UPDATE: Radu Carp, directorul general al IDR, a infirmat datele publicate de Asociatia pentru o Romanie Curata. Contactat de HotNews.ro, Carp a declarat ca salariul Alexandrei Benea este de 11 milioane lei vechi, iar informatiile Asociatiei pentru o Romanie Curata sunt false. "Alexandra Laura-Benea are un salariu lunar de 11 milioane de lei vechi, de 10 ori mai putin decat ce au scris cei de la Asociatia pentru o Romanie Curata. Informatiile sunt false. Documentele privitoare la salarii au fost furate de o fosta angajata a Institutului care a fost data afara pentru plagiat. Ea a adunat toate cifrele de pe o coloana si a dat suma respectiva. O sa facem publice listele cu salariile angajatilor IDR, care sunt mult mai mici decat ce a aparut", a declarat pentru HotNews.ro Radu Carp, directorul general al Institutului Diplomatic Roman.

Alianta pentru o Romanie Curata a publicat vineri, 22 iulie, un articol in care sustine ca Alexandra Laura-Benea (fiica de 26 de ani a lui Gheorghe Benea, directorul Loteriei Romane) ar primi lunar un salariu brut in valoare de 11.004 lei, pentru functia de director al Directiei de Formare Profesionala din cadrul Institutului Diplomatic Roman. ARC sustine ca ar fi intrat in posesia unei copii a Statului de functii si de personal al IDR pentru anul 2011. Potrivit documentelor invocate, Alexandra Benea ar fi incadrata cu un salariu de baza de 3.918 lei, la care s-ar fi adaugat o indemnizatie de conducere de 7.086 de lei.

Alianta pentru o Romanie Curata l-a acuzat, pe 19 iulie, pe ministrul de Externe, Teodor Baconschi, "de nepotism si pedelizare" a MAE, in urma numirii in iulie 2010 la conducerea Directiei de Formare Profesionala din cadrul IDR a Alexandrei Benea, fiica in varsta de 26 de ani a lui Gheorghe Benea, directorul Companiei Nationale Loteria Romana si important membru al PDL Cluj.

Alianta pentru o Romanie Curata a reclamat si faptul ca, desi ocupa functia de director in cadrul IDR, Alexandra Benea s-a inscris si la concursul de admitere in 'Programul de formare diplomatica initiala' organizat de IDR si MAE pentru acei tineri care vor sa ia un prim contact cu acest domeniu. Potrivit Aliantei pentru o Romanie Curata, inainte de a fi numita de ministrul Baconschi in functia de director la IDR, Alexandra Benea nu a acumulat experienta in diplomatie sau administratie publica si a avut "un insignifiant traseu profesional": secretara la firma tatalui in orasul natal, functionar la Camera de Comert si Industrie din Cluj si consilier de relatii publice la televiziunea Antena 1 Cluj, unde s-a ocupat de monitorizarea presei.

In replica, Ministerul de Externe a anuntat pe 20 iulie ca numirea Alexandrei Benea in functia de director al Departamentului Formare Profesionala din cadrul Institutului Diplomatic Roman (IDR) s-a facut cu respectarea legislatiei in vigoare, iar aceasta nu este membra a niciunui partid politic. MAE mentioneaza ca la data numirii Alexandrei Benea in functia de director, in cadrul Departamentului Formare Profesionala activau trei persoane cu atributii efective legate de formarea profesionala, dintre care doua cu studii de licenta si doar una singura, d-na Benea, cu studii post-universitare.

Pe 21 iulie, Institutul Diplomatic Roman a dat publicitatii lista candidatilor admisi si respinsi la urmatoarea etapa eliminatorie a "Programului de formare diplomatica intitiala", criticat de Alianta pentru o Romania Curata pentru un caz flagrant de conflict de interese: un director IDR, Alexandra Benea, s-a inscris in program si s-a retras dupa izbucnirea scandalului. Pe lista candidatilor respinsi la programul IDR se numara, intre altii, Catalin Dancu, avocatul lui Gigi Becali, fiul unei deputate UNPR din Timisoara si o ruda a fostului director IDR, Vlad Nistor.