​BALVANYOS 2011 editia XXII

​AUDIO/VIDEO Christopher Ball, Quinnipiac University SUA: Din punct de vedere eonomic, ar fi mai bine pentru Tinutul Secuiesc sa fie autonom

de Attila Biro     HotNews.ro
Joi, 21 iulie 2011, 21:26 Actualitate | Esenţial


C.Ball
Foto: Hotnews
Christopher Ball, profesor universitar la Universitatea Quinnipiac din Statele Unite, sustine intr-un interviu acordat HotNews.ro ca exista argumente economice pentru ca Tinutul Secuiesc sa fie autonom. "Parerea mea este ca ar fi o ideea buna ca Tinutul Secuiesc sa fie autonom, pentru ca politicile fiscale sa fie realizate aici", sustine Christopher Ball. Specialist in macroeconomie internationala si econometrie, Christopher Ball a vorbit si despre criza economica, conceptul de "sudden stop", Grecia si zona euro. Intra in text pentru a citit si a asculta interviu integral.
Interviu C. Ball- BALVANYOS 2011 by A.Biro

HotNews.ro: In ultimele luni, economia Romaniei se confrunta cu intrari de capital pe care Banca centrala le califica drept "nedorite". Cum pot aceste fluxuri sa vulnerabilizeze economia?

Christopher Ball:
Nu cunosc detaliile economice din Romania, dar in mod normal intrarile de capital rezonabile sunt dorite. Finanteaza proiecte, finanteaza dezvoltarea economica si, in principiu, aduc bani in regiune. Sunt un lucru bun in general.

Inainte de o criza economica, intrarile de capital fluctueaza si cresc rapid si pot duce la bule si probleme. Probabil ca despre asta se discuta. Cealalta problema care poate sa apara este aceea ca va aparea si un deficit  comercial. Daca exista o problema cu banta de plati, acest lucru va ingreuna lucrurile pentru Banca Nationala si pentru stat.

HN:
Care sunt factorii care anunta un "sudden stop"?

C.Ball: In primul rand este subita. Unii dintre indicatorii pentru criza financiara - "sudden stop" este o categorie de criza financiara - sunt cresterea dobanzilor, marjele de risc cresc, indicand ca investitorii internationali sunt ingrijorati de investitiile lor dintr-o anumita zona. Cand se intampla asta, daca investitorii mari se retrag, sunt urmati si de altii si atunci apare "sudden stop". Ceea ce literalmente inseamna oprirea totala a intrarilor de capital. Semnele sunt ca situatia arata ca una riscanta, guvernul este indatorat, sectorul privat este indatorat si le este greu sa plateasca datoriile. Semnele mai tangibile sunt acelea ca ratele dobanzilor cresc rapid, ceea ce indica faptul ca piata deja sesizeaza probleme. Nu e insa sigur, e ca un nor inainte de ploaie. Uneori rate de dobanzi ridicate pot duce la incetinirea creditarii, dar nu neaprat la sudden stop. Cu siguranta asta a fost o problema in acesta perioada.


HN: Astazi la Bruxelles se discuta despre noul plan de salvare a Greciei. Care este punctul dumneavoastra de vedere: raspunsul autoritatilor europene la criza a fost cel potrivit sau, mai degraba, a amplificat riscurile?

C.Ball: Nu sunt un expert pe Grecia. Problema cu Grecia este ca mai multe banci din occident au bani de recuperat de la greci. Ingrijorarea lor este aceea ca, daca Grecia nu isi plateste datoriile, se va ajunge la o noua criza financiara. Si asta e o ingrijorare mare. Nu stiu care este propunerea.

Daca solutia gasita este o restructurare a datoriilor, astfel incat Grecia sa poata plati datoriile, atunci e un lucru bun. Intr-un fel, Grecia e intr-o situatie buna, in sensul ca trebuie sa isi confrunte problemele. Si asta se intampla cand te confrunti cu o criza economica.De multa vreme au dus o politica nesustenabila. Daca masurile de salvare le vor pemite sa continue in aceeasi maniera, atunci problemele se vor prelungi.


HN: Care sunt principalele riscuri la adresa zonei Euro si cum ar putea fi evitata contagiunea in regiune?

C.Ball: Nu cred ca poate fi evitata contagiunea in regiune. Daca, in viitor, guvernele vor avea o situatia bugetara mai buna, vor putea evita crizele economice. Cea mai buna solutie pentru a evita o criza este sa nu ai mediul propice pentru producerea ei. Acestea fiind spuse, una din marile probleme cu acesta regiune este ca bancile au capital strain. Si asta devine o problema pentru contagiune, pentru ca, daca o banca din Bruxelles trebuie sa-si inchida birourile, asta inseamna automat probleme pentru aceasta regiune.

Nu cred ca exista o solutie pentru a proteja tari ca Romania, Ungaria de la contagiunea din Europa.

Riscurile zonei euro. Daca Grecia renunta la euro, toata lumea va crede automat ca au facut asta sa scape prin inflatie de probleme, dar asta nu va duce decat la o inrautatire a situatiei. Cred ca daca va supravietui acestei crize, Grecia nu se va retrage din zona euro. Cred ca zona euro va ramane si nu se va prabusi.

Problema cu zona euro este ca reprezinta o politica monetara care nu are sustinerea fiscala a niciunui guvern. Din punct de vedere economic, problema este aceea ca avem o politica monetara fara o institutie ficala centrala.

Problema politica este aceea ca zona euro ar trebui sa fie un grup de state independente. Aceste state insa nu vor o institutie ficala centrala care sa le spuna cum ar trebui sa arate poltica fiscala locala. Asta va fi marea dezbatere. Daca vrei sa ai o zona euro stabila si fara problemele de acum, atunci trebuie sa ai o institutie fiscala centrala care are ceva de spus in polticile fiscale locale. Nu cred ca tarile din aceasta zona doresc acest lucru. Sigur ca Germania ar vrea sa aiba ceva de spus despre politicile fiscale din Romania si Germania, dar Romania si Ungaria nu doresc ca Germania sa faca asta. Germania nu ar accepta sfaturi sau o implicare a Frantei. In final, cred ca zona euro va supravietui, cred insa ca e o disputa politica.
 

HN: Avand in vedere ca suntem la BALVANYOS 2011, trebuie sa vorbim si de problema autonomiei. Din perspectiva economica, autonomia Tinutului Secuiesc ar fi benefica sau, dimpotriva, aceasta zona trebuie integrata intr-o regiune mai mare?

C.Ball: Daca vorbim de o unitate administrativa care sa se autoguverneze, cred ca din punct de vedere eonomic ar fi mai bine pentru Tinutul Secuiesc sa fie autonom. Eu sunt un adept al autonomiei locale, in sensul traditional al autonomiei etnice. In acest sens cred ca Tinutul Secuiesc trebuie sa fie in mod clar autonom.

Cred ca este exista destule argumente ca principatul Transilvania sa includa si o regiune ca Tinutul Secuiesc autonom. Sunt aspecte care duc la concluzia ca este o chestiune logica. Ingrijorarea mea este aceea ca oamenii cred ca, daca vor primi autonomie, totul va fi perfect a doua zi dimineata si nu este asa.

Economic, cred ca trebuie sa vedem circuitul economic. Daca schimburile comerciale sunt in majoritatea lor in Tinutul Secuiesc, atunci avem si argumentul economic. Astfel este normal sa ai o regiune separata. Daca schimburile comerciale ale Tinutului Secuiesc se fac cu alte regiuni din Romania, atunci este mai putin important din punct de vedere economic daca are sau nu autonomie.

Parerea mea este ca ar fi o ideea buna ca Tinutul Secuiesc sa fie autonom pentru ca politicile fiscale sa fie realizate aici. Cu siguranta este o ideea mai buna din perspectiva poltica si culturala ca aceasta zona sa primeasca autonomie decat cealalta varianta, adica integrarea intr-o regiune mai mare
.


 

Vezi mai jos CV-ul profesorului universitar Christopher Ball
Long CV Spring 2005Citeste mai multe despre   
2611 vizualizari

 • +5 (7 voturi)    
  si California independenta !au ajuns alogenii (Joi, 21 iulie 2011, 21:34)

  Eneas [anonim]

  sa dea sfaturi Romaniei privind independenta si suveranitatea!
  propunem si noi independenta Texasului,Californiei si tuturor teritoriilor furate Mexicului!
 • +5 (7 voturi)    
  ...si opinia mea e ca SUA... (Joi, 21 iulie 2011, 21:37)

  bm [anonim]

  ...ar trebui sa se dezmembreze in statele componente...!
 • +4 (4 voturi)    
  vai de voi (Joi, 21 iulie 2011, 21:40)

  Costel [anonim]

  Quinnipiac University ?? a mai auzit cineva de ea?
  Pai de ce nu dau in SUA referire la lucruri spuse de lprofesori de la Apolonia sau Scoala popupara de arta?
 • +25 (27 voturi)    
  amuzant (Joi, 21 iulie 2011, 21:43)

  Adrian [anonim]

  Omul spune:

  "Nu cunosc detaliile economice din Romania"
  "Nu sunt un expert pe Grecia"

  dar atentie:

  "Cred ca este exista destule argumente ca principatul Transilvania sa includa si o regiune ca Tinutul Secuiesc autonom."

  Cand e vorba de Tinutul Secuiesc, omul are o lista de argumente pentru a motiva autonomia.


  Hotnews ati gresit sectiunea, in loc de actualitate trebuia ales bancuri :)
  • +7 (9 voturi)    
   Specialist în economie (Joi, 21 iulie 2011, 23:00)

   senator [utilizator] i-a raspuns lui Adrian

   Pentru cei care au habar de economie aveţi o mostră de cultură economică:

   Eu sunt un adept al autonomiei locale, in sensul traditional al autonomiei etnice.

   Deci, pentru individul respectiv, local=etnic.
   Bun băiat.
   Şi uite aşa, paşalâcul secuiesc îşi aduce toate panaramele de peste ocean ca să-şi dea cu păerrea despre economie şi mai ales autonomie locală.
   PS: voi ce sunteţi: secui sau unguri? Hai, clarificaţi întâi acest aspect şi după aia mai vorbim.
  • +3 (3 voturi)    
   Ei, si tu... (Joi, 21 iulie 2011, 23:12)

   bog [anonim] i-a raspuns lui Adrian

   Ce pretentii sa ai de la un american.
  • +3 (3 voturi)    
   Amuzant, intr-adevar, cuvantul e bine gasit (Vineri, 22 iulie 2011, 0:14)

   Prostu' satului [anonim] i-a raspuns lui Adrian

   Da, l-au pus pe bietul om intr-o situatie jenanta, de a face asupra unui subiect despre care evident n-are niciun habar comentarii penibile de genul "sunt aspecte care duc la concluzia ca este o chestiune logica". Yeah, right...
   Sunt la fel de ignorant in ceea ce priveste marile realizari ale universitatii Quinnipiac pe cat este dl. Ball in ceea ce priveste principatul Transilvania (sic!); singura nedumerire pe care o am este de ce l-au invitat la acest eveniment... si, eventual, de ce-a acceptat el.
   Altfel, propozitia despre ponderea schimburilor economice in interiorul Tinutului Secuiesc spune cam totul; ma tem ca nu l-au instruit suficient de bine pe dl. Ball cu privire la ce trebuie sa spuna, iar el, sarmanul , a spus ce-a crezut de cuviinta :-)))
   Hai sa-si faca Tinutul Secuiesc propria politica fiscala, sa puna de-un mic paradis fiscal in mijlocul Romaniei, nu?
  • 0 (0 voturi)    
   Nenea (Duminică, 24 iulie 2011, 11:34)

   Emil [anonim] i-a raspuns lui Adrian

   nu este expert in mai nimic, din cate bag seama. Da' da sfaturi.
 • +5 (5 voturi)    
  aiureli americane..... Principatul Transilvania!!! (Joi, 21 iulie 2011, 21:56)

  lili [anonim]

  "Cred ca este exista destule argumente ca principatul Transilvania sa includa si o regiune ca Tinutul Secuiesc autonom. Sunt aspecte care duc la concluzia ca este o chestiune logica. Ingrijorarea mea este aceea ca oamenii cred ca, daca vor primi autonomie, totul va fi perfect a doua zi dimineata si nu este asa." !!!!
  Nu mi-a venit a crede ochilor citind aiurelile acestui Domn american!!!
  Habar nu are despre ce vorbeste, este evident ca nu cunoaste deloc realitatile din Tinutul Secuiesc, vorbeste despre "Principatul Transilvania"(de unde-o fi citit asta, din vechile arhive??!!!!), nu stie ca in Tinutul Seciuesc jud Covasna este unul dintre cele 2 cele mai sarace judete ale Romaniei(alaturi de Giurgiu are cel mai mic salariu mediu din Romnaia!!!), cu investitii ZERO, cu somaj printre cele mai mari din tara, mereu peste media din Romania(azi e de vreo 9%!!!), cu oameni plecati in Ungaria(maghiarii) sau aiurea (romanii), cu oameni care fac naveta la Brasov ca sa munceasca pentru ca Primarul din Sfantu Gheorghe a declarat textual (exista pe on-line pe site-ul Covasna media acel interviu cu vreo 2 luni in urma) ca nu vrea investitii in zona ca sa nu strice structura etnica a zonei si ca Brasovul e aproape, naveta e usoara!! De unde taxe, de unde bani la buget sa faca astia politicile fiscale autonome, cand aici se pompeaza bani de la bugetul Romaniei din greu!!??? Aiureli care le creste astora si mai tare cheful de autonomie!!
  Ceea ce ma surprinde este faptul ca un om cu asemenea pregatire(!!!!???) se hazardeaza sa faca asemenea afirmatii despre lucruri pe care evident nu le cunoaste.....
 • +3 (3 voturi)    
  expert (Joi, 21 iulie 2011, 21:56)

  gicu [anonim]

  "Nu cunosc detaliile economice din Romania" - cred! dar asta nu iti da dreptul sa te pronunti despre viabilitatea HARCOV
  "principatul Transilvania" - dupa CV parea un tip serios.Vad ca am gresit.
 • 0 (0 voturi)    
  Dute si te-npusca (Joi, 21 iulie 2011, 21:57)

  Yo [anonim]

  Este ca si cind l-ai rupe pe Clayderman in doua.
 • +1 (1 vot)    
  "Ha-ha-ha ce poanta buna" (Joi, 21 iulie 2011, 21:59)

  Daniel [anonim]

  Tipul incepe asa: "Nu cunosc detaliile economice din Romania" ... dar vine sa de-a lectii de economie pentru o regiune Romania!!!

  Sau o fi studiat omu' numai si numai economia tinutului secuiesc ... Ca aia in doua ore o poti invarta pe de rost si in limba chineza!
 • +2 (2 voturi)    
  americanii sunt ultimii oameni care trebuie sa (Joi, 21 iulie 2011, 22:01)

  visio [anonim]

  vorbeasca; ei trebuie sa mearga cu capul plecat pentru minciunile lor; dar ce poti cere unor indivizi care isi omoara Presedintii, si familiile acestora, dupa modelul mafiei italiene? nu mare lucru...ce poti cere urmasilor infractorilor din toata lumea? mai nimic...
 • +3 (3 voturi)    
  what ? (Joi, 21 iulie 2011, 22:05)

  Daniel [anonim]

  de ce trebuie sa promovati oameni obisnuti care isi dau cu parerea despre lucruri despre care habar nu au ? Cine este baiatul asta ? Argumentele prezentate aici sunt puerile ! nu avem si noi specialisti in econometrie care sa isi lanseze parerea ? in acord si cu particularitatile economico-sociale ale zonei ? cred ca o sa gasim si cativa de nationalitate maghiara ! Respect
 • +1 (1 vot)    
  dpdvd economic (Joi, 21 iulie 2011, 22:10)

  paraipan [utilizator]

  ar fi bine si pentru Texas sa fie autonom. Nu sunt expert pe Kosovo. Ba, cat or mai fi romani in ea tara asta ramane intr-o bucata, ce nu e clar ?
 • +1 (1 vot)    
  Unde te trezesti,Ball? (Joi, 21 iulie 2011, 22:16)

  PRODAN I [anonim]

  De ce principat vorbesti, vezi ca esti in urma cu sute de ani .Tinutul secuiesc este o himera in capul unora care i-si cauta identitatea de o mie de ani si nu si-o gasesc. Te contrazici singur cu circuitul economic, iar CV -iul prezentat nu-ti da dreptul sa aberezi. Se pare ca ai interese ascunse de pledezi pentru cauze inexistente. Ce s-ar intimpla cu un oricare altul daca ar veni in USA si ar milita pentru aberatii de cele sustinute de tine ? Ce tot amesteci Romania cu Ungaria, nu abuzezi oare de toleranta romanilor? Fii mai rezonavbil cand i-ti dai cu parerea.
 • +4 (4 voturi)    
  asta e profesor la ... (Joi, 21 iulie 2011, 22:34)

  oh [utilizator]

  ..." Ciumpalac University" si vorbeste despre Romania fara sa o cunoasca. Si tare de tot, ca un ciumpalac universitar pur sange- isi da cu presupusul despre cat de buna e autonomia. Stie el ce vorbeste, pt ca ratiunea ii este complet autonoma fata de neuroni. In Principatul Transilvania totul e posibil. Chiar si sa vina unii ca Adrian Severin si care sa justifice meschinarii si ipocrizii pseudo-etnice pe baza de contract de lobby.
  o spun in calitate de metis maghiaro-roman: idiotenile bulversatilor de la Balvanyos ar trebui tratate intr-o alta statiune ( speciala pt glumeti) sau intr-un sanatoriu pentru exaltati cu probleme la mansarda.
 • +2 (2 voturi)    
  Pffff (Joi, 21 iulie 2011, 22:37)

  Zummm [utilizator]

  Unde este fabrica de "experti" poate ma duc si eu. Sa dea bine la C.V :)))))
 • +2 (2 voturi)    
  Lista de argumente a lui Ball (Joi, 21 iulie 2011, 22:50)

  Hermann [anonim]

  Argumentele unui om de la celebra Quinnipiac University nu sunt de neglijat.
 • +2 (2 voturi)    
  ca de obicei... (Joi, 21 iulie 2011, 22:55)

  sorin [anonim]

  americani tot timpul is buni de dat sfaturi la alti despre cum ar trebui sa fie, sa faca la ei in tara tinut economic la etniile lor ...
 • +2 (2 voturi)    
  Cine-i fraierul asta? (Joi, 21 iulie 2011, 23:01)

  Bucurestean [anonim]

  Ia sa puna degetul pe harta si sa arate unde e Macedonia.
  Nu o sa stie.
  Se pricepe insa de minune la Tinutul Secuiesc.
  Da' poate n-o fi chiar asa de fraier ci o fi chiar vreun smecheras. Le ia banii fraierilor de unguri care-l invita la chermeza de la scoala de vara.
  Mananca, bea ..... da din buze .... si spune ce vor ei sa auda .
 • +1 (1 vot)    
  rock (Joi, 21 iulie 2011, 23:02)

  rica [anonim]

  da Ball (stinga) ,din piatza Quinni -vinde castravetzi -
  ce vretzi sa spuna ? -e ca istoricu canadian care a scris istoria romanilor -
 • +1 (1 vot)    
  Excelent zis rubrica bancuri ! :) (Joi, 21 iulie 2011, 23:05)

  Daniel [anonim]

  Citez :

  "Cred ca este exista destule argumente ca principatul Transilvania sa includa si o regiune ca Tinutul Secuiesc autonom."

  "principatul" Transilvania ? sunteti sigur ca individul asta e profesor universitar ? in cazul asta, ar fi bine sa primeasca o copie a interviului acordat hotnews si consiliul administrativ al universitatii unde preda :D
 • 0 (0 voturi)    
  Well done, Mr (No) Ball(s) ! (Joi, 21 iulie 2011, 23:18)

  haha [anonim]

  "English (mother tongue - whose mother tongue?), Hungarian (advanced level)...".
  I wonder what you would have said if your "Advanced language" was Romanian.

  "Economic, cred ca trebuie sa vedem circuitul economic." - Generally speaking, you were generally speaking.

  "Daca schimburile comerciale sunt in majoritatea lor in Tinutul Secuiesc, atunci avem si argumentul economic." - Even USA cannot live without trades with China. But wait, I see a great idea here, we should raise a fence around the Szekely Land (?!) and leave them eat themselves for 100 years, then come back after and consider the problem solved.

  "Eu sunt un adept al autonomiei locale, in sensul traditional al autonomiei etnice" - Well I assume that in your Quinnie-Schweenie area you exchange lumber for horseshit and viceversa, and thus you solve the problem of keeping your house warm and your stomach and brain full.
 • +1 (1 vot)    
  universitati omoloage (Joi, 21 iulie 2011, 23:20)

  helen of troy [anonim]

  Mda ...desigur "Universitatea de vara de la Balvanyos" este cel putin la fel de celebra si binecunoscuta in lume ca si cea din Quinnipiac (U.S. and A.), si acest distins domn profesor specialist in economie dar care nu cunoaste detaliile economice din Romania, este foarte in masura sa faca aprecieri despre autonomia Tinutului Secuiesc. (Apropos, daca tot suntem in mediul academic si facem comunicari stiintifice se pare ca tuturor le scapa un mic aspect taxonomic si anume acela ca "tinutul" - e.g. Tinutul momarlanilor...- reprezinta o entitate etnografica teritorial-sociala care este mai mica decat cea de "tara" - e.g. Tara hategului...- prin urmare Tinutul Secuiesc format cica din judetele Harghita, Covasna și Mureș e doar un artificiu care prinde la necunoscatori...you do the math professor! Q.E.D.
 • 0 (0 voturi)    
  christofer ball (Joi, 21 iulie 2011, 23:22)

  Luca [anonim]

  diaspora maghiara e puternica in US dl Ball e unul dintre ei Care Principat Transilvania?
 • 0 (2 voturi)    
  Men with ...one ball (Joi, 21 iulie 2011, 23:25)

  manoliu nicolae [anonim]

  Dear One Ball Sir,

  Go home and hide yourself in a very deep hole !
  Go home and stop speaking about Romania !
  We don't need you and you oppinions, here in Romania !
  Maybe you' re wanted in Siberia...
  You're a mistake, a fault, an error !
  We don't want guys like you !
  We don't need your stupid oppinion about Romania !
  ...HELL is a good destination for you !
  Go there and be happy !
 • -1 (1 vot)    
  jj (Joi, 21 iulie 2011, 23:47)

  Iar nu ma postati [anonim]

  Si a inceput campania pentru recunoasterea Tinutului maghiar.
  Usor- usor se instaleaza ideea catre populatie ca e un lucru bun, apoi ne trezim cu faptul implinit. Daca "si lumea de afara" spune ca e un lucru bun de ce sa nu fie un lucru nerealizabil.
  Autonomia SIGUR se va realiza, PDL nu-si permite sa piarda UDMR.
 • 0 (0 voturi)    
  Universitar de pilda ... (Vineri, 22 iulie 2011, 0:29)

  dig [anonim]

  Ce universitate de prajit peste mai este si Quinnipac asta ? O fi si sponsorizata de Soros, sa poate i-a fost bursier ? ...
 • 0 (0 voturi)    
  .errrrrr... (Vineri, 22 iulie 2011, 0:29)

  Sar Castic [utilizator]

  Quinnipiac University - una din cele mai obscure universitati din SUA.

  Nu sint prea emotionat de parerea lui.

  Dpdv economic (unde e specialist) are dreptate. Dar acelasi lucru se aplica oricarei regiuni - vezi reforma administrativa cu 8 regiuni.

  Mai corect ar fi fost sa se refere la toate cele 8 regiuni. Principiul e acelasi.

  Dar cine stie cine a platit vizita si unde a stat gratis...
 • 0 (0 voturi)    
  principatul :)) - chiar ca banc (Vineri, 22 iulie 2011, 0:38)

  Daniel [anonim]

  "principatul Transilvania" ? e chiar profesor universitar individul asta ?
 • 0 (0 voturi)    
  de acord... (Vineri, 22 iulie 2011, 0:54)

  mda [anonim]

  ... da' cu conditia ca SUA sa ne dea un exemplu inainte facand acelasi lucru cu texasul, ca si mexicanii plang dupa el ca si ungurii dupa pamantul romanesc. diferenta majora e ca mexicanii chiar au dreptate. cum e, frate, sa vii sa spui ca nu stii, da' stii (despre situatia romaniei)?!? alt "expert", si-o fi facut si asta facultatea prin romania zilelor noastre... :)
 • 0 (2 voturi)    
  Da, bre! (Vineri, 22 iulie 2011, 0:57)

  x [anonim]

  "Nu cunosc detaliile economice din" SUA.
  "Nu sunt un expert" al zonei continentului American.
  "Parerea mea este ca ar fi o ideea buna ca" SUA sa apartina pieilor rosii, cei gasiti de europeni ACOLO.
  Partile care nu le vor pieile rosii, sa fie date Mexicului (California, New Mexico, Texas), Spaniei (Florida), Marii Britanii (intreg Nord-Est-ul), Federatiei Ruse (Alaska).
  Ca bine m-ai invatat, domnule profesor universitar la Universitatea Quinnipiac din Statele Unite!
  PS1. Hawaii-ul sa RE-devina independent, cum a fost.
  PS2. Puerto Rico sa fie transformat in tara cartelurilor cocainei.
  PS3. Cred ca Franta nu mai vrea Louisiana.
  PS4. Zona 51 sa ramina a cui e de drept: a lui ET.
 • -1 (1 vot)    
  banii lui soros (Vineri, 22 iulie 2011, 1:34)

  visio [anonim]

  sunt buni..e drept ca sunt si patati de sangele crizei economice si sociale, dasr nu il intereseaza prea mult pe acest pacalici...nu e bai, am auzit ca si sua se va scinda; sa ii vedem atunci pe americani cum vor iesi la piata....sa zicem ca soros va cumpara jumate de SUA...asa si? totul omul moare intr-o buna zi...ma rog, pentru el nu e buna dar banuiesc ca nu il intreaba cineva treaba asta...
 • +2 (2 voturi)    
  Texas? (Vineri, 22 iulie 2011, 1:35)

  nae [anonim]

  Sunt curios ce ar spune despre Texas care de foarte mult timp doreste separarea.
  Pe locul 2 California.
 • 0 (0 voturi)    
  Dupa 20 de ani ,tot la fel .....rusine (Vineri, 22 iulie 2011, 6:54)

  trecator [anonim]

  Dupa 21 de ani ,tot la fel .....rusine ...!
 • 0 (0 voturi)    
  autonomia (Vineri, 22 iulie 2011, 8:38)

  ionica [anonim]

  Are dreptate D-l Ball: sa-si faca politici fiscale proprii,dar neavand investitii vor taia in continuare padurile si apoi la inundatii vor cere bani dela prostii de Romani. Ha,ha...
 • +1 (1 vot)    
  Nu ma pricep , dar spun ! (Vineri, 22 iulie 2011, 9:54)

  dorin bretan [anonim]

  Asta este un prost cultivat . 2 judete fac o tara in mijlocul altei tari . Si trebuie incurajati ! Si ies afara cu avionul ? Avem nevoie de noi conflicte? In vremuri de criza se isca razboaiele. Asa ne invata istoria .
 • 0 (0 voturi)    
  Substratul declaratiilor lui Ch.Bull (Vineri, 22 iulie 2011, 10:41)

  Ion Uliescu [anonim]

  Christopher Ball asta mai bine si-ar tine sfaturile astea si a le da pentru presedintele Obama, si finantele americane, care sunt intr-un shit imens si chiar in pragul colapsului in vreo doua saptamani, asa ca grabeste-te Mr Ball si trimite-le destinatarului de mai sus. Ce importanta o fi avand pentru politica fiscala internationala autonomia tinutului secuiesc numai Chr. Bull stie si, evident, oficialitatile de la Budapesta, controlate in prezent de acest partid Fidesz al lui Orban si care. cu siguranta au platit bani frumosi pentru ca Chr. Bull, de care n-a auzit nimeni- sa scoata din gura superficiala gogomanie respectiva.
  Ceea ce este insa grav si deosebit de preocupant pentru noi este faptul ca aceasta declaratie denota lobby-ul important anti-romanesc pe care a inceput sa il faca peste ocean din nou revizionismul desantat pe care il practica in mod fatis guvernul Fidex al lui Orban. O alta fateta a aceluiasi revizionism este actiunea directa a guvernului Orban impotriva Romaniei- dupa legea cu dubla cetatenie, declaratiile de acum doua zile ale vicepremierului ungar-deci un inalt oficial- la scoala de instructaj anti-romanesc de la Tusnad, privind necesitatea autonomiei unei parti din Transilvania, denota im mod cat se poate de clar aceasta politica ofensivaI Si au mai fost si alti oficiali ungari la Tusnad care au facut declaratii , precum secretar de stat din ministerul economiei, care a aratat clar intentiile guvernului sau in spatiul Carpatin. Iar autoritatile de la Bucuresti tac cu desavarsire- ca si cum Transilvania ar fi un teritoriu pustiu, unde poate veni oricine si declara orice- ca sa nu isi piarda "aliatul" UDMR si, deci puterea. Un calcul extrem de pagubos pentru interesele tarii.Nici opozitia nu zice nimic fata de aceste declaratii. Miorlaiala Olgutei Vasilescu pe aceasta tema,a trecut neobservata intrucat nimeni nu stie pe cine reprezinta ea si daca reprezinta ceva.
 • 0 (0 voturi)    
  ce intrebari inteligente (Vineri, 22 iulie 2011, 11:13)

  elena [anonim]

  si cata coerenta! romani ,greci ,secui, unguri, balcanici ?
  Astia e inapoiati rau, poti vorbi orice. locul lui Bula e vacant de mult stimate domn care ai pus intrebarile.
 • 0 (0 voturi)    
  Ball , (Vineri, 22 iulie 2011, 11:53)

  LEC [anonim]

  Putea foarte bine sa discute despre resursele naturale si capitalul turistic din zona : ape mineral , mofete , aer sanatos, peisaj
  Dar cu astea , nar fi primit decat cel mult gulasul ce ramanea de la aia tari cu autonomia si alte bazaconii
  Acuma , ca a pierdut ocazia de a tacea , incaseaza la greu , critici, eseuri si, poate chiar devine personaj de fabula, deghizat in magar.

  Mr Ball ,
  please go back ( as soon as possible) in America,
  and pray to the Almighty God for your sinful behavior and shameful speeches here Romania.
 • 0 (0 voturi)    
  Chestiune prealabila (Vineri, 22 iulie 2011, 11:58)

  Victor Babes [anonim]

  Ar trebui vazut intai ce este aceasta universitate din SUA, Quinnipiak, despre care aud prima data, daca ea exista intr-adevar sau este o stire"bidon" si pe ce loc se plaseaza ea in lista universitatilor americane, spre a vedea daca este ceva de capul ei sau nu.
 • 0 (0 voturi)    
  mergeti pe linkurile de mai jos sa vedeti (Vineri, 22 iulie 2011, 12:54)

  visio [anonim]

  ce papagal isi da cu parerea despre Romania si economie in general:

  1. http://www.quinnipiac.edu/x12.xml
  2.http://www.siliconindia.com/Overseas_education/_Quinnipiac_University__USA-nid-16665.html

  3. hotnews, un filtru decent nu strica niciodata
 • 0 (0 voturi)    
  tinut romanesc (Vineri, 22 iulie 2011, 16:59)

  tinut romanesc [anonim]

  Nu exista "tinut secuiesc", exista doar tinut romanesc care intr-o anumita zona are mai multi vorbitori de maghiara; obraznicia a atins deja limite de netolerat; imi aduce aminte de urmatoarea similitudine: puricii ce iti invadeaza cainele se inmultesc , devin tupeisti si pretind ca cainele tau sa devina proprietatea lor;
 • 0 (0 voturi)    
  vorbeste (Vineri, 22 iulie 2011, 17:19)

  Student [anonim]

  Quinnipiac University has once again been named among the nation's best universities providing a full range of undergraduate and master's level programs in U.S. News & World Report's 2011 America's Best Colleges issue.
  Quinnipiac ranked in the top 10 of northern universities offering undergraduate and master-level programs.
  • 0 (0 voturi)    
   Hm, ce ciudat... (Sâmbătă, 23 iulie 2011, 23:46)

   Prostu' satului [anonim] i-a raspuns lui Student

   Citatul asta seamana atat de bine cu textul de prezentare si promovare de pe site-ul universitatii respective, incat ai putea jura ca de-acolo l-ati si luat, d-le student...
   Un citat de pe site-ul maretei Universitati "Spiru Haret" n-ati gasit?
   Lauda-ma, gura...
 • 0 (0 voturi)    
  mda, e clar (Sâmbătă, 23 iulie 2011, 18:26)

  panfil flecaru [anonim]

  tzinutul secuiesc isi are locul in principatul transilvania, unde, numai acolo, va fi autonom in spiritul unificarii natiunii secuiesti.
  treburile devin clare cum e numai cristalul, cand sunt expuse de oameni valorosi.
  deci, atentie ce faceti cu principatul transilvaniei !
  sa nu ziceti ca nu s'a tras semnalul ! :-)

  nea biro, o sa te injure udemeristii si ailaltii mai noi, partidul popular din principat (!), ca faci parodie din lupta lor..
  pai !
 • 0 (0 voturi)    
  Detalii (Duminică, 24 iulie 2011, 11:46)

  Emil [anonim]

  Associate Professor inseamna Conferentiar universitar si nu Profesor universitar. Este, totusi, o diferenta.


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version