O nava sub pavilion Cambodgia a intrat in coliziune, vineri, cu nava-tezaur Republica, ancorata pe faleza municipiului Tulcea. Capitanul de port adjunct Ion Manole de la Capitania Zonala a Portului Tulcea a declarat pentru Agerpres ca cercetarile preliminare releva o defectiune la carma navei sub pavilion cambodgian, in urma incidentului neinregistrandu-se poluari, pierderi de vieti omenesti sau avarii majore.

Nava-tezaur RepublicaFoto: nava-republica.ro

"Nava Republica a fost deplasata usor de pe pozitii. Nu prezinta infiltratii de apa la bord. Alte doua ambarcatiuni au suferit avarii usoare la suprastructura", a afirmat capitanul de port adjunct Ion Manole.

In prezent, nava sub pavilion Cambodgia, care se indrepta spre Galati, se afla ancorata la Mila 36 a Dunarii, Capitania Zonala a Portului Tulcea continuand cercetarile pentru stabilirea circumstantelor in care s-a produs evenimentul.

Declarata tezaur si inclusa in patrimoniul cultural national, nava Republica se afla in custodia unei societati apartinand Primariei municipiului Tulcea care a concesionat-o unui agent economic, in aceasta toamna ea urmand sa fie reparata la santierul naval din Braila.

Construita in 1883 la santierul Linz Komenburg din Austria, nava denumita initial Csobanc a fost predata spre exploatare in 1888 Flotilei de Dunare a Marinei austro-ungare, a trecut in subordinea sovietica in 1944 si a fost predata Romaniei in 1951.

Supravietuitoare a celui de-al Doilea Razboi Mondial, in timpul caruia a fost implicata in luptele pe Dunare ca nava de comandament, a continuat sa functioneze ca nava de comandament a Marinei Militare Romane.

In 2003, nava a fost cedata de Ministerul Apararii Nationale Consiliului Local al municipiului Tulcea, iar in 2008 a fost clasata, in urma unor expertize, in patrimoniul cultural national fiind declarata "tezaur".

Ulterior, o parte a navei a fost inchiriata de autoritatile locale si transformata in restaurant, oaspetii putand vizita si camerele care au gazduit numeroase personalitati, printre care generalul von Mackensen, comandantul frontului austro-ungar in timpul Primului Razboi Mondial, amiralul Wulf, comandantul "Donau Flotile" a Marinei Austro-Ungare, fostii lideri comunisti Hrusciov si Gheorghiu Dej, amiralul sovietic Gorskov, comandantul flotei sovietice.