Aproape trei sferturi dintre elevii covasneni care au picat examenul de Bacalaureat au depus contestatii, sperand la o marire de nota. Purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar Judetean Covasna, Alis Pop, a declarat marti, pentru Agerpres, ca au fost inregistrate 866 de contestatii, cele mai multe la Limba si literatura romana (351) si la Limba maghiara (129).

"Nu stim unde vor fi trimise lucrarile pentru recorectare, acest lucru este secret", a precizat Alis Pop.

In judetul Covasna, procentul de promovabilitate la Bacalaureat a fost de 44,29%, ceea ce inseamna ca 1.099 de elevi au picat examenul, iar unii au depus contestatii la 2-3 materii.

Elevii de la liceele cu predare in limba maghiara au obtinut note mai bune decat cei de la liceele romanesti.

Cele mai bune rezultate au fost obtinute de Colegiul "Szekely Miko" din Sfantu-Gheorghe, unde 98,91% dintre elevi au trecut toate probele la Bacalaureat, urmat de liceele teoretice "Mikes Kelemen" din Sfantu Gheorghe si "Nagy Mozes" din Targu Secuiesc, unde promovabilitatea a fost de peste 85%.

La Colegiul National "Mihai Viteazul" din Sfantu Gheorghe, cel mai mare liceu cu predare in limba romana din judetul Covasna, promovabilitatea a fost de 64,34%, notele la Bac fiind mai mici decat ale elevilor de la Liceul Teoretic "Mircea Eliade" din Intorsura Buzaului, unde promovabilitatea a fost de aproape 80%.

La grupurile scolare rezultatele au fost dezastruoase, existand scoli cu promovabilitate de 1%. Spre exemplu grupurile scolare "Puskas Tivadar" si "Gaman Janos" din Sfantu Gheorghe au avut cate un singur candidat admis, iar Grupul scolar "Constantin Brancusi" tot din Sfantu Gheorghe, doi candidati.

Multi dintre elevii maghiari sustin ca subiectele nu au fost traduse corect la cateva materii, printre care chimie, istorie si informatica, si neintelegand cerintele nu le-au putut rezolva corespunzator.

De asemenea, unii s-au plans ca au avut un examen in plus, la limba si literatura materna, care nu i-a ajutat deloc, in sensul de a le ridica mediile finale, dimpotriva subiectele au fost foarte grele si notele i-au "tras" in jos.

Desi procentul de promovabilitate a fost mai mic cu aproape 30% fata de anul trecut, prefectul judetului Gyorgy Ervin a apreciat ca rezultatul la Bacalaureat a fost, in ansamblu, unul bun, avand in vedere situatia la nivel national.

In opinia sa, notele denota atat exigenta cu care au fost tratate examenele de catre examinatori, cat si faptul ca elevii nu au copiat.