Asistenta din sectia de nou nascuti a Maternitatii Giulesti Florentina Daniela Carstea, acuzata in urma incendiului in care au murit mai multi nou-nascuti, a fost reangajata legal pe postul ei imediat ce i s-a terminat interdictia, afirma directorul unitatii sanitare, profesorul Marcel Ovidiu Moisa.

"Conform Codului Muncii, asistenta beneficiaza de prezumtia de nevinovatie pana cand se va termina procesul. Eu sunt obligat conform legii sa o reangajez in acelsi post pe care l-a avut anterior", a declarat, miercuri, pentru Mediafax, managerul unitatii sanitare, profesorul doctor Moisa.

Avocatul asistentei, care o apara pe aceasta in dosarul penal, in care a fost deferita justitiei pentru ucidere din culpa in urma tragediei de la maternitate din urma cu aproape un an, a explicat pentru Mediafax ca de la momentul deciziei definitive de eliberarea a acesteia, data in octombrie 2010 de Tribunalul Bucuresti, Cirstea nu a mai avut nicio interdictie.

Aparatorul asistentei a spus ca la acel moment Tribunalul a revocat masura arestarii preventive a acesteia si nu a eliberat-o provizoriu sub control judiciar, astfel ca nu i-a impus restrictii si obligatii, ea putand reveni la locul de munca in orice moment.

Asistenta a fost arestata la cateva zile dupa incendiul din august 2010. Tribunalul Bucuresti a decis, in 21 octombrie 2010, eliberarea ei din arest. Procurorii au considerat ca asistenta Florentina Carstea este responsabila de moartea a sase bebelusi si ranirea altor cinci in incendiul care a avut loc in august, la Maternitatea Giulesti.

In acest proces, Judecatoria Sectorului 6 Bucuresti a amanat, in 2 mai, discutarea dosarului privind incendiul de la Maternitatea Giulesti, pentru a putea fi introdusa in cauza si firma de asigurare a spitalului, aceasta urmand sa fie citata la termenul din 23 mai.

La acel termen al procesului au fost prezente toate partile, iar instanta trebuia sa inceapa cercetarea judecatoreasca in acest caz prin citirea rechizitoriului prin care fostul director al Maternitatii Giulesti Bogdan Marinescu, seful Sectiei de Neonatologie Adrian Ioan Toma, asistenta Florentina Daniela Carstea, seful serviciului tehnic Vasile Dima, electricianul Gigel Oprea, precum si Spitalul "Panait Sarbu" au fost deferiti justitiei.

Inainte de trecerea la aceasta etapa, instanta Judecatoriei Sectorului 6 a constatat insa ca in cauza mai trebuie introdusa si firma de asigurare a Spitalului "Panait Sarbu", astfel ca a acordat un nou termen, pentru 23 mai.

Anterior, in 28 martie, Judecatoria sectorului 6 a decis ca in procesul privind incendiul de la Maternitatea Giulesti sa fie introduse ca parti responsabile civilmente Municipiul Bucuresti, prin primarul general, si Administratia Spitalelor si Serviciilor Medicale. Astfel, instanta a dispus ca la termenul din 2 mai sa fie citati primarul Capitalei si Administratia Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti, precum si reprezentanti ai Ministerului Sanatatii.

Procurorii Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica din cadrul Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie i-au trimis in judecata, in decembrie 2010, pe Florentina Daniela Carstea si Spitalul Clinic de Obstetrica si Ginecologie "Panait Sarbu", pentru ucidere din culpa si vatamare corporala grava din culpa, precum si pe Bogdan Marinescu, Vasile Dima, Adrian Ioan Toma si Gigel Oprea, acuzati de neglijenta in serviciu cu consecinte deosebit de grave.

In 16 august 2010, in jurul orei 18.30, in salonul de Terapie Intensiva nou-nascuti, din cadrul Sectiei de Neonatologie a Spitalul Clinic de Obstetrica si Ginecologie "Prof. Dr. Panait Sarbu", a izbucnit un incendiu in urma caruia sase nou-nascuti aflati in salon au decedat, iar alti cinci au suferit vatamari corporale grave. De asemenea, s-a produs o paguba materiala de 1.500.602 de lei, prin distrugerea aparaturii medicale si a celorlalte obiecte din salon.

Prin natura sa, circumstantele si consecintele produse evenimentul prezinta unicitate in plan national, avand un impact social deosebit, afirmau procurorii, in rechizitoriu.

Din probatoriul administrat pe parcursul urmaririi penale a rezultat ca in 16 august 2010, potrivit planificarii, asistenta medicala Florentina Daniela Carstea era de serviciu la salonul de Terapie Intensiva nou-nascuti al Sectiei Neonatologie, pe o tura de 12 ore, care a inceput la ora 7.00 si se finaliza la orele 19.00. Aceasta nu si-a indeplinit atributiile de serviciu stabilite in fisa postului, in sensul ca nu a supravegheat in permanenta nou-nascutii aflati in salonul de Terapie Intensiva, au apreciat procurorii.

Astfel, la ora 18.24 a parasit in mod nejusitificat salonul, lipsind aproximativ 12 minute, ceea ce a facut imposibila sesizarea momentului izbucnirii incendiului si luarea masurilor de evacuare a nou-nascutilor, cu consecinte extrem de grave, respectiv decesul a sase nou-nascuti si vatamarea grava a altor cinci, se arata in rechizitoriu.

Din concluziile expertizei tehnice realizate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Miniera si Protectie Antiexploziva - Insemex- Petrosani rezulta ca incendiul din salonul de Terapie Intensiva pentru nou-nascuti a izbucnit din cauza supraincalzirii elementelor de contact ale stecherului montat pe cablul de alimentare cu energie electrica al aparatului de aer conditionat.

"Cauza a fost una de natura electrica, fiind determinata de un proces fizico-chimic incendiv, si nu exploziv", se preciza in expertiza.