Nagyhaju Bela, directorul general al Autoritatii pentru Imigrare si Cetatenie de la Budapesta, a declarat ca 50% dintre cetatenii romani care au depus pana in prezent cereri de acordare a dublei cetatenii sunt persoane din categoria de varsta 21-40 ani, adica indivizi activi. 15% din cereri au fost formulate de etnici maghiari din Romania care au depasit varsta de 60 ani. Un alt oficial a mentionat ca cel mai in varsta maghiar din Transilvania care a primit cetatenia maghiara a avut 104 ani, dar la doua saptamani de la primirea documentelor a decedat.

Nagyhaju Bela, directorul general al Autoritatii pentru Imigrare si Cetatenie de la BudapestaFoto: Hotnews

Nagyhaju Bela, directorul general al Autoritatii pentru Imigrare si Cetatenie de la Budapesta, a prezentat la Universitatea de Vara de la Baile Tusnad o statistica a cererilor transmise de etnicii maghiari din Transilvania pentru obtinerea dublei cetatenii.

"Toti maghiarii din Ardeal ar trebui sa ceara dubla cetatenie. Indiferent de genealogie, toti cei care sunt descendenti maghiari trebuie sa ceara dubla cetatenie. Si mai important este pasaportul maghiar", a declarat directorul general al Autoritatii pentru Imigrare si Cetatenie de la Budapesta.

Potrivit oficialului maghiar, se asteapta ca anul acesta sa fie inregistrate 200.000 de cereri pentru dubla cetatenie. Acesta a mai aratat ca cererile au un traseu de analiza de cateva luni, deoarece exista doar 140 de functionari la structura centrala din Budapesta.

Analiza statistica prezentata de reprezentantul maghiar arata ca 50% din cererile de dubla cetatenie au fost formulate de maghiari activi, cu varste cuprinse intre 21-40 de ani. 15% din cereri sunt transmise de persoane de peste 60 de ani. Aceeasi analiza statistica arata ca mai mult de jumatate din cereri sunt formulate de femei.

Wetzel Tamas, comisar ministerial responsabil de acordarea dublei cetatenii, Budapesta, a declarat ca in prezent cererile pentru dubla cetatenie sunt rezolvate intr-un termen de cinci luni. In schimb, procesul de depunere este mult mai rapid. "Daca dosarul este complet, o cerere de dubla cetatenie se poate procesa chiar si in 15 minute. In cinci luni de zile se primeste raspunsul pentru cerere de dubla cetatenie. Acum procesam cererile din aprilie", a mentionat Wetzel Tamas.

Potrivit oficialului maghiar, procesul nu se va opri aici. Vor fi adoptate si alte legi, astfel incat peste ani in Transilvania se vor naste cetateni maghiari cu drepturi depline, a spus Wetzewl Tamas.

Comisarul ministerial responsabil de acordarea dublei cetatenii a mai povestit ca cel mai batran maghiar care a primit dubla cetatenie a implinit varsta de 104 ani. "S-a bucurat de dubla cetatenie doua saptamani, dupa care s-a stins. Am facut insa tot posibilul ca sa primeasca dubla cetatenie la aniversarea sa", a declarat Wetzel Tamas.

Zigmund Barna Pal, consul principal, Mierciurea Ciuc, a anuntat tot in cadrul Universitatii de Vara de la Baile Tusnad ca procesarea cererilor de dubla cetatenie va avea un ritm mai alert din septembrie, cand vor fi deschise si alte birouri de primire a actelor.

Repas Zsusana Répás Zsuzsanna, subsecretar de stat, sefa departamentului de politica externa a Ministerului Administratiei si Justitiei, Budapesta, a declarat in cadrul aceleiasi dezbateri ca acordarea dublei cetatenii este una din cele mai importante realizari ale guvernului maghiar.​