Producatorii romani de catastraveti afectati de recenta criza a legumelor, provocata de infectia cu bacteria E.coli enterohemoragica, vor fi despagubiti de catre Comisia Europeana chiar daca nu sunt membri ai unei asociatii de producatori, a precizat europarlamentarul roman Sebastian Bodu.

Potrivit acestuia, CE a alocat un buget de 150 de milioane de euro pentru despagubirea producatorilor de castraveti din Uniunea Europeana afectati in ultimele saptamani de imbolnavirile cauzate de bacteria E.coli.

"Comisia Europeana a alocat aceasta suma pentru a acoperi cererile de sprijin financiar venite din partea producatorilor europeni, inclusiv a celor romani. Ca regula generala, despagubirile se platesc de catre Comisie prin intermediul organizatiilor recunoscute ale producatorilor de legume si fructe," a explicat Bodu.

"Din pacate, in Romania exista o singura organizatie functionala iar multi dintre cei afectati nu sunt membri ai acesteia. Pentru acestia insa, Comisia Europeana accepta de aceasta data o procedura speciala - producatorii trebuie sa incheie cu asociatia in cauza un contract de retragere din productie avand ca obiect marfa scoasa din circuit, urmand a fi despagubiti in aceeasi masura ca si producatorii membri. Acest lucru trebuie mediatizat astfel incat toti cei afectati sa stie ca isi pot recupera prejudiciul", a declarat de la Strasbourg eurodeputatul, intr-un comunicat.

Procedura va permite asadar, in mod exceptional, si producatorilor neafiliati acestei asociatii profesionale sa aplice pentru a primi sprijin finanicar comunitar, insa ar trebui ca producatorii romani sa fie mai activi in utilizarea formelor asociative pentru protejarea drepturilor colective si individuale.

Ministrul agriculturii, Valeriu Tabara, a declarat luni ca producatorii de castraveti din Romania vor fi despagubiti cu pana la 247.200 euro, la pierderi estimate la noua milioane de euro pana la 1 august.