mai spus ca spera ca Legea turismului sa fie aprobata in aceasta toamna, cand incepe sesiunea parlamentara.

"Cred ca Legea turismului va fi aprobata in aceasta toamna pentru ca interesul este foarte mare. M-am bucurat sa vad ce dezbateri a declansat aprobarea Legii turismului. Cred ca va fi aprobata, mai ales ca noi avem o deschidere totala fata de solicitarile autoritatilor publice locale si o parte a solicitarilor tour operatorilor. Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului nu detine toata stiinta turismului, sa fim seriosi. Eu sper ca in septembrie sa o trecem", a spus ea.

De asemenea, Elena Udrea a afirmat ca isi va petrece weekendul pe litoral, unde se va intalni cu autoritatile locale din sudul litoralului pentru a analiza proiectele de dezvoltare a statiunilor din zona.

"Sunt in sudul litoralului si raman pe litoral pana luni, pentru ca si luni este zi libera. In acest timp mai am intalniri cu autoritatea publica locala din sud, si s-ar putea sa ajung si la Festivalul Mangalia", a declarat Elena Udrea.

Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului a precizat ca se va intalni cu autoritatile locale din Mangalia, dupa ce, vineri dimineata, a avut o intalnire de lucru si cu patronatele din sudul litoralului, in timpul careia s-au discutat proiectele de investitii care ar putea fi facute in curand in statiunile respective.

"Am decis sa ne intalnim zilele urmatoare si cu primarul Mangaliei, pentru ca acum am avut o intalnire doar cu patronatele, precum si cu deputatul de zona", a mai afirmat Elena Udrea.

Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, s-a aflat vineri, la Constanta, pentru a semna contractul de finantare din fonduri europene prin Programul Operational Regional pentru "Reabilitarea infrastructurii, modernizarea, dezvoltarea si echiparea Ambulatoriului din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta - Policlinica 2".