Presedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, a anuntat vineri ca a convocat un summit extraordinar al liderilor tarilor din Zona Euro in data de 21 iulie, avand ca subiecte criza datoriilor suverane si ajutorul financiar pentru Grecia, relateaza AFP.

"Am decis sa convoc o reuniune a liderilor de stat din Zona Euro joi, 21 iulie, la ora 12,00 (10,00 GMT) la Bruxelles", a scris el, pe contul sau de Twitter.

"Ordinea noastra de zi va fi stabilitatea financiara a Zonei Euro in ansamblul sau si viitoarea finantare a programului grec", a precizat el.

Faptul ca presedintele UE fixeaza o data pentru reuniune arata ca tarile din Zona Euro se apropie de un acord asupra subiectului care a generat recent accesul de febra pe burse: al doilea program de imprumuturi pentru Atena si modul in care vor participa creantierii privati la acesta.

Vineri, guvernul german a insistat din nou asupra necesitatii de a ajunge la o solutie inainte de a se convoca un summit.

"O reuniune nu va avea loc decat daca are sens, daca este necesara", a declarat un purtator de cuvant al cancelarului german Angela Merkel.

Europa a promis un al doilea plan de ajutor Greciei, dupa primul, in valoare de 110 miliarde de euro, decis in 2010 de UE si de FMI, dar care nu mai este suficient pentru a evita falimentul tarii.