O eclipsa totala de Luna, vizibila de pe tot teritoriul tarii noastre, precum si de pe jumatate de glob, se va produce in noaptea de miercuri spre joi, anunta Observatorul Astronomic. Eclipsa va fi totala, adica Luna va intra complet in umbra planetei noastre, iar fenomenul va dura peste 5 ore.

Eclipsa de Luna din 15/16 iunie 2011Foto: astro-urseanu.ro

Eclipsa incepe la ora 20:24 cand Luna se afla sub orizont. Va rasari la 20:51 iar numai dupa 30 de minute (la ora 21:22) va incepe sa intre in umbra Pamantului. Stralucirea ei va scadea, in timp ce partea stanga a discului va incepe sa fie acoperita de umbra.

Timp de o ora umbra va acoperi discul Lunii iar eclipsa totala (faza cand Luna este acoperita complet de umbra) va incepe la ora 22:22.

Maximul eclipsei se va produce la ora 23:12 cand Luna ar trebui sa aiba o culoare portocalie-caramizie, cu o parte mai deschisa. Culoarea Lunii in timpul eclipsei totale ne indica gradul de poluare al atmosferei.

Eclipsa se termina la ora 00:03. De acum partea stanga a discului selenar va incepe sa revina la luminozitatea lui normala. Luna va iesi complet din umbra la ora 01:02 iar eclipsa se va termina la ora 02:01.

Vezi pe site-ul Observatorului momentele producerii eclipsei.

Urmatoarea eclipsa totala de Luna vizibila la noi in tara se va produce pe 28 septembrie 2015.

Observatorul Astronomic va avea un program special cu ocazia Eclipsei de Luna, fiind deschis publicului intre orele 21.00 si 4.00 dimineata. Sunt sanse ca pana in ora 22 sa nu se poata vedea Luna de pe terasa Observatorului. In afara de Luna se poate observa planeta Saturn (pana la ora 2 cand apune) si alte obiecte astronomice de pe cerul de vara.