Profesorul Rolf-Dieter Heuer, directorul general al Organizatiei Europene pentru Cercetari Nucleare (CERN), va primi, joi, titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii din Bucuresti, anunta Agerpres. Profesorul Rolf-Dieter Heuer este una dintre cele mai marcante personalitati din fizica contemporana, activitea sa avand un impact semnificativ in dezvoltarea Fizicii Particulelor, prin rezultatele si contributiile majore in domeniu, atat in Germania, cat si in intreaga lume.

Rolf-Dieter Heuer s-a nascut in Boll / Goeppingen, in 1948. A studiat fizica la Universitatea din Stuttgart, unde a absolvit in 1974, si a obtinut doctoratul la Universitatea din Heidelberg, in 1977, sub supravegherea profesorului Joachim Heintze.

Heuer este un specialist in fizica particulelor experimentale. Cele mai multe dintre lucrarile sale stiintifice au fost legate de studiul reactiilor electron-pozitron, dezvoltarea unor tehnici experimentale, precum si constructia si functionarea sistemelor de detector.

Incepand cu anul 1998, activitatea profesorului Rolf-Dieter Heuer a fost continuata la Universitatea din Hamburg si DESY, in cadrul experimentului H1 de la acceleratorul HERA. In decembrie 2004, profesorul Rolf-Dieter Heuer a devenit director de cercetare pentru Fizica Particulelor si astroparticulelor la laboratorul DESY.

Profesorul Rolf-Dieter Heuer a fost ales director general al CERN in decembrie 2007, preluand mandatul in ianuarie 2009. In primii ani de mandat (2009, 2010), a fost pus in functiune marele accelerator de particule (Large Hadron Collider - LHC). CERN a devenit celebru in anul 2009, o data cu demararea experimentelor ce vizeaza descoperirea "particulei lui Dumnezeu" si reconstituirea nasterii Universului.

Potrivit Universitatii din Bucuresti, cercetarea nucleara din Romania s-a bucurat de sustinerea constanta a profesorului Rolf-Dieter Heuer, semnificativ fiind sprijinul din timpul procesului de admitere al Romaniei ca membru cu drepturi depline la CERN.